Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

A  Cote d’Azur-ön az olasz határ közvetlen közelében található télen is kellemes klímájú Nizza és a közelében található  festői szépségű városka, Menton adnak otthon a  Földközi-tengerpart két több évszázados múltra visszatekintő francia karneváljának.

A Nizzai karnevál története:
Cote d’Azur egyik legfontosabb eseményének számít, a Nizzai karnevál. Az ünnepség előzményei, hasonlóan más tavaszköszöntő vagy téltemető karneválokhoz, szintén a középkorba nyúlnak vissza.


Nizza karneválx

1294-ben Charles d'Anjou herceg rendezte az első vidám mulatságot. Az igazi, egész városon végigvonuló menetet azonban csak 1830-ban szervezték meg, ma a farsangi időszakban több mint egy millió látogató érkezik a francia városba. Ahogyan más tájakon is a hosszú böjt előtt az emberek szerettek kicsit szórakozni. Az írások szerint a karneváli fenség először 1873. február 23-án érkezett a városba, ekkor született meg a mai Nizzai karnevál alapja. Az első virágcsatát (Bataille de Fleurs) pedig három évvel később tartották az Angol sétányon. A virágcsata mára inkább virágparádévá alakult.
karnavál 1x

A több száz éves hagyományokkal rendelkező nizzai karnevál ma már nem a szokásos télbúcsúztatás. A karnevál minden évben egy adott téma köré épül, amely meghatározza a felvonulók díszeit, ruháit, táncait.
karnevál2x

Az idei fő téma: „ A mediterrán élet”.
A Nizzai karneválon (virágparádén) a virággal feldíszített kamionok követik egymást. A fő díszítőelem a mimóza, amely, a sok napsütésnek köszönhetően már január végén virágzik.  Minden évben tizenöt-húsz virággal feldíszített gépjármű gurul végig, az Angol-sétány /Promenade des Anglais/ lezárt szakaszán. A kompozíciók egyenként négy-ötezer szál virágból állnak, és a kocsikról csinos, tarka jelmezekbe öltözött lányok folyamatosan szórják a virágokat a nézők közé. Az előírások szerint egy-egy kocsi díszítésének négy-ötezer tőből kell állni. A legalább 7 méter hosszú, 2 méter széles és 6 méter magas építményt teljesen be kell fedni virággal. 

 karnevál3x
Eleinte csak mimózacsokrokat hajigálnak, később minden virágdíszítést. Még szerencse, hogy cserepes virágok nincsenek a kocsikon.
   A felvonulásokat óriási hangzavar kíséri, a felvonulók, az afrikai tam-tam doboktól a tangóharmonikán, a skót dudásokon át, különböző zenei stílusban mutatják be színpompás virágruházatukat.  

karnevál4x


A legújabb találmány a spagetti spray. A több méterre kilövellő vékony műanyag szálat fújnak a flakonból. A fehér és színes szálak, mint valami pókfonál lepik be a felvonulókat és a nézőket. Mivel a műanyag már a levegőben megszilárdul, nem kell félni attól, hogy a hajunkba, ruhánkra ragad.
Virágnak öltözött lányokat és félelmetes tűzokádó sárkányt is láthatunk a menetben. 

A Mentoni citrom és narancs karnevál

A vidék másik nagyszabású eseményének helyszíne, a szintén a Cote d’Azur-ön fekvő festői szépségű városka, Menton, mely az olasz határ szomszédságában fekszik. Rendkívüli szubtrópusi klímájának köszönheti, hogy a téli időszakban Franciaország legmelegebb városa és szinte soha sincs igazi tél. A városka népszerűségét nagymértékben növeli az évente megrendezésre kerülő Citrom és narancsfesztivál.


karnevál 6x

„La Cité des Citrons", azaz a Citromok Városa
A fesztivál apropóját az év első citrom és narancsszürete szolgáltatja, melyek a térség fő terményeit is jelentik egyben, nem csoda hát a méltó ünneplés. A karnevál ideje alatt citrommal és naranccsal díszített óriásméretű kocsik vonulnak végig a városon, hatalmas, életnagyságú szobrok lepik el az apró utcákat, tereket. A fesztivál témája, hasonlóan a nizzai eseményekhez, évről-évre változik.
A fesztivál idei témája a "A nagy civilizációk" volt.
A Mentonba érkezett táncosok és zenekarok vérpezsdítő muzsikájukkal, egy pillanat alatt igazi mediterrán hangulatot varázsolnak a dél-francia kisvárosban.
A felvonuláson kívül, a Bioves Parkban lévő állandó kiállításon többszázezer citrom és narancs felhasználásával készített kompozíciók gigantikus palotákat, hajókat, épületeket, sőt még piramisokat is alkotnak.
A karneválnak minden évben Mardi Gras idején, azaz húshagyó kedden van vége. Akkor a karnevál királyát a helyi gyerekek és felnőttek a tengerpartra vontatják, és elégetik hatalmas tűzijáték kíséretében. A karneváloknak nemcsak keresztényi, de pogány eredetük is van. A pogányok is ebben az időszakban ünnepelték a tél végét.  
karnevál7x

A keresztény vallás elterjedésével tiltani kezdték a pogány farsangokat, mert azok a nagy zabálások mellett alapvetően a bujaságról szóltak, ami nem volt összeegyeztethető a keresztény erkölccsel. Ezért különösen érdekes, hogy a legbujább farsangi karneválokat az erősen vallásos dél-amerikai országokban látjuk. Gondoljunk csak a szinte meztelem brazil szamba táncosnőkre.
karnevál5x

Míg például a teljesen pogány, magyar farsangi karnevál, a mohácsi busójárás, teljes mértékben nélkülözi az erotikát, ami a felvonuló busókat látva talán nem is akkora baj.

 


Szerző&fotók;  Vincze Péter Antal 
 

 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.