Hirdetés

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Tavaly, 2018 októberében épült fel öt évnyi munka után Indiában a világ legmagasabb szobra, ami mára már a hely egyik legnépszerűbb turista célpontja lett.

 

Az épület a 182 méteres magasságával döntötte meg a korábbi rekordtartó teljesítményét. Indián belül Gudzsara államban található a szobor (ez egyébként India egyik legnyugatibb tartománya, közel fekszik a pakisztáni határhoz), azon belül is Kevadija városának közelében. Az alkotás az egyik legjelentősebb indiai államférfit ábrázolja, Sardar Vallabhbhai Patelt, aki munkáját tekintve jogász volt, de kikacsintgatott a szabadságharcosság és a politika felé is.

 

Ő volt egyébként India első belügyminisztere, aki arról vált ismerté, hogy 1947-ben több hónapnyi tárgyalás után képes volt 550(!) fejedelemséget rávenni az Indiába való csatlakozásra. Viszont az egyik radikális jobboldali párt, a Bharatíja Dzsanata Párt felháborodott azon, hogy az akkori miniszterek (pontosabban miniszterelnök-helyettesek között) egy másik államférfi (Dzsaváharlál Nehru) feledésbe merült.


vilag legmagasabb szobra 01forrás: in.linkedin.comAz építményt az indiai kormányfő avatta fel hatalmas médiafigyelem mellett. A beszédében több hangzatos elnevezéssel is illette a frissen felépült szobrot, többek között az „egység szobrának” hívta. A kormányfőnek azért is volt különösen fontos ez az átadó, mert őt magát is szoros kapcsolat köti Gudzsara tartományához, ugyanis ő is itt látta meg a napvilágot hosszú évtizedekkel ezelőtt. A szobor építésének megalapozottságát nagyon sok ember és szervezet bírálta, ugyanis

 

a munkálatok mintegy 403 millió dollárt emésztettek fel,

 

ami egyesek szerint nevetségesen nagy összeg egy olyan országban, ahol a lakosság 30%-a szegénységben él. Az építkezés ellen a környezetvédők is megemelték a hangjukat, ugyanis szerintük annak az építése közben rengeteg káros anyag került a levegőbe, így növelve India egyébként is hatalmas biológiai lábnyomát.


 Utazási Tipp  
    Utazzon India csodálatos helyszíneire

vilag legmagasabb szobra 02 forrás: twitter.com


A kormányfő tervezete azért is volt sokaknak vonzó, mert egyes becslések alapján azt lehetett remélni, hogy a szoborban létesített, 153 méteres magasságban fekvő kilátó dacolni fog a New-yorki Szabadság szobor népszerűségével. Habár ezt a magasságot szinte lehetetlen elérni egy ilyen frissen felhúzott épület esetében, az indiaiak sem szerénykedhetnek, ugyanis valóban rengeteg embert vonz a világ legmagasabb szobra.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.