Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

   Ismét sokan törik a fejüket, hogy hova is utazzanak ebben az évben. Szlovénia népszerüsége pedig jó ideje töretlenül növekszik az utazók körében. A legtöbben nyaralni, kirándulni, télen pedig sízési céllal utaznak el Szlovéniába, ezért számukra a 7 napos szlovén autópálya matrica a tökéletes választás,  rajtuk kívül anyagi és kényelmi okokból sok a horvát Ísztriára vagy Olaszországba és Ausztriába tartó autós is  áthalad Szlovénián.  

  Szlovéniában, akárcsak más uniós országokban, a matricák használata kötelező. Egy korszerűsítés miatt Szlovéniában már csak elektronikus matricarendszer működik. A szélvédőn lévő klasszikus öntapadós matricák használata fokozatosan megszűnt. A hagyományos matrica eltörlése előnyökkel jár, mert  a rendszerrel a nyaralóknak mostantól egyszerűbb és egyszerűbb alternatívát kínálnak.

Szlovénia területére szóló matricákat 2023-tól csak online lehet megvásárolni. 

  Az e-matricákat előre kell megvásárolni és alapvető jellemzőjük ben nem különböznek lényegesen a korábbi papíralapú matrica ismérveitől. Az e-matrica megvásárlásával  az utazó jogot szerez a Szlovén Köztársaságban lévő összes autópálya és gyorsforgalmi út  az e-matrica érvényességi ideje alatt történő használatához, tehát  nem a megtett úttal arányos útdíjfizetési rendszerről van szó. Érvényes e-matricával nem rendelkező jármű nem hajthat fel díjköteles útakra.

   Fontos, hogy az e-matrica a jármű rendszámához van rendelve. Ezért vásárláskor a jármű helyes rendszámát és nyilvántartásba vételének országát kell feltüntetni ezen kívül a megfelelő díjkategóriájú e-matricát kell választani. Ha a jármű e-matrica rendszerben lévő rendszáma nem egyezik meg az autópályát vagy gyorsforgalmi utat használó jármű rendszámával, akkor az útdíjfizetés nem történt meg. A rendszám pontos rögzítéséért és a helyes díjkategória kiválasztásáért a sofőr  felel.


bled

 A járművek rendszáma alapján megvásárolt e-matrica érvényességét az autópálya-hálózat  kameráival ellenőrzik. Az e-matrica megvásárolható például benzinkutakon, az autóklubnál de online is. A szlovén állami autópálya-társaság, a DARS figyelmeztetett, hogy e-matrica vásárlásakor a járművezetők felelőssége, hogy gépkocsijuk rendszámát helyesen tüntessék fel a rendszerben.
 

 Szlovénia díjköteles úthálózata:szlovén autópályatérkép

 Szlovénia autópályadíjai 2023-ban

   A szlovén autópályadíjak évek óta változatlanok, de sajnos a gyengülő forint miatt mégis egyre többet kell fizetni értük. A legtöbbször vásárolt fajta a heti e-matrica, amely személyautók részére 23,95 euróba kerül..

Íme az aktuális árak, amivel kalkulálhatunk. Figyelem:A matricavásárlásnál nagyon odakell figyelni arra, hogy a 7 napba beleszámítják a vásárlás napját is teljes egészében, függetlenül attól, hogy reggel 5 órakor vagy este 11 órakor vásároltad meg. Így valójában nem a vásárlás időpontjával indul a hét napra szóló érvényesség. 

 

     Motorkerékpárok:                                      2A – Személyautók         2B  MPV- Mikrobusz, Lakóautó max 3,5 tonna

      Heti:           12,99 EUR                                 Heti:   23,95 EUR Heti:                   Heti:     23,95  EUR

      Havi:          39,99 EUR                                 Havi:   38,95 EUR                           Havi:    68,95  EUR

      Éves:          69,99 EUR                                Éves: 125,95 EUR                          Éves: 235,95  EUR

 

Újdonság az is, hogy az éves e-matrica már nem csak naptári évre váltható, hanem a vásárlástól számított egy évig érvényes.

Hogy működik a szlovén E-vignetta vásárlása ?Hogy működik a szlovén E vignetta vásárlás

  Szlovén autópálya matrica magyar autóval :  A kék feliratra kattintva Ön is   megvásárolhatja online a "E-Vinjeta" digitális matricát Szlovénia területére. Garantálják Önnek a biztonságos utazást Szlovénia útjain, legyen szó akár autóról vagy lakóautóról, akár nyaralásról, akár átutazásról.  Egy kattintással és néhány adat megadásával könnyedén megkaphatja az e-matricát, és gondtalanul vezethet.


Így lehet megvásárolni az e-Vignettát Szlovéniára

  A fenti oldal tetején  ki kell választani a kívánt érvényességi időszakot (a 7 napos matricától az éves matricáig) a digitális matrica megszerzéséhez. A vásárlás befejezéséhez weboldalunkon csak néhány mezőt kell kitöltenie az űrlapon:


  • A jármű nyilvántartásba vételének országa
  • A motorkerékpár vagy autó rendszáma
  • Az utazás kezdete
  • Kereszt- és vezetéknév
  • Jelenlegi e-mail cím
  • Fizetési módok (hitelkártya, Paypal, Klarna, SEPA beszedési megbízás stb.)

  Amint minden információt megkaptunk, e-mailben megerősítjük a regisztrációját. Ha szeretné, vagy ha csak korlátozottan fér hozzá az e-mail postafiókjához, szívesen küldünk Önnek visszaigazolást SMS-ben.

A Karavankai alagút díja

Fontos tudni, hogy erre az útszakaszra nem érvényes az e-matrica.  A  Karawanken-alagút használatának díja a következő:

3,5 t megengedett össztömegig terjedő gépjárművekhez, beleértve a lakóautókat is: 7,60 EUR (6,23 EUR ÁFA nélkül).  Ez az összeg  Hrušica útdíjállomáson készpénzzel, ATM-mel vagy hitelkártyával fizethető.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.