Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

  A legtöbben tavasztól őszig látogatnak el  Horvátországba, pedig a természet barátainak télen is nagyon megéri felkeresni déli szomszédunk világhírű nevezetességét. Decembertől márciusig is varázslatos látványt nyújtanak a Plitvicei tavaknál a hófedte  hegyoldalak és a jégbe fagyott téli világ.

  Karácsony után épp itt az ideje, hogy elgondolkodjunk arról, mikor tudunk először kimozdulni a négy fal közül és új élményeket keresni egy szép helyen.  A lehetőségek végiggondolása során először a hazai látnivalók, majd a síhelyek jutnak először az ember eszébe, de itt nem ér véget a sor.  A különleges élményeket keresőknek érdemes megfontolni egy látogatást a télen kevésbé felkapott  Plitvicei tavakhoz melyek felkeresése mindenkinek különleges élményt jelent majd. 


 plitvice tél1 pxh ere

 


  A terület bejárásához nem kell különösebben edzett természetjárónak lenni, akár egy átlagos kondiciójú  ember is képes bejárni a részben vízre épített cölöpökön át vezető útvonalakat. A télen is megfelelően meleg, réteges öltözék  és a csúszásmentes lábbeli viszont nagyon fontos kellék a tórendszer bejárásához, amire 5-6 óra időt  érdemes betervezni. Szintén előnyt jelent a jó egyensúlyérzék valamint egy megfelelő fotókészítő eszköz. 


téli plitvice2x


  Érdemes az útra 2-3 napot szánni, de korai keléssel akár egy nap is elég rá. A felejthetetlen élmény minden évszakban garantált.  A tél derekán nagyszerű érzés a találkozni a  Plitvicei-tavak jégbe zárt, hóval borított csodaszép világával. Olyan az egész, mintha egy tündérmesébe csöppent volna az ember. A környező sziklás hegyoldalak üledékes sziklákból épülnek fel. A tórendszert vízzel ellátó két folyó évezredek alatt alakította ki, a Plitvicei-tavak jellegzetes többszintes formáját.  Ahol a vízáram  akadályba ütközött, ott tavak és vízesések jöttek létre.  Ez a folyamat napjainkban is tart még. A vízesések látványa mellett lenyűgözőek még a partmenti úton sziklás részeken ilyenkor nyíló virágok - erika, fekete hunyor... A tavakat körül vevő erdei utak is fantasztikusak, még medve nyommal is lehet találkozni. Az egész tóvidék  csodás egy hely!

Az egykori Jugoszlávia vezetői hamar felismerték a különleges helyszín jelentőségét:   1949-ben nemzeti parki védettség alá helyezték a szép vidéket, ami 30 évvel később1979-ben került fel az UNESCO természeti világörökségi listájára.


TIPP: A tervezett utazás előtt mindenképpen érdemes online tájékozódni a látogathatóságról és megvásárolni a belépőnket !  Oda- vagy visszaútban szintén érdemes betervezni az utazásunkba egy látogatást a Plitvice előszobájának is emlegetett  Rastokéba a Slunjčica folyó felett lévő kis faluba, ahol 22 meseszerű kis malom áll a folyó partján. A 17.-19. század között épült malmokkal sokáig búzát őröltek kihasználva a víz fáradhatatlan erejét, jó részüket ma is lakják.  Ezen a helyen is nagyon szép fotókat lehet készíteni. Szintén érdemes  Zágráb belvárosában  sétálni egy nagyot,  megnézni a Mária Mennybemenetele Székesegyházat és a belváros régebbi és újabb épületeit...Szerző:  Bajna Gábor      Fotók  : Báder Andrea

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.