Hirdetés

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

  A nyári turistaszezonban sokan kelnek útra a Balaton vagy a Velencei tó irányába az M7-es autópályán. Elsősorban nekik ajánljuk, hogy keressék fel Székesfehérvár közelében Magyarország legnagyobb római kori ásatását, mely mindössze 3-4 percre található az autópályától.

  Kivételesen érdekes utazási élményben lesz része annak, aki felkeresi a Dunántúl közepén Tác község mellett az egykori Gorsium területét.  Már Táca  főútjáról a temető meletti  útbaigazító táblai is jelzi, hogy hová igyekszünk, hiszen egy római mérföldben adja meg a régészeti park 1480 méteres távolságát. Maga a felltáárás 1958-ban kez­dő­dött és még most is tartanak a  munkálatok ezen a ki­vé­te­lesen nagy mé­re­tű táci ré­gé­sze­ti park­ban.  A fel­tárt ókori leleteknek otthont adó­  park­ban megtekinthetők az elő­ke­rült ­em­lé­kek, melyek közül a leg­je­len­tő­sebb le­le­te­ket az  ál­lan­dó ki­ál­lí­táson mu­tat­ják be a látogatóknak. Kb. 2 órát érdemes betervezni a látogatásra, ha valaki szeretné alaposan megismerni ezt a régészeti múzeumot.


 Tác előtér


VIA AD PORTUM:
   A régi várfal déli oldalán a fal mellett épített úton egy Kr.u. 4.. századi erődfalhoz lehet jutni, ami a IV. század római provinciáinak várépítkezésre jellemző legyező alakú saroktoronyban végződik. A nyugati kapuk között pedig két 45 méterre elhelyezkedő négyzet alakú oldaltorony található. Az egykori  erődön belül, a várfal mellett több kicsi, egy helységből álló lakóházat lehet látni. A fákkal szegélyezett úton  haladva lehet megtalálni  a jelentős rómaikori település Kr. u. 4. századból származó kelet-nyugat tájolású főutcáját lezáró erőd kapuját. Az egykori kaput kívülről kétoldalán a pilléreihez csatlakozó két torony védte. Az előtte lévő még fel nem tárt épület egykori rendeltetését még nem tudni. A kapu mellett található Kr. u. 2.-3.. századi épületek maradványai részben az erődfal és a déli kaputorony alatt láthatóak.tác erőd részlet

VIA AMASIA:
   A régészeti park útja mel­lett ke­rül­tek el­he­lye­zés­re a fel­tá­rá­sok során elő­ke­rült faragványok, sír­kö­vek, mi­to­ló­gi­ai je­le­ne­tek. Az út az egykori vá­ros­köz­pont nyu­ga­ti vé­gé­hez visz, ahol a nyu­ga­ti vá­ros­ka­pu és a vá­ros­fal lát­ha­tó.  A körsétát a szé­les nyu­gat-­ke­let irá­nyú fő­ut­cán lehet folytatni, bal­ kéz felől lehet látni a 4. szá­za­di hely­tar­tó pa­lo­tá­ját (Palatium).


tác romok 2    Ezután hely­tar­tó test­őr­ségének lak­ta­nyá­ja, továbbhaladva pedig egy óke­resz­tény ba­zi­li­ka hom­lok­za­ta is lát­ha­tó a parkban. A ba­zi­li­ka bel­ső te­ré­ben egy ko­ráb­bi épü­let fal­fest­mé­nyei te­kint­he­tők meg.Ezután a lá­to­ga­tók az észak-­dé­li fő­ut­ca (car­do ma­xi­mus) ke­resz­te­ző­dés­hez érnek, ahol  a II. szá­za­di egyházi ven­dég­há­zá­nak ma­rad­vá­nyai és a ke­le­ti ol­da­án az épü­let rom­jai fö­lé épí­tett má­sodik óke­resz­tény ba­zi­li­ka emel­ke­dik  Az ókori pincét is eredeti formájában rekonstruálták. 


 
Nyiltvatartás és belépő árak:

November 1. – március 31.:
keddtől vasárnapig 08:00- 16:00 óra

Április 1. – október 31.:
Keddtől vasárnapig 10.00-18.00 óra

 Belépő díjak:

felnőtt;               1200 Ft

diák, nyugdíjas; 600 Ft

családi jegy; 2500   Ft

csoportok;    1000 Ft

Megközelítés: az M7-es autópályájáról  a szabadbattyáni lejárónál

GPS koordináták: 47.090006788989555, 18.42069906571094

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.