Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

  Újdonságnak számít,  hogy Szlovénia autópályáin 2022.február 1.-től kizárólag az új e-matricákkal tudnak közlekedni az autósok. A szlovén autópálya-kezelő vállalat (DARS) információja szerint a 13 évig használt  autópálya-matrica rendszer átalakítása zökkenőmentesen  és technikai problémák nélkül zajlott. 

   Ísmét sokan törik a fejüket, hogy hova is utazzanak ebben az évben. Szlovénia népszerüsége pedig jó ideje töretlenül növekszik az utazók körében. A legtöbben nyaralni, kirándulni, télen pedig sízési céllal utaznak el Szlovéniába, ezért számukra a 7 napos szlovén autópálya matrica a tökéletes választás,  Rajtuk kívül anyagi és kényelmi okokból sok a horvát Ísztriára vagy Olaszországba és Ausztriába tartó autós is  áthalad Szlovénián. 

  Az e-matricákat előre kell megvásárolni és alapvető jellemzőjük ben nem különböznek lényegesen a korábbi papíralapú matrica ismérveitől. Az e-matrica megvásárlásával  az utazó jogot szerez a Szlovén Köztársaságban lévő összes autópálya és gyorsforgalmi út  az e-matrica érvényességi ideje alatt történő használatához, tehát  nem a megtett úttal arányos útdíjfizetési rendszerről van szó. Érvényes e-matricával nem rendelkező jármű nem hajthat fel díjköteles útakra.

 Fontos, hogy az e-matrica a jármű rendszámához van rendelve. Ezért vásárláskor a jármű helyes rendszámát és nyilvántartásba vételének országát kell feltüntetni ezen kívül a megfelelő díjkategóriájú e-matricát kell választani. Ha a jármű e-matrica rendszerben lévő rendszáma nem egyezik meg az autópályát vagy gyorsforgalmi utat használó jármű rendszámával, akkor az útdíjfizetés nem történt meg. A rendszám pontos rögzítéséért és a helyes díjkategória kiválasztásáért a sofőr  felel.


bled


  A járművek rendszáma alapján megvásárolt e-matrica érvényességét az autópálya-hálózat  kameráival ellenőrzik. Az e-matrica megvásárolható például benzinkutakon, az autóklubnál de online is. A szlovén állami autópálya-társaság, a DARS figyelmeztetett, hogy e-matrica vásárlásakor a járművezetők felelőssége, hogy gépkocsijuk rendszámát helyesen tüntessék fel a rendszerben.


 Szlovénia díjköteles úthálózata:szlovén autópályatérkép


Újdonság az is, hogy az éves e-matrica már nem csak naptári évre váltható, hanem a vásárlástól számított egy évig érvényes.

Szlovénia autópályadíjak 2022-ben

   A szlovén autópályadíjak évek óta változatlanok, de sajnos a gyengülő forint miatt mégis egyre többet kell fizetni értük. A legtöbbször vásárolt fajta a heti e-matrica, amely személyautók részére 15 euróba kerül..

Íme az aktuális árak, amivel kalkulálhatunk. Figyelem:A matricavásárlásnál nagyon odakell figyelni arra, hogy a 7 napba beleszámítják a vásárlás napját is teljes egészében, függetlenül attól, hogy reggel 5 órakor vagy este 11 órakor vásároltad meg. Így valójában nem a vásárlás időpontjával indul a hét napra szóló érvényesség. 


     Motorkerékpárok:                   2A – Személyautók és lakóautók

      Heti: 7.50 EUR                                   Heti: 15 EUR

      Féléves: 30 EUR                                 Havi: 30 EUR

      Éves: 55 EUR                                      Éves: 110 EUR


Szlovénia szállásai olcsótól a luxusig:


Booking.com


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.