Ismerjék meg Földünk (egyik) legnagyobb szigetét, az észak egyik jelképévé váló Grönlandot, és a rajta lévő mindennapokat!

 

  • A szigeten nincsenek autópályák. Legfeljebb egyre lehet rámondani, hogy hasonlít egy sztrádára, de az is jobban hajaz egy földútra. A dologra egyszerű a magyarázat: a helyiek a partokon élnek, és egyszerűbb hajózni két város között, mint utat építeni a befagyott, magas vidéken.

 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások és
Last minute Dániába

  • Grönland hatalmas. Ez egy tény. Viszont a világ legelterjedtebb térképe, ami alapján a sziget mérete megközelíti Afrikáét, vagy Dél-Amerikáét, torzít az északi és a déli sark irányába. A nagysága körülbelül három Franciaországnak felel meg, és ennek köszönhetően Dánia a világ 12. legnagyobb országa.
  • A hygge (az érzés, amikor olyanokkal vagy együtt, akiket szeretsz és otthonosan érzed magad) grönlandi megfelelője a kaffemik, annyival több csak, hogy elengedhetetlen az ilyen összejöveteleken a kávé. Az ilyen kvázi gyűléseken nem illik sokáig maradni, vagy sokat enni, viszont azután mindig más rendezi meg.
  • Grönlandon mindenkinek meg kell tanulnia dánul az iskolákban, és az a lehetősége is megvan a fiatal generációnak, hogy Dániában tanuljanak tovább. Háromból kettő gyerek nem csak él a lehetőséggel, hanem soha nem is tér vissza szülőföldjére.gronand top 10 01


  • A szigetre a halon kívül mindent importálni kell, ezért pedig ha egy átlag grönlandi zöldséget akar enni az ebédjéhez, akkor sokat kell érte fizetnie. Egy uborka kétezer forintba fáj, a sziget legdélebbi részén pedig éppen hogy megél a rossz minőségű répa vagy krumpli.
  • Amikor a vikingek felfedezték a területet a 10. században, akkor a sziget déli részén lehetett gabonát termeszteni és zöld volt. Innen ered a Greenland kifejezés is.
  • A skandináv lakosság a 14. századra kihalt, helyükre pedig egy alaszkai népcsoport, a Thulék érkeztek. Dánia a 17. században jelentette be területi igényét a sziget fölött, de csak 1721-ben sikerült kolonizálnia azt. Ma jelentős autonómiával rendelkezik a sziget, csak pár dologban függnek Dániától.
  • A helyiek közül csak hétezer ember beszél dánul, a többiek egy eszkimó nyelvet, a kalaallisutot beszélik. Érdekesség, hogy ez az egyetlen olyan eszkimó nyelv, ami egy országon belül nincsen kisebbségi státuszban.
  • A szigeten őshonos a bálna, a narvál, a jegesmedve, a hermelin, a sarki róka, a rozsomák, a rénszarvas, a sarki farkas, a pézsmatulok, a leming és a sarki nyúl.
  • A jégsapkák olvadásával Grönland szerepe is felértékelődhet, ugyanis a hegyekben értékes ércek válnak majd kibányászhatóvá, ráadásul a földgáz és a kőolaj kinyerése is könnyebbé fog válni.

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.