Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Feszült a helyzet Irán körül, de ennek ellenére sem szabad elfelejtenünk, hogy mennyi kulturális értékkel rendelkezik a perzsák országa.

 

  • Ez az emberiség talán legősibb civilizációja, ugyanis az első, mai Irán területén található településeket Kr. e. 7000-ben alapították.
  • Az első perzsa birodalom (ami az Óperzsa Birodalom névre hallgatott) akkor volt a legnagyobb, amikor I. Dareiosz ült a trónon. Az 5,5 millió négyzetkilométeres ország az ókor mindhárom gócpontját birtokolta: a Nílus deltát, az Indus völgyét és Termékeny Félholdat, Mezopotámiát.


  • Az iszlám vallás a 7. században terjedt el Iránban, ami a perzsa államvallás, a zoroasztrianizmus bukását eredményezte. A perzsa nyelv viszont az arab abc-t átvette, ráadásul a perzsa vált a keleti iszlám legfontosabb nyelvévé.
  • Az előbb említett államvallás viszont még a mai napig gyakorolt vallás, sosem tűnt el teljesen, annak ellenére, hogy követőinek száma rendkívül alacsony, 110 ezer fő körül mozog, a követői pedig javarészt Iránban és Indiában élnek.
  • Amikor Reza Pahlavi iráni sah 1936-ban az újítás jegyében bevezetett egy törvényt, ami kimondta, hogy nem lehet semmilyen olyan kendőfajtát hordani, ami eltakarja a női arcot, rengeteg ember tiltakozott ellene. A törvényt a hatóságok akár erőszak által is betartatták: nem egy eset akadt, ahol a rendőrök erőszak alkalmazásával fosztották meg a közterületeken lévő nőket kendőjüktől.


  • Az első olyan iráni miniszterelnöknek, akit demokratikusan választottak meg, elég csúnya vége lett, ugyanis Nagy-Britannia és az Egyesült Államok az uralkodóval karöltve megpuccsolták. Az volt az elnök bűne, hogy angol olajfinomítókat akart államosítani.
  • 1971-ben ünnepelték Iránban a monarchia 2500 éves fennállását. Az ünnepségnek Perszepolisz óvárosa adott helyet.


erdekessegek iran


  • Az perzsaszőnyegek készítése egy 2500 éves hagyománnyal rendelkezik, és minden egyes darab elkészítéséhez legalább fél vagy egy év szükséges.
  • 1979-ben alapították meg az iráni Forradalmi Gárdát (ennek volt a vezetője többek között Szulejmáni is), aminek a fő feladata Irán védelme – a belső próbálkozások csírájában való elfojtása és a hadsereg tábornokai feletti korlátlan ellenőrzés.
  • 2010-ben a kulturális minisztérium betiltotta az oldal rövidre nyírt, hátul hosszú hajviseletet.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.