A következő télen kötelező lesz az ún. 3G szabályrendszer használata egész Ausztriában, beleértve az FFP2 maszkok viselésének követelményét a sífelvonókon. Ez lesz a téli síturizmus központi rendezőelve, amelyet Wolfgang Mückstein (zöldek) egészségügyi miniszter , Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter és Günther Platter tiroli kormányzó (mindkettő ÖVP) ismertetett hétfőn az újságíróknak. A védettségi igazolványok meglétét a rendőrségnek és a hatóságoknak véletlenszerűen ellenőrizniük kell a péztáraknál és napközben a sípályákon is. Köstinger szerint jelenleg is dolgoznak az online bérletvásárlások automatizált ellenőrzési és értékesítési rendszerén.


ausztria gleccser sieles 01


A síterepek így működnek majd:


Mückstein egészségügyi miniszter biztosította a téli sportok szerelmeseit: "Az intézkedések nem érintik azokat, akik oltottak vagy gyógyultak", viszont mindig magunknál kell tartani a védettségi igazolványt. Mückstein arról is tájékoztatást adott, hogy a felvonók üzemeltetői együttműködnek majd a szigorú szabályok ellenőrzésének tekintetében. Idén a felvonóknál nem lehet szorosan sorban állni, FFP2-es maszkot kell viselni, nem terveznek kapacitáskorlátozást és nem lesznek olyan távolságtartó szabályok sem, mint az előző évben.


koralpe siterep


A gasztronómia három szintű program szerint működik majd:


A gasztronómia és a szállodák a háromlépcsős szabály szerint fognak működni, ami attól függ majd, hogy az intenzív osztályok ágyai mennyire foglaltak. Az öntesztek és antigén tesztek már nem lesznek érvényesek. Az après-ski programokhoz és az éjszakai éttermekhez és szórakozóhelyekhez 2. szinttől már csak az oltottak és a felépültek férhetnek hozzá. Platter egyfajta après-ski kijárási tilalmat is kilátásba helyezett . Ez azt jelentheti például, hogy az après-ski bároknak 18 órakor kell bezárniuk, az esti éttermeknek pedig csak 20 órakor szabad nyitniuk. A 2. és a 3. szintre vonatkozó részletes szabályokat még nem véglegesítették a jogszabályokban, a mostani rendelet jelenleg csak az első szintre vonatkozik. Az egészségügyi miniszter szerint ha romlani fognak majd a járványadatok, akkor is arra törekednek majd mindenhol, hogy a védettségi igazolással rendelkezők továbbra is felkereshessék majd az éttermeket és a különböző rendezvényeket.


murau header3G szabályok a karácsonyi vásárokon


A karácsonyi vásárok működését is szabályozzák a télre szóló tervek. A jelenlegi fertőzöttségi szinten a 3G szabályt kell alkalmazni, a magasabb szinteken ennek megfelelően további szigorítások jönnek majd. Itt is folyik még a gyakorlatban megvalósítható szabályok részleteinek megalkotása.graz csokolade


Mit jelent a 3-G-szabály?


A következő kategóriákat határozták meg Ausztriában azokra a személyekre, akik kis járványügyi veszélyt jelentenek: a „3 G-szabály“ alapján a „geimpft, getestet, genesen“ személyek, vagyis a beoltottak, teszteltek, gyógyultak. Az ún. „Zöld Útlevél“ („Grüner Pass“) igazolja, hogy Ön tesztelt, beoltott vagy gyógyult. Ausztriában a 3-G szabály 6 éves kortól érvényes. Külföldiektől a lakóhelyükön kiadott és Ausztriában is elfogadott oltásokról ill tesztről szóló hatósági igazolást kérik el.


 

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.