Ebben az évben is sokan töltik a szabadságukat a Balaton partján, összeállítottunk számukra egy listát a legfontosabb horgászati tudnivalókból és tippekből.


Komoly horgásznemzet a magyar, hiszen már, több mint félmillió regisztrált horgász él Magyarországon. Ebben az évben is sokan töltik majd közülük a szabadságukat a Balaton partján, akik minden bizonnyal szeretnének majd horgászni is a pihenésük során. Összeállítottunk számukra egy listát a legfontosabb horgászati tudnivalókból és jó tippekből.   


molónál pecások

 


1. Partközeli vagy általános horgászjegyet vegyünk ?
Partközeli jeggyel a vízparttól mért 1500 méteres távolságig lehet pecázni, vagy abban az esetben, ha lajstromszám nélküli vízi járműről horgászunk. Az általános balatoni jeggyel kishajóról vagy magasabb kategóriájú vízi járműről is lehet horgászni, de jó a a parti vagy csónakos horgászásra is.

 Utazási Tipp  
    A 4 legjobb ár/érték arányú balatoni szállodánk

2. Számít a kor !
A 14 évnél fiatalabb gyerekhorgászok ingyenes jegyet válthatnak, a 14 éves kor felettieknek már vizsgát kell tenni, és esetükben az ifjúsági árkategóriát kell alkalmazni . Ifjúsági horgásznak számít minden 14 évnél idősebb, de a 18 évnél fiatalabb horgász. A 18 éves kort betöltő év még beleszámítható.    
gyerek pecázik


3. Mikortól lehet horgászvizsgát tenni ?
A fiatalok a horgászvizsgát legkorábban 12 éves korukban tehetik le, utána már ifjúsági jegyet is vásárolhatnak maguknak, ami 1 horgászbot használatára jogosít pont úgy mint a gyermekeknél.


4. Nyugdíjas jegyek
65 éves kor felettiek jogosultak nyugdíjas horgászjegyet váltani.


5. Hány balatoni halat foghatunk ki egy nap alatt ?

Általánosságban naponta maximum 5 korlátozás alá vont halat szabad kifogni a Balatonból, amiből 3 tartozhat ugyanabba a fajtába, de ez attól is függ, hogy hány napos jegyet váltottunk. 


horgászbolt a balatonnál


6. Van-e napi súlykorlátozás a horgászatnál ?
Egyetlen fajból sem foghatunk ki naponta tíz kilogrammnál többet.


7. Eladhatjuk-e a kifogott zsákmányt ?
Elfogyasztani és ajándékozni szabad, viszont szigorúan tilos és büntetendő tettnek számít a Balatonból kifogott halak pénzért való értékesítése.

 

8. Hol érdemes horgászni ?
Miután a Balaton partján sok a körbezárt terület és a kikötő, nehéz megfelelő szárazföldről is megközelíthető horgászhelyet találni. Sokan próbálkoznak a kikötőknél és a mólóknál, de bevált módszer, ha a tapasztalt helyi horgászoktól vagy a szállásadónktól kérünk tanácsokat, mert így felejthetetlen horgászélményekben lehet majd részünk!   


balatoni pecások a stégen

9. A méret itt is számít !
Ha 70 cm-nél nagyobb pontyot fogunk, azt vissza kell engedni a Balaton vizébe, míg süllőnél maximum 1 darabot lehet megtartani. Csukából is napi 1 db 75 cm-nél nagyobb halat szabad csak hazavinni.


10. Éjszakai világítás

Az éjszakai és a rossz látási viszonyok közötti horgászat fontos szabálya, hogy jól láthatóan ki kell világítani a horgászhelyünket, stégünket vagy a vízi járművet ahonnét horgászunk! Utazási Tipp  
    A 4 legjobb ár/érték arányú balatoni szállodánk

 tarifák

A horgászás szabályairól szóló részletes és pontos információk a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt honlapján olvashatóak.


  

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.