Ha Szlovéniát két szóval szeretnénk jellemezni, azt is mondhatnánk: Szlovénia a hegyek és a tavak országa. A festői hegyvidéki környezet, a kristálytiszta vizű tengerszemek, a barátságos helyiek és a tisztaság lenyűgözik az aktív nyaralás rajongóit.


1., A Bledi tó
Talán nem túlzás azt állítani, hogy a csodás Bledi-tó Szlovénia elsőszámú turistalátványossága. A Júliai Alpok lábainál elterülő vadregényes víztömeg romantikusan bájos hangulatát a közepén húzódó kis szigetecske és a rajta álló kápolna alapozzák meg. Utóbbi helyén valaha egy pogány szentély állt, amelyet a helyi lakosok egyszerűen csak „Zivának” hívtak. Ám aztán az ekkor már keresztény hitre tért bajor sereg elözönlötte ezt a vidéket és a hódítók a pogány áldozati helyet is megsemmisítették. Ennek helyén sokáig nem állt semmilyen építmény, de a 15. században végül felépült a román stílusjegyeket hordozó Mária Mennybemenetele templom. Az építményt az évszázadok során két ízben is földrengés sújtotta, sőt, még villámcsapás is érte, ezért aztán a 17. században újjáépítették.
A templomot pedig 99 lépcsőfokot megmászva érhetjük el. Azt tartják, ha a lépcsők megmászása után, harangozás idején a legtitkosabb kívánságainkra gondolunk, kívánságunk valóra válik. Persze könnyen lehet, hogy ez csak figyelemelterelés önmagunk számára, hiszen a kívánságunkra koncentrálva addig sem gondolunk arra, hogy még mennyi lépcső van vissza. Ha mindez nem lenne még elég, tegyünk látogatást a hegyoldalban magasodó kastélyban is! A tó körbejárására is nyílik lehetőség, egy 6 kilométeres sétány veszi ugyanis körül a tengerszemet. Séta vagy fagyi, esetleg hegymászás? Nem akadály, a tó környékén mindezekre akad lehetőség!


szlovenia bledi to napkelte1
2., Bohinj-tó
Szlovénia másik méltán híres tava a Bohinj-tó, amely az előző híres tótól csupán kereken 30 kilométerre fekszik. Éppolyan csodálatos környezetben fekszik, mint a Bledi-tó, csak nagyobb vízfelülettel bír. Itt már utazásunk előtt készüljünk fel a túrázásra! A környéken rengeteg jó minőségű és különböző nehézségi szintű túraútvonal között válogathatunk, épp ezért mindenképpen készítsünk be túracipőnket is a bőröndbe! Ha az 1535 méteres Vogel bércéről szeretnénk élvezni az alant elterülő páratlan panorámát, arra is van lehetőség, mégpedig a lanovka segítségével. Ez a zárt kabin feljuttat ugyanis minket a hegy tetejére. Ha mégis ragaszkodnánk a sétához, akkor válasszuk a tó nyugati végén, a 70 méter magasból lezúduló, lenyűgöző Savica vízesést, mely kevésbé edzett túrázók számára is könnyűszerrel megközelíthető.


szlovenia bohinj to1

3., Ptuj és környéke
A Dráva vizével felduzzasztott, mesterségesen létrehozott Ptuj-tó Szlovénia harmadik legkedveltebb tava. Az 1978-ban kialakított tó Szlovénia legnagyobb mesterséges állóvize. Létét a Dráván kialakított Fomin-vízerőműnek köszönheti. Habár eredeti rendeltetése szerint víztározóként funkcionál, később a vitorlázók, a kajakozók és a horgászok Mekkájává is vált. A tó Ptuj városka szerves részét képezi és gyakran szerepel a városról készült panorámafotókon is. A közelben fekvő festői kisváros, Ptuj már a kelta és római idők óta lakott hely, rajtuk kívül a különféle népvándorláskori törzsek, így az avarok, gótok és frankok is megfordultak ezen a vidéken. A Római Birodalom utolsó császára, Romulus Augustulus is ebben a helységben született a krónikák szerint. A város 1991-ben lett Szlovénia része. Ptujban járva mindenféleképpen tegyünk egy könnyű sétát az Óvárosban, amely remek séták és biciklizések kiinduló- és zárópontja lehet.


szlovenia ptuj latkep1
4., Divje Jezero
Az ún. szifon-tavak csoportjába tartozó Divje Jezero, azaz a Vad Tó táplálja Szlovénia legrövidebb patakját, a Jezernica-patakot. Egy 160 méter mélységben megbúvó karsztforrás a tó legfőbb táplálója. A valószínűtlenül világoskék színű tó és vidéke 1967 óta természetvédelmi területet képez. A roppant magas sziklafal tövében kialakult tó nem véletlenül kapta a vészjósló „Vad” előnevet. Tiszta vize ugyan hívogatónak tűnik, fürdésre azonban nemigen alkalmas. A mögötte elterülő barlangrendszer feltérképezése során számos búvár és barlangász veszítette már el életét, így a tavat ölelő erdőkben lévő túraútvonalak számítanak az elsődleges turistacsalogató látványosságnak a vidéken. A közelben fekszik Idrija UNESCO világörökségi részét képező városa is, amely higanybányászatáról volt valaha világszerte nevezetes. A város nemcsak erről, hanem az idrijai csipkéről is híres.


szlovenia divje jezero1
5., Jasna-tó
A rengeteg szlovén tó közül kiemelkedik még az olasz és az osztrák határ közelében, a Kranjska Gora lábainál elterülő Jasna-tó. A tó neve igencsak találó, hiszen valóban kristálytiszta vízzel rendelkezik. A lenyűgöző hegyvidéki környezetben, hófödte ormok között, apartmanokkal és nyaralókkal, szállodákkal övezett tó télen-nyáron egyaránt kedvelt üdülőhely. A fehér homokos partok szinte már tengerparti érzést keltenek bennünk, ezt ellensúlyozza a havas hegyek látványa. Itt fekszenek Szlovénia legnagyobb és leginkább felszerelt sípályái. Nemcsak síeléshez, túrázáshoz, kerékpározáshoz és sziklamászáshoz ideális hely, hiszen akár még a síugrást is kipróbálhatjuk a tavat ölelő lejtők valamelyikén. Ha elfáradtunk a sportolásban, a tó Partján álló számos étkezde valamelyikébe beülve igazi, hagyományos szlovén ebéd vagy vacsora vár minket. A bejáratot a legendás Zlatorog nevű, fehér szőrű bakkecske szobra őrzi, akinek a legendák szerint a Triglav magaslatai között volt az otthona. Ha szerencsénk van és esetleg megtalálnánk az aranyszarvait, az elvezetne minket a Triglav hegyei között elrejtett mesés kincshez. Ha a Zlatorog megsebesül, a néphit szerint vércseppei nyomán gyógynövények sarjadnak ki a földből.


szlovenia jasna jezero1


Készítette: Méhes Judit     Fotók: Wikimedia


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.