A várpalotai Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, ami hűen bemutatja az első világháborút követő békeszerződés eseményeit és a máig ható következményekkel is megismerteti a látogatókat.  

  A várpalotai Trianon Múzeumban bemutatott dokumentumok és tárgyi emlékek megtekintése során hű képet kap minden látogató a trianoni diktátum Magyar történelmet máig is befolyásoló következményeiről. A termekben bemutatott ismeretanyag elénk tárja az I. világháborút követő irredenta mozgalmak ismert és kevéssé ismert történetét, valamint  a Magyarországhoz rövid időre ideiglegesen visszacsatolt országrészek „hazatérésének” önfeledt pillanatait. Ezután  a II.Világháború  szomorú történései és a békekötés  utáni, magyarokkal szemben elkövetett  véres megtorlásokat és negatív diszkriminációt.


.trianon múzeum bejárat


  A   Trianoni Múzeum egyaránt otthont ad áÁllandó- és vándorkiállításoknak is. Átfogó ismeretekkel lesz gazdagabb minden érdeklődő, aki ellátogatnak a múzeumba. Megismerhetik  I. világháborút lezáró Versailles-i békediktátum következményeit, és azokat a  sokszor vérzivataros eseményeket, melyek az ország feldarabolásának során és következtében történtek a magyarsággal.

 


 trianon múzeum 1


 

 A múzeum falai között  tudományos és kulturális eszközökkel és rendezvényekkel igyekeznek bemutatni  az ezer éves múltra visszatekintő  kárpát-medencei  közösségek hagyatékát. Támogatják  mindazon kezdeményezéseket is, amik elősegítik a magyar nemzet fizikai és lelki széttagoltságából fakadó problémát csökkentését. Ennek keretébenben a Trianon Múzeum munkatársai számos, hiánypótló nemzetpolitikai  programot kezdeményeztek. Éppúgy részt vettek  a délvidéki magyarirtás áldozatainak rehabilitálásában, mint ahogyan a Felvidéken lezajlott deportálások és kitelepítések történetét érintő tudományos, társadalmi diskurzus megindításának.


 trianon múzeum 3


A várpalotai Trianon Múzeum  megtekintésére érdemes több órát szánni, mivel bemutatott gyűjteményének megtekintése segít megérteni a 20. századi nemzetvesztés tragikus eseményeit. Újvidéktől-Kassáig, Marosvásárhelytől-Munkácsig, Nyitrától-Varasdig mutatja be  puszta tények bemutatásával  tárja a látogatók elé, miként élték meg az emberek a 20. századi magyarság legnagyobb tragédiáját. Az egykori Zichy kastélyban létrehozott múzeum sokat segíthet a történelmi trauma  feldolgozásában és megismerésében..

Az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes. Keressék bizalommal az összmagyarság lelkiismeretének és reményeinek múzeumát!

  Várpalotától pár kilométerre a Burok-völgyben, csodálatos erdei úton haladva egy álombeli tisztáson a békebeli Magyarországon találhatja magát az érdeklődő. Ott jött létre  a Trianon Múzeum múzeum-pedagógiai háttérintézményeként a Nagy-Magyarország Park. A terület középpontjában egy díszparkban a történelmi Magyarország járható körbe, melynek határát az elcsatolt területre jellemző virágágyásokkal szegélyezték.


trianon múzeum 4


Praktikus tudnivalók a Múzeum meglátogatásához:

Cím: 8100 Várpalota, Gróf Apponyi Albert liget 1.Pf.107

Telefonszám: + 36 88 372 721

E-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartás: 2023 tavaszáig zárva

  A Trianon Múzeum épülete – tekintettel arra, hogy ,,A várpalotai Zichy-kastély a Trianon Múzeum turisztikai célú fejlesztése program keretében 2023 tavaszáig felújításra kerül  a gyűjtemény egy része ideiglenesen a Várpalotától 8 kilométerre lévő  Nagy-Magyarország Parkban (Királyszállás) látható. A kiállítást  Magyar Kálvária 1918-1920 címmel hirdették meg a nyitvatartásról a Trianon Múzeum telefonszámán lehet tájékozódni..


trianon múzeum 2