Ausztrália déli partjai mentén a nagy óceán útvonal mentén található a 12 apostol, az egyik legnépszerűbb ausztrál természeti jelenség

 

Évente több millióan keresik fel a déli Victoria állam csodálatos tengeri mészkő szikláit, mely a hatalmas ország egyik legnépszerűbb természeti látnivalója. Adelaidből a Great Ocean Roadon haladva lehet elérni a 12 Apostol Nemzeti Parkot Port Campbell közelében. A látogatóközpont minden nap 09-től 17 óráig várja a látogatókat. Írásunkban bemutatjuk a híres ausztrál sziklaképződmények történetét.


Twelve Apostles 01A 12 szikla apostol kialakulásának története:

 

Évmilliók talajeróziójának és az óceánhullámok folyamatos ostromának az eredménye, hogy elválasztódtak a parttól a 45-50 méteres magasságú gyönyörű szép narancssárga és sárga árnyalatú sziklák. A folyamat úgy kezdődik, hogy az extrém erős hullámzás előbb barlangokat váj a magasan fekvő part oldalába, majd idővel a barlangok teteje leomlik a tengerbe és kialakul egy különálló impozáns sziklatorony. A sziklákat a különleges formájukon és sárgás színűkön kívül rendívül fotogénné teszi az Indiai Óceán kéksége valamint a sziklákon megtelepült zöldes mohák tömege.

 

TIPP: Különösen napnyugtakor érdemes menni, amikor rendkívül szép látványt nyújtanak a sziklák. Olykor még pingvineket és bálnákat is lehet látni!


 Utazási Tipp  
    Körutazások Ausztráliában

A helyiek eredetileg disznónak és malacainak hívták a különleges sziklákat. Csak 1922-ben nevezték át a meredek sziklaképződményeket 12 apostollá marketing célból. Napjainkban sajnos már csak nyolc tengeri sziklaoszlopot lehet megfigyelni, mert 2005 július 3.-án a Júdás nevű szirt összedőlt a tenger vad hullámzásától. Jó hír viszont, hogy a hullámok valószínűleg újabb sziklákat vágnak le a partból a jövőben is, így még hosszú ideig lehet megcsodálni ezt az újra és újra teremtődő meseszép jelenséget.


Twelve Apostles 02


Helikopteres túrák:

 

Egész évben szerveznek 15-60 perces helikopteres kirándulásokat az érdeklődőknek. A különleges légi kaland során az apostol sziklákon kívül a Loch Ard szurdokot és a London Arch sziklahídját is megmutatják a levegőből, így olyan emlékük lesz a partszakaszról a részvevőknek, amiről sokan csak álmodhatnak.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.