Ínyenceknek való különleges élmény vár azokra, akik felkeresik az ókori sziklasírokról, görög amfiteátrumáról és Szent Miklós szülőhelyéről híres Myra városát

  Talán csak az Indiana Jones filmeknek köszönhetően jóval ismertebb jordánia Petra veheti fel a versenyt mindazokkal a csodás ókori látnivalókkal, melyek a Kale néven is ismert törökországi Demre városában várják a látogatókat. Törökország területe tele van ókori csodákkal, így sokfelé rengeteg a látnivaló. A magyar utazók által keresett Földközi-tenger török partszakaszának talán legszebb görög-római romjai az egykori Myra ( ma Demre) város emlékei. Myrában Törökország legjelentősebb és legkiterjedtebb régészeti feltáró munkálatai zajlanak. Myra volt az ókori Lycia tartomány hat legfontosabb városának egyike, Xanthos, Patara, Olympos, Pinara és Tlos mellett. Utazási Tipp  
    Török Riviéra - a legjobb akciók egy helyen

 


A feltárt leletek alapján biztosra vehető, hogy a város múltja már a görög-római időknél jóval korábbra vezethető vissza, mert a kutatások szerint Myra külső védőfalait az időszámításunk előtti 5. században emelték. Az időszámításunk előtti 4. században lett Myra Lycia római tartomány fővárosa. A város jelentőségét mutatja, hogy a római idők után is tovább tudott fejlődni, így évszázadokon át a vidék legjelentősebb központja maradt. Myra végső vesztét a muszlim behatolások mellett sorozatos földrengések és áradások okozták. A látogatók e dicső múlt emlékeit kereshetik fel, ha Myrába (Demre) ellátogatnak.
Turkey Demre Myra Roman theatre of Myra WM

Myra ókori romjai:

 Az ókori Myra városának romjait nagy kiterjedésű területen lehet felkeresni. Egyrészt a lenyűgöző temetkezési helyeket (nekropoliszok) és az uralkodócsalád sírjait érdemes felkeresni, másrészt a közeli 35 ülés soros ókori amfiteátrumot. A görög amfiteátrum homlokzatát gazdagon díszítik az egykori színházi maszkok és mitológiai jelenetek. A színháztól nyugatra egy meredek hegyoldalban sziklába vágott sírokat valamint Arthemis Eleutheria, Myra védő istennőjének templomát mutatják be, ami a környék egyik legelismertebb építménye volt. Középkori források szerint a templom volt Lycia legcsodálatosabb épülete, de Szent Miklós parancsára teljesen elpusztították, mert meg akarta semmisíteni a régió összes pogány emlékét.

 

TIPP: A törökországi utazás lefoglalása előtt keresse a Cartour Europe munkatársait a legújabb akciókért!

 

Szent Miklós legendája:

A közeli Patarában született a 3. században Szent Miklós Myra püspöke. Jótékonysága és gyógyítói tevékenysége miatt nagyon sokan szerették. Szent Miklós élete ihlette a modern Mikulás kialakulását. Szent Miklós első temploma a 6. században épült, feltételezetően Szent Miklós sírja felett. A későbbi időkben többször is átépítették a templomot. A jelenlegi templom alapjai a 9. századból származnak. XIV. Konstantin uralkodása idején 1042-ben újjáépítették és röviddel azután kolostor is épült hozzá. Szent Miklós 343. december 6-án, Myra-ban halt meg, hívei a templomában temették el, de később ellopták a földi maradványait és kalandos úton az olaszországi Bariba csempészették.


Nikolauskirche Myra88

   A lopás miatt még a napjainkban is vita van a két ország között. Temploma a halála óta folyamatosan népszerű zarándokközpontnak számít. Az épület jelenleg Mikulás Múzeumként szolgál. Érdekesség, hogy Szent Miklós személyét számos vallásban tiszteletik. Az orosz ortodox keresztény hagyomány legjobban tisztelt szentje. A keresztény egyháznak köszönhetően ő a gyermekek, a tengerészek, a kereskedők,a bankárok, az utazók, a tudósok és tanulók védőszentje. Szent Miklós személyét annyira széles körben tisztelik, hogy világszerte templomok ezreit nevezték el róla. A Mikulás finnországi lakhelyéről szóló írásunkat itt lehet elolvasni.