Hirdetés

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Sok minden függ attól, hogy mihez képest mérjük a magasságot. Különböző mérőmódszerek különböző eredményeket adnak. De melyek ezek?

 

Úgy tanították, hogy a Mount Everest a legmagasabb hegy a Földön?


A hegycsúcsok közti vérre menő versenyben azért tudja az első helyet birtokolni a köztudatban a Mount Everest, mivel a tengerszinthez képest ez található a legmagasabban. (Másik két mérési módszer az a távolság a hegy lábától, illetve a távolság a Föld középpontjától) A Nepálban található hegység 8848 méter magas, különböző tektonikus mozgások következtében pedig a mai napig növekedésben van: minden évben 4 mm-rel növekszik előnye.Mauna Kea mint a legmagasabb hegycsúcs?

 

Egyeseknek derenghet valami arról, hogy egy-két cikk a Mauna Kea-t, pontosabban valami tengeri vulkánra hivatkozott, mint legmagasabb hegycsúcs: Alapvetően ebben az esetben is igaza van azoknak, akik ezt a hegyet (vulkánt) tartják a jogos királynak a magasság tekintetében, annak ellenére, hogy tengerszint felett csak 4205 méter, a lábától számítva (ami a tengerben van) viszont 10 200 méter magas.


legmagasabb hegycsucsok Mauna kea


Vagy a Chimborazo?

 

És most jöjjön az a mérési módszer, ami a listáról a legfurcsábbnak tűnhet, vagyis a Föld középpontjától való hegycsúcs-távolság. A Föld nem tökéletes gömb, de még ha az is lenne, az összes pontjáról más a mag távolsága. Ennek köszönhetően a vizsgált hegyek közül a Chimborazo a legmagasabb - 6268 méter - mert 2,1 km-rel távolabb van a Föld középpontjától mint az Everest. A heggyel kapcsolatban az is érdekesség, hogy a 19. század elejéig a csúcsát tartották a legmagasabb pontnak, és innen ered a csimborasszó kifejezés is a magyar nyelvben, ami a legfelsőfokra ural. (A tiszteletlenség csimborasszója)

A címben feltett kérdésre válaszolva: alapvetően ha feltenné neked valaki a kérdést, mind a hármat nyugodtan lehet válaszolni. Hiszen minden a mérőeszközök használatának módjától függ.TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.