Egy fiatalosan nyüzsgő Földközi-tenger parti város ahol minden korosztály jól fogja érezni magát.

 

Az egyre elérhetőbbé váló áron megvásárolható repülőjegyek miatt már nemcsak a klasszikusnak számító szentföldi nevezetességek miatt érdemes elutazni Izrael második legnagyobb városába Tel-Avivba, hanem azért is, hogy kikapcsolódjunk egy európai hangulatú mediterrán tengerparti helyen. A repülési idő kevesebb, mint 3 óra. A hivatalos nevén Tel-Aviv-Jaffa nevű város két város összeolvadásából jött létre. A 19. századi Tel-Aviv épült össze az ősi 2800 éves Jaffa városával.


jaffa 01Tel-Aviv klímája mérsékelten mediterrán, egész évben igen kellemes.

 

Áprilistól egészen októberig lehet strandolni, de még télen is sokat süt a nap és 14-15 fokos a nappali hőmérséklet.

 

A tengerpart kb. 20 kilométer hosszú, és különböző zónákra osztották fel. Sok a sportolási és bevásárlási lehetőség. 

 

Tel-Avivot 4 részre szokták osztani ( belváros, Jaffa, északi részek, tengerpart). Fehérre festett épületei miatt fehér városnak is szokták nevezni. Nagyon sokáig kvázi fővárosként is működött, de az izraeliek mindig is Jeruzsálemet tekintették a valódi fővárosnak. Az óriási nemzetközi ellenállásnak köszönhetően csak a legutóbbi időkben kerülhetett például szóba a nagykövetségek Jeruzsálembe költöztetésének a lehetősége.


tel aviv 02


Praktikus tudnivalók, jó tanácsok Tel-Avívba utazóknak:

 

  • Az Izraelbe utazáshoz nem szükséges vízum, de az útlevelünknek minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie a hazaút dátumától.
  • A reptéri transzfert a legkedvezőbben a 26 sékelbe (1ILS = kb. 77 Ft) kerülő vonattal lehet megoldani (kb.2.000 Ft) a helyi buszjegyek ára pedig 6 sékel (kb. 460 Ft).
  • Az Izraelbe utazókat a reptéren a máshol megszokottnál szigorúbban ellenőrzik. Nem az útlevélbe, hanem egy betétlapra pecsételnek a hatóságok az országba érkezéskor.
  • A borsos árú mobilnet díjszabás miatt keressünk ingyenes WIFI megosztókat, de érdemes a legfontosabb információkat tartalmazó dokumentumokat előre elmenteni.
  • A legtöbb esetben jól el lehet boldogulni az angol nyelvvel, de azon sem szabad meglepődni, ha magyarul válaszolnak a kérdésünkre, hiszen nagy számban költöztek ki hazánkból és a környező országokból magyarul tudók az elmúlt évtizedekben.
  • Sabatkor péntek délután 3-tól szombaton este 7-ig szinte teljesen megáll az élet. Izrael területén az üzletek bezárnak, és a tömegközlekedés is szünetel. Tel Avivban azonban ilyenkor is számos üzlet nyitva tart

 Utazási Tipp  
    Utazzunk Tel-Avivba