Különleges történelmi élmények várják az utazókat a berlini fal nyomvonala mentén az egykori NDK és  Nyugat-Berlin között létesült bringaúton. A kb. 160 km-es kerékpáros és túraútvonal a legtöbb szakaszon az egykori járőrök utját követi, amit az NDK határőrei használtak  járőrözésre.

   Komoly feladat, egyben rendkívüli városfejlesztési lehetőség született Berlinben a hirhedt fal lebontásakor, ami egykor látványosan választotta ketté a keleti és a nyugati világot. Ennek keretében valósuhatott med a "Berlini Falút" (Mauerweg) 2002 és 2006 között a Berlini Szenátus Városfejlesztési Minisztériumának segítségével.  A berlini fal nyomvonala mentén különböző információs táblák segítik elő a tájékozódást. Ezek a többnyelvű táblák bemutatják Németország kettéosztását, a berlini fal építését és leomlását. A Berlini Fal történelmi útvonal fontosabb állomásain  a  régi nyomvonal mentén fényképek és szövegek mutatják be az adott helyszínen történt eseményeket, és bemutatják a megosztott városrészek mindennapjait is. Ezeken kívül a városközpontban is található egy térképekkel és audioállomásokkal kialakított  "Berlini Fal-orientációs rendszer", ami segíti az érdeklődőket a fal érdekes maradványainak  az eredeti helyszíneken való felfedezésében.


Berlini fal nyomvonala


  Útközben 29 helyen emlékeznek meg a berlini falnál meggyiklolt menekültekre. Táblákon töntetik fel az  áldozatok életrajzát,  az egykori nyugat-berlini területen.  Történelmi emléktáblákat és kereszteket is állítottak több helyen. A berlini falnál megölt emberek központi emlékműve a Bernauer Strasse emlékhelyén található. Maga a  berlini falút  14 különálló szakaszból áll, így kerékpártúrát vagy sétát is lehet tervezni a 7 és 21 kilométer közötti hosszúságú részein.  Az összes útszakasz első és utolsó része egyszerűen megközelíthető a városi tömegközlekedéssel.  Általánosságban elmondható, hogy mind az S-Bahnokon, mind az U-Bahnokon és a regionális vonatokon is megengedett a kerékpárok szállítása, de tanácsos odafigyelni a közlekedési társaságok által megadott információkra.  A határátkelőkről, emlékhelyekről, falemlékekről, falnyomokról, dokumentációs központokról és múzeumokról egy weblap menüpontjai adnak további információkat; 

A berlini fali kerékpárút szakaszai | Borítókép: Velociped (mauerradwegberlin.de)   A "Berlini Falút" szakaszai többnyire aszfaltozottak, ahol  az új mind a régi útszakaszokat szilárd burkolat borítja. Mintegy 50 kilomérer fut a városi épületek között, a többi zöldövezeti részeken vezet át.  A falút szakaszai számos más hosszú távú kerékpárúthoz is kapcsolódnak. Ezek közé tartozik az R1 európai kerékpárút, a Berlin–Koppenhága kerékpárút, a Berlin–Usedom távolsági kerékpárút, a Havel kerékpárút, a Spree kerékpárút vagy a Berlin–Lipcse kerékpárutak.  Először a 2010-es évek végén újították fel a Mauerweg több szakaszát is, majd  a berlini szenátus 2019 januárjában úgy döntött, hogy felújítja és megőrzi az egészet, erre 12,4 millió eurót szánnak. A karbantartás költsége évente 170 000 euró a fejlesztésé évi 330 000 euro.

   Az érdeklődők többféle szervezett hagyományos- és e-bike túrára is jelentkezhetnek Berlinben. Íme egy lista a kölcsönzőhelyekről és a kerékpáros túraszervezőkről: https://www.berlin.de/tourismus/infos/4360164-1721039-fahrradverleihe.html


Berlin legjobb szállásai 
Booking.com


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.