Hirdetés

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

  Az Országgyűlés téren a haranglábat láthatjuk. Óránként kellemes dallam csendül fel benne. A Pötörke malmot lehet látni leggyakrabban Tatáról készült festményeket. Neve onnan ered, hogy az épület Pötörke Julianna hozománya volt.


tataFényes tanösvény


  A belváros után a Fényes Tanösvényre vezetett utunk. Bevallom ez volt az a látnivaló, ami miatt Tatát választottam. Ez az ökoturisztikai útvonal lenyűgöző. A láperdők s láprétek karsztforrásai itt törnek felszínre. Enyhén szénsavas 20-22 fokos víz egyedülálló növény s állatvilágnak ad otthont. A forró párás levegőben merengve, ha figyelmesen várunk csodás állatokat is láthatunk. A tündérrózsákkal teli vízen egy kötél csónakkal húzhatjuk át magunkat. Itt láthattam életemben először egy nutriát, avagy egy hódpatkányt.  A várost és környéket rengeteg kerékpár út szeli át. Egyet mi is kipróbáltunk. Túrát tettünk a baji szőlő hegyen. Ez egy 19 km-es túra Tata melletti településen, szántóföldeket és szőlő dűnéket érintve. Kezdő biciklis vagyok, teljesíthető terep!  Szállásunk a Penta Lux Hotel & Apartmanban volt. A tóparttól 300 méterre, csendes, üdülő övezetben tértünk nyugovóra. Az ár kiváló reggelit, wellness használatot s kerékpárt is tartalmazott. Szívből ajánlom.    Utazási Tipp  
    A legjobb szállásakciók akár SZÉP kártyával is!


Tatról kirándulásokat tettünk a környező településekre is. 


Szelim barlang 1 1


  Tatabánya a Turul szobráról híres. Az ősi magyar jelkép a város felé magasodó Kő-hegy szirtjén áll. A bánhidai csata emlékére állították ezt a hatalmas fémmadarat. Árpád kardját tartja a karmai között, fején korona, kellőképpen tiszteletet parancsoló alkotás. A szobortól túrázva jutottunk el a Szelim-barlanghoz. A barlang gigantikus belső csarnoka, két hatalmas nyílással szakadt a felszínre. A legenda szerint Szulejmán szultán seregének közeledtével a lakosság a barlangba rejtőzött el, de a törökök rájuk gyújtották. Izgalmas fotókat lehet készíteni, a fény s árnyék játékával. A hegy csúcsán bányaszerencsétlenségében elhunytaknak állít emléket a Ranzinger- Vince kilátó. A közel 30 méter magas torony egy teherszállító akna volt. Szabadon látogatható, tetejéről szép a kilátás a környékre. Engem a Csillagok Háborúja birodalmi lépegetőjére emlékeztetett a fém monstrum.


Gánt bauxit bánya1


  Gántona cél a bauxit bánya meghódítása volt. A vörös homokos kövek között az az érzésed lehet, mintha egy másik bolygóra csöppentél volna. A Marsbéli táj rabul ejt. A külszíni fejtés bemutatására létrehozott tanösvény tizenhárom ponton keresztül mutatja be földtörténeti korokat, a bányászatnak köszönhetően felszínre került rétegeket és kőzeteket. A különböző ásványtartalmak miatt a kövek színe a sárgától az egészen mély vöröses - liláig terjed.

A kültéri túra után egy tárnát is megnéztünk, ahol a bányászat történetével ismerkedtünk meg.

Tata és környéke felülmúlta várakozásaimat!


                           Szerző & fotók:  Szőlősi-Papp Orsi  Utazz, Élj, Szeress

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.