A törökországi utazás igazi csúcspontját jelenti a mesebeli Kappadokia és a Göreme Nemzeti Park felkeresése.

 

Mágikus hatású élményt jelenthet minden magyar utazóknak egy látogatás a meseszerű Kappadokia vidékén. A legtöbben a Török Riviérán töltött nyaralásuk során keresik fel ezt a varázslatos vidéket, de jócskán akadnak olyanok is, akik a tengerparti nyaralás helyett inkább Törökország alaposabb felfedezésének céljából utaznak el a Göreme Nemzeti Parkba.

 

A legjobb időszak az utazásra az elő és az utószezoni időszak, de nyáron is érdemes felkeresni Kappadokiát. A legfontosabb látnivalók a közép-anatóliai Göreme városának környékén egy mindössze 15 km2-es jól látogatható területen találhatóak. Felkeresésükre többféle módot is kínálnak a helybeli szolgáltatók, akik hamar felismerték a turizmusban rejlő üzleti lehetőségeket.


kappadokia szoveg 01A bizarr formájú tündérkémények Törökország ikonikus jelképeivé váltak. Mai alakjukat a természet vulkanikus erői és az ember közösen formálták. A táj mostani képe az elmúlt mintegy 10.000 esztendő folyamán alakult ki az ott élő különféle civilizációk szorgos munkájának eredményeképpen. Kappadokia fontos kereskedelmi utak találkozásánál jött létre és ismertségét a területén található híres tündérkéményeknek, barlanglakásoknak, sziklatemplomoknak és földalatti városoknak köszönheti.

 

A legfontosabb látnivalók egyszerűen megtekinthetőek egy szervezett túra keretein belül, de akár önállóan is fel lehet keresni ezeket a látnivalókat gyalogszerrel, lóháton vagy akár szamaragolva is. Célszerű lehet a kappadokiai látogatást kombinálni egy pamukkalei látogatással is.


 Utazási Tipp  
    Akciós utazások, nyaralás, last minute Törökországban

Kappadokia az utazók minden csoportjának kínál valami különlegeset. Összeállításunkban bemutatjuk a legfontosabb látnivalókat;

 

 

1. Göreme - Szabadtéri Múzeum

 

Az UNESCO világörökséghez sorolt rendkívüli helyszínen tucatnyi barlangtemplomot lehet megcsodálni. Nagyon egyedi látványt nyújtanak az égbe nyúló meseszerű vulkanikus kúpok, melyekbe lakásokat vájtak, templomokat építettek az elmúlt évezredek lakói, talán ezek is nyújtják a legszebb emlékeket a Kappadokiába utazóknak.

 

 

2. Hőlégballonos repülés

 

Nézze meg a Kappadokiát felülről! Reggelenként a kedvező légáramlatokat kihasználva akár 150 hőlégballon is felemelkedik a magasba, hogy utasai gyönyörködjenek a lenyűgöző kilátásban és a mesés napfelkeltében. Fantasztikus képeket lehet készíteni az égbe emelkedő léghajók kosarából, ez az élmény semmi mással össze nem hasonlítható!


kappadokia szoveg 02


3. A földalatti városok

 

A Kappadokia tucatnyi barlangvárosa egykor több ezer embert védett a történelem zavaros időszakaiban. A föld alatti labirintusok akár 20 emelet mélységűek is lehettek, volt bennük lakás, templom és közösségi helyiségek is. A legkorábbi föld alatti város kb. 3600 éve létesült. A legimpozánsabb föld alatti város a Derinkuyu, de jelentős Kaymakli és Ozkonák is.

 

 

4. Túrázás a környéken

 

Túrázóknak érdemes fedezni a terület varázslatos völgyeit, mint például a Galambok völgye, a Vörös - völgy vagy a Szerelem völgye. A trekking szerelmeseinek ideális lehetőséget nyújtanak a terep adta adottságok az Ihlara völgyében ahol számos barlangi templom is látogatható.


 Utazási Tipp  
    Akciós utazások, nyaralás, last minute Törökországban