Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Jó tanácsok, kirándulási tippek és strandajánló Krétán nyaralóknak

1. Chania Kréta második legnagyobb városa gazdag történelmi múlttal rendelkezik. A mínoszi kultúra idején is gazdag város állt itt, a történelem során pedig tartozott görög, arab, bizánci, velencei és török fennhatóság alá. Mára leginkább a velencei befolyás hagyott nyomot az óvároson: az egyedi hangulatú kikötő a számos tavernával és a mögötte található ódon házakkal, a zegzugos utcácskákkal, sikátorokkal, az ott megbúvó kis üzletekkel turisták ezreit csalogatja. Több híres múzeum is található itt: tengerészeti, haditechnikai, néprajzi és archeológiai múzeum. Érdemes felkeresni az óváros mögött található fedett piacot. A várostól 15 km-re fekvő nemzetközi repülőtérre érkeznek a Nyugat-Krétán üdülni vágyó vendégek.ChaniaFotó: Varju Enikő - Chania


 

2. Rethymno Nyugat-Kréta egyik legfontosabb a turisztikai és kulturális központja, a sziget egyik leghangulatosabb városa számos történelmi látnivalót kínál. Több, mint 3000 évvel ezelőtt, a mínoszi kultúra idején már virágzott a város. A bizánci és római uralkodást követően a velenceiek építették újjá, majd a török ostrom után hatalmas erődöt, a Fortezza-t építették fel a város melletti dombon. Az Oszmán Birodalom 1646-ban ismét megtámadta és ezúttal 250 évig tartotta uralma alatt. Az erőd a mai napig uralja a várost, kedvelt turisztikai látványosság. Alatt húzódik a 16. századi bizánci és velencei időkből származó hangulatos óváros szűk utcáival, színes üzleteivel, tavernáival, a közöttük megbújó apró terecskéivel, melyet nyaranta sok ezer turista keres fel.Rethymno Fortezza7


Fotó: Varju Enikő  - Rethymno erőd

3. Szamarai szurdok A szurdok 16 km-es hosszával Európa egyik leghosszabb szurdokvölgye, 1962 óra nemzeti park, mely területén számos szigorúan védett növény- és állatfaj található. A szurdok az 1227 m magasan fekvő Omalos fennsíkon kezdődik és délen a Líbiai-tengernél ér véget. A hasadékot kivájó folyó májustól novemberig kis patakká szelídül, a szurdok csak ekkor látogatható. A hasadék szinte függőleges oldalfalai az 500 m-es magasságot is elérik, egymástól mért távolságuk 3 m és 250 m között váltakozik. Leglátványosabb része a Vaskapu. Az 5-8 órás gyalogtúra után Agia Roumeli strandján frissülhetünk fel, ahonnan busszal vagy komppal juthatunk tovább.

 


 Utazási Tipp  
   

Legjobb utak és szállások

Görögországba


4. Kournas-tó Kréta egyetlen édesvízi tava Rethymnotól 26 km-re található, a tengerpart közelében, a Fehér hegység lábánál. A part menti zöld színben játszó vize és növényektől zöldellő környezete teszi látványossá, mely az odafelé vezető úti kilátóiból a legjobban megtekinthető. Legmélyebb pontja 22 m, élővilága rendkívül gazdag. Több helyen lett kialakítva fürdési lehetőség, de bérelhetünk vízibiciklit és csónakot is.

 

5. Arkadi-kolostor Kréta egyik legszebb épületének tartott Arkadi-kolostor Rethymno-tól 20 km-re található. A bizánci időkben épülhetett, melyet a 16. században építettek újjá és bővítettek ki. Főtemploma velencei stílusban épült. A felújítást követően a kulturális és irodalmi élet központja lett Krétán, ahol főként kéziratmásolással foglalkoztak. A 17. században ismét kibővítették: ebédlőtermet, könyvtárat és istállókat építettek. 1648-ra a törökök csaknem az egész szigetet meghódították, és Rethymno elfoglalása után a kolostort is oszmán kézbe került. A több, mint 200 éves megszállás vége felé sorra szerveződtek felkelések az elnyomás ellen, végül a forradalmi bizottság élére az Arkadi kolostor vezetőjét, Gavril apátot választották meg. A kolostor lett a forradalmárok főhadiszállása, ahol több száz környékbeli is menedéket keresett. A törökök végül 1866. novemberében megadásra szólították fel a kolostor lakóit, akik a túlerővel szemben a lőporraktárban gyűltek össze, és felrobbantották a raktárt. Mintegy 800-an veszítették életüket, mely hősies tettről a mai lakosok nemzeti ünnepként emlékeznek meg. A kolostor temploma ma is látogatható, a puskaporos szoba eredeti állapotban tekinthető meg, az épületekben kialakított múzeum pedig az 1866-ban történteket eleveníti fel. 

 

7. Elafonissi Kréta délnyugati részén található ez a különleges, kristálytiszta, fehér homokos part, melynek az apróra zúzódott koralltörmelék adja a jellegzetes rózsaszín színárnyalatot. A parton parkoló, zuhanyzó, beach bár, napernyő- és nyugágybérlési lehetőség található, innen, a sekély lagúnán keresztül tudunk átsétálni a nyugodtabb, homokdűnékkel és sziklákkal tarkított kis szigetre. Egy része a turistáktól elkerített, szigorúan védett terület. Kréta szigetének ezt a legszebb és legkülönlegesebb partszakaszát rengeteg turista keresi fel, mely egzotikus hangulatú partszakasza Európában is páratlan.

 

8. Balos lagúna A sziget észak-nyugati csücskén, a Gramvousa-félszigeten található lagúna a világ legszebb strandjai közé tartozik. Sekély, fehér homokos partját a rózsaszín koralltörmelék teszik különlegessé. A parton csupán egy kis bár, napernyő- és nyugágybérlési lehetőség található. A lagúnát egy hosszú és fárasztó gyaloglással, vagy hajóval lehet megközelíteni. A hajó Kissamos kikötőjéből csak a reggeli órákban indul pár alkalommal. Útközben Gramvousa-szigeténél kiköt, ahol megtekinthető a 137 m magasan álló velencei erőd. A hajón önkiszolgáló étterem és shop működik, a retúrjegy ára 27,- EUR/fő.


Balos Beach7


Fotó:  Varju Enikő  - Balos lagúna

 

10. Preveli kolostor Plakias település mellett található, mely Kréta szigetének egyik legfontosabb kolostora, melyről az első írásos emlékek az 1500-as évek végéről származnak. A háborúk folyamán az itt élők számára fontos menedékhelyet jelentett. Jelenleg két épületegyüttesből áll, melyek kb. 3 km-re találhatók egymástól. Mindkettő látogatható, a tengerhez közelebb fekvőben laknak a mai napig is szerzetesek, mely területén múzeum is található.Preveli kolostor7Fotó: Varju Enikő - Preveli kolostor

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.