Az Arab-félsziget délkeleti részén lévő Ománi Szultánság mindenkit lenyűgöz hosszú homokos strandjaival, történelmi látnivalóival és lélegzetelállító tájaival.

 

A világ egyik legbiztonságosabb és legbékésebb országába utazik aki Ománt választja úti céljául. Nagyon sok utazó számára az Ománi Szultánság még mindig egy ismeretlen és egzotikus országnak számít. Az utóbbi években sokat változott ez a helyzet, hiszen sok magyar turista jutott el Ománba és adta át pozitív tapasztalatait ismerőseinek, így még többen szeretnék megismerni ezt a különleges kultúrájú országot. Ebben a fejezetben reméljük, hogy válaszolunk minden felmerülő kérdésre, hogy hogyan lehet elutazni Ománba, hol lehet megszállni, hogyan lehet utazni az országon belül, hol lehet vásárolni, és mit érdemes felkeresni és megnézni Omán városaiban.

 

Gyakorlati információkat ismertetünk, amelyekkel az utazás tervezése leegyszerűsödik.


oman szoveg kozott02

1. Hogyan utazhatunk Ománba?

 

Ománba utazni könnyebb mint azt sokan gondolják; Európából és Ázsiából is több közvetlen járat visz a muscati vagy salalahi nemzetközi repülőtérre, de a legtöbben Dubaiból, Abu Dhabiból vagy Katarból érkeznek. Dubaiból közúton 4 órás utazással érhető el Muscat az ománi főváros.


 Utazási Tipp  
    Utazások, last minute Ománban

2. Ománi vízum igénylése:

 

2018 márciusától online módon kell vízumot igényelni, melynek díja 20 ománi rial
Az igénylést ezen a portálon lehet bonyolítani : https://evisa.rop.gov.om/home

 

Menete a következő:

 

  • 1. lépés: Regisztráljon felhasználónként.
  • 2. lépés: Töltse ki az úti okmány adatait és csatolja a kért dokumentumokat.
  • 3. lépés: A díjat bank kártyával a hivatalos on-line portálon keresztül kell kifizetni.
  • 4. lépés: A pályázók az E-Visa e-mailben kapják meg. Nyomtassa ki és az útlevelével együtt adja át az útlevél ellenőrző személyzetnek az érkezési repülőtéren.

 

3. Klíma, időjárás

 

Omán klímája a nyári forró időszaktól eltekintve kellemesen meleg. A hegyvidéki területeken általában hűvösebb az időjárás míg a tengerpart csapadékosabb, szelesebb. Mindenképpen vinni kell fényvédő szereket és megfelelő öltözéket is magunkkal. A legcélszerűbb utazási időszak októbertől májusig tart.


oman szoveg kozott01


4. Valutváltás, bankkártyák

 

Az Omani Rial (OMR) értéke a dollárhoz viszonyítva RO1 = US $ 2,6
1 OMR = 1000 baisás
Az ATM-ek széles körben megtalálhatóak, a nagyobb szállodák, éttermek és üzletek elfogadják a hitelkártyákat. A piacokon és a kis üzletekben a készpénz mindig előnyben részesül.

 

 

5. Vásárlás


A nagyobb városokban a bazárok kínálják a legautentikusabb vásárlási formát. Ez nemcsak a vásárlásról szól, hanem egy ősi életforma is.

 

Alkudni itt kötelező, aki eljut Ománba, mindenképpen próbálja ki!


Az elmúlt évtizedekben sok bevásárlóközpont is épült. Teljesen légkondicionáltak, saját helyi és nemzetközi üzletekkel, butikokkal, szupermarketekkel, parkolókkal, kávézókkal, ételekkel várják a vásárlókat, sok termék jóval olcsóbb mint Európában.

 

Íme néhány ismert bevásárlóközpont:

 

- Muscat városközpont

- Muscat Grand Mall

- Qurum Városközpont

- Al Araimi

- Capital Store

- Sabco Center

- Lulu Hypermarkets

 

6. Szálláshelyek, látnivalók, programok:


A legtöbb utazó a rendkívül tiszta és rendezett fővárosban Muscatban, vagy a népszerű üdülőhelyen Salalahban száll meg, de Jebel Akhdarban és Musadamban is jó színvonalú szállásokat lehet foglalni a beduin stílusú táboroktól a kisebb butik hoteleken ás a luxus hotelekig. Az idegenforgalom fejlesztése viszonylag konzervatív ütemben folytatódik, biztosítva ezzel a szultánság megőrzését a bájos helyérzetet és hitelességet.


 Utazási Tipp  
    Utazások, last minute Ománba

7. Közlekedés


Omán két és félszer nagyobb mint Magyarország, így nagyok a távolságok. Jobb kéz szabály van érvényben, kiváló minőségűek az utak és autópályák. Rendkívül olcsó az üzemanyag.

 

  • Az autót bérlők vezessenek óvatosan, mert a helyiek stílusa többnyire elég vakmerő.
  • A fontosabb látnivalókat akár menetrend szerinti buszjáratokkal is meg lehet közelíteni.
  • A taxik nem túl drágák, érdemes a szálláshely recepcióján megrendelni őket és előre fixálni az utazás árát is.
  • Az Ománon belüli utazások tervezésekor akár a belföldi légi járatokkal is kalkulálhatunk.


oman szoveg kozott03


8. Omán történelmi emlékei és jelene:

 

A lakosság kb.4,8 milliós. Az ománi emberek nagyon megbízhatóak vendégszeretőek és barátságosak, az országot a világranglistán a 9. legbiztonságosabbjaként tartják nyílván. Az ország történelme 5000 éves múltra tekinthet vissza, de találtak már kőkorszaki emlékeket is.

 

Az országot az iszlám a 7. században érte el és annak a legbékésebb formáját az ibadizmust követik.

 

Egy rövid kb.150 éves portugál korszakot leszámítva Omán független volt és a kivételes földrajzi helyzetéből fakadó gazdasági előnyöket jól kihasználta. Sok szép vallási épületet és több mint ezer erőd és őrtorony örködik Omán békés tájain. A legtöbbjük ma is jól karbantartott állapotú. Közülük talán a Nizwa és a Bahla erőd a legismertebbek. Érdemes megnézni a „Tömjén útja” látnivalóit, az Oryx antilop rezervátumot vagy magát Muscatot a rendkívül tiszta és rendezett fővárost.