Szantorini, a görög álomsziget a Kükládok szigetcsoport legdélebbi és legismertebb szigete, mely a félhold alakját és a kaldera kialakulását az írott történelem legnagyobb vulkánkitörésének köszönheti. Szantorini az Égei-tenger egyik legkülönlegesebb ékköve, ahol a jellegzetes kükladikus építészet lenyűgöző természeti adottságokkal párosul. A drámai szépségű sziklafalak tetejére épült, festői falvak látképe mindenkit elvarázsol, a gyönyörű naplementék és a sziget romantikus hangulata pedig egy valódi életérzést közvetítenek, melynek megtapasztalása alighanem minden utazó bakancslistáján szerepel.

Fira 1


   A sziget fővárosa és központi települése Fira (Fíra), amely a félhold alakú sziget belső partvonalának közepén fekszik. Fíra valójában egy apró, ám annál hangulatosabb falu, melyet fél nap alatt körbe lehet járni. Két konkrét látnivalója a kicsi, de érdekes Régészeti Múzeum és az Ősi Théra Múzeum. A falu központjából érdemes lesétálni az 587 lépcsőfokból álló, kacskaringós lépcsősoron a tengerparti kikötőbe, ahová a lépcsőzésen kívül szamárháton és libegővel is lejuthatunk.


Oia


   A sziget legészakibb csücskében található a leghíresebb képeslapfalu, Oia (Ía). Mindössze 1-2 óra alatt könnyedén bejárhatjuk a falut, de ez az a hely, ahol igazán érdemes bekukkantani minden kis sikátorba, mert ennek a falunak minden szeglete fotóért kiált. Az Agiósz Nikoláosz-erőd romjairól nyíló, káprázatos kilátás az, amiért a legtöbb turista a szigetre látogat. Érdemes innen megcsodálni a naplementét.


Oia


VULKÁNTÚRA NEA KAMENI SZIGETÉN

   Kihagyhatatlan program Szantorinin egy vulkántúrával egybekötött hajókirándulás a kalderában, ami fenomenális élmény. Itt található a két vulkánsziget, Nea Kameni és Palea Kameni, melyek közül az első egy máig aktív tűzhányó. Fantasztikus élmény feltúrázni a vulkán tetejére, ahonnan egyrészt pazar kilátás nyílik a többi kis szigetre és a kalderára, másrészt pedig testközelből figyelhetjük meg a krátereket és a megkövesedett lávaömléseket, illetve megtapasztalhatjuk az aktív vulkáni tevékenységet: érezhetjük a forró talajt a lábunk alatt, és láthatjuk a kénes gőz kicsapódását.

AKROTIRI

   Akrotiriben található a történelem előtti romváros és régészeti terület, melyet a görög Pompejinek is neveznek. Ez nemcsak Szantorini és a Kükládok, de egész Görögország egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye, ami hatalmas területen fekszik, és a feltételezések szerint mindössze 3 százalékát tárták fel idáig. Ez a település a gigantikus vulkánkitörésben pusztult el 3600 évvel ezelőtt, ami átírta a sziget és az egész akkori világ történelmét. Ha Akrotiriben járunk, érdemes megnézni Szantorini híres világítótornyát, mely a sziget legdélebbi csücskében található, illetve a falu közepén álló erőd, La Ponta romjait, mely az 1200-as években épült.


Akrotiri


ŐSI THÉRA

   Egy másik jelentős ókori helyszín az ősi Théra romvárosa, mely inkább az elhelyezkedése miatt különleges, ugyanis egy, a tengerbe benyúló mészkőhegy, a 360 méter magas Mesa Vuono tetején fekszik, páratlan kilátással. Mivel a hegy benyúlik a tengerbe, ezért több oldalról is a tintakék Égei-tenger keretezi a romok látványát.


Ősi Théra


EMPORIO

   Érdemes barangolni a sziget belsejében található, eldugott falvakban is, eltávolodva egy picit a turistáknak szánt kirakatvilágtól, ahol autentikus módon ismerkedhetünk meg a helyiek mindennapi életével. Az egyik legtüneményesebb, rejtett falucska Emporio, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha egy marokkói medinába csöppentünk volna. Az arab stílusú, kacskaringós sikátorok és a kükladikus építészet egyvelege egyszerűen varázslatos. A falu szélén pedig a sziget egyik középkori erődjének maradványait is szemügyre vehetjük.


Emporio


BORKÓSTOLÓ ÉS BORMÚZEUM

  Szantorini világhírű vulkanikus borokkal is büszkélkedhet. Kiváló program lehet egy naplementés borkóstoló a Santo Winery borászatban, illetve érdemes megnézni a sziget Bormúzeumát, mely egyben a nagy múltú Koutsoyannopoulos család borászata. A borászatot egy testvérpár alapította 1870-ben, azóta pedig már a család 4. generációjának tagjai igazgatják a gazdaságot. Ez a legöregebb önálló és saját gondozású szőlőültetvény a világon. A múzeumot egy 8 méter mélyen fekvő és 300 méter hosszan húzódó, eredeti pincerendszerben alakították ki, ami egyedülálló attrakció.


Borkóstoló


PARADICSOMMÚZEUM

  A borok mellett a paradicsom Szantorini másik jellegzetes exportcikke. A 20. század elején indult meg a szigeten a paradicsompüré ipari készítése, ekkor alapították ugyanis az első ilyen gyárat Szantorinin, és az utóbbi 100 évben ez lett a sziget egyik meghatározó iparága. A legelső, történelmi gyárban ma egy rendhagyó és interaktív múzeumot tekinthetünk meg. 


 


 

A CIKK FOLYTATÓDIK, OLVASS TOVÁBB


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.