Mariazell egy csodaszép kisváros  Stájerországban, ami festői városképéről,  sí- és szánkópályáiról, és a bazilikájáról ismert. Népszerű úti cél mindazok számára, akik egy osztrák téli nyaralás hagyományos báját szeretnék megtapasztalni.

 Mariazell egyik fő látványossága a Mariazelli Bazilika, egy zarándokhely, amely évente több ezer látogatót vonz. A 12. századból származó templomot Szűz Máriának szentelték, és Ausztria egyik legfontosabb zarándokhelyének tartják, melynek magyar vonatkozásai is vannak A látogatók körbejárhatják a barokk freskókkal és szobrokkal díszített templomot, és megismerhetik gazdag történetét. Sok magyar zarándok látogatja, így egyáltalán nem kell azon csodálkozni, ha magyar szót hallunk a bazilika belsejében.


advent mariazell


    Mariazellben egy másik népszerű tevékenység a hagyományos adventi vásárok látogatása, amelyeket a főtéren és a környező utcákban rendeznek. Az árusok ilyenkor bódéikban kézműves termékek, ajándékok és hagyományos ételek széles választékát kínálják, így tökéletes hely arra, hogy szuveníreket és ajándékokat szerezzenek szeretteiknek. A látogatók élvezhetik az ünnepi hangulatot, felmelegedhetnek egy csésze forralt borral, és élőzenét hallgathatnak. Karácsony után pedig a sétalóutcában lévő kis üzletekben vásárolhatnak klasszikus osztrák termékeket. Sétálhatnak a város festői utcáin is, és megcsodálhatják a  szépen karbantartott városi házakat, üzleteket, éttermeket és szállodákat.


mariazell header

  Az aktív utazók számára Mariazell többféle lehetőséget kínál. A téli hónapokban helyben és a környéken is jó lehetőségek vannak a síelésre, snowboardozásra és más téli sportokra is. A város a stájer Alpok szívében fekszik, festői hegyek veszik körül, így ideális célpont ha élvezni akarjuk a tél szépségeit. A Bürgeralpe pályái minden tudásszintet kielégítenek, és számos pályát kínálnak kezdőknek és haladóknak egyaránt. A látogatók  a szánkózést,  sífutást, a hótalpas túrázást és korcsolyázást is kipróbálhatnak.


Mariazell sítérkép


   A Mariazellben található éttermek szintén a látogatás fénypontjai közé tartoznak. A látogatók olyan hagyományos osztrák ételeket kóstolhatnak, mint a Wienerschnitzel, a Gulasch és a híres Strudelek, valamint sok más finomságot  amelyek jórészt helyi alapanyagokból készülnek. Ausztria egy ideje a finom  borairól is ismert, amelyet a látogatók megkóstolhatnak a környék vendéglőinek egyikében.


TIPP:  Édemes  9 óra után felmenni  a hegyre a sétálóutcából  induló kabinos lifttel, ahová  egy hosszú szánkózás után térhetünk  vissza a sárgával jelzett kanyargós szánkópályán.  Heti 2 alkalommal esténként is van erre mód.


szánkó


   Összefoglalva, Mariazell egy bájos város, amely a hagyományok, a kultúra és a szabadtéri tevékenységek tökéletes keverékét kínálja a látogatóknak. Festői téli tájaival, vallási jelentőségével, hagyományos karácsonyi piacaival, síelési és snowboardozási lehetőségeivel, valamint a szállodái wellness lehetőségek kényelmével csodálatos hely a téli vakáció eltöltésére.

Mariazell mindenki számára kínál valamit, akár akciódús nyaralásra, akár pihentető kikapcsolódásra vágyik.

A legfontosabb mariazelli látnivalókról ide kattintva olvashatsz részletesen.