Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

 Egy alapos és kimerítő látogatás története  a keszthelyi Festesics kastélyban

  Az eddigi belföldi várak és kastélyok közül, amiket már volt szerencsém meglátogatni, a keszthelyi Festetics-kastély az egyik legnagyobb kedvencem. Először egy osztálykirándulás keretében tettem látogatást a kastélyban, amikről mára csak homályos emlékfoltjaim maradtak (például az, hogy  szokás szerint lemaradtam az osztálytársaimtól és hogy éppen felújítás zajlott, ezért csak pár terembe engedtek be minket), de úgy három éve befizettünk egy keszthelyi wellness-hétvégére édesanyámmal, akivel ha már ott jártunk, a második nap tüzetesen felfedeztük a kastélyt is.


Keszthely Festesics kastély

  Már a kastély parkja is lenyűgöző: a városközpontban elterülő 42 hektáros park ma természetvédelmi terület és területén több növényritkaságot is találhatunk, de legidősebb fája egy kb. 400 éves kocsányos tölgyfa, ettől függetlenül szépen gondozott francia kertje önmagában is tetszetős. A terület közepén magasodik a kastélyegyüttes, egyébként viszont tavat, pálmaházat és néhány szökőkutat (kedvencem az Oroszlános kút) is találhatunk benne. A kastély gyakran ad otthont különféle konferenciáknak és esküvőknek.
Kastély térkép

  A drágábbik belépő árát (Kastély + 5 múzeum) először kissé húzósnak találtuk, de utólag azt mondhatom, hogy igazán megérte ennyi látnivalóért és akárhogy osztottunk-szoroztunk, így sokkal jobban jöttünk ki, mintha egyenként fizettünk volna az egyes tárlatokért. Az ország negyedik legnagyobb kastélyának külső és belső részei egyaránt lenyűgözőek: a barokk korstílus az utolsó tégláig áthatja az egész kastélyt. Az impozáns barokk épületegyüttes első épületeit gróf Festetics Kristóf emeltette anno még 1745-ben, amelyet utódai a következő évszázad során fokozatosan kibővítettek. A család keszthelyi ágának talán legjelentősebb tagja I. György volt, ő hozta létre a Georgikont, amely Európa első mezőgazdasági jellegű felsőoktatási intézménye volt, valamint hozzá kötődik a mintegy 80 ezer értékes könyvet tartalmazó könyvtár létrehozása is, amely Európa legépebben fennmaradt főúri könyvtára. A k önyvtár gyönyörűen faragott tölgyfából készített bútorai és burkolatai egy helyi asztalosmester, melyek többségükben egykor főurak birtokában álltak, ennek megfelelően sokkal díszesebbek, mint az akkori átlagpolgárok hintói vagy a parasztok szekerei.

 Utazási Tipp  
    pénztárcabarát szállásfoglalás olcsótól a luxusig online akár SZÉP kártyával is

Keszthely kastély kávézó

  A kiállítás anyagai között uralkodócsaládok tagjainak  hintói is szerepelnek, ilyen például Mária Valéria főhercegnő utazó kocsija. A Pálmaház a 18. században hozzátartozott a főúri életformához. Itt növény és néha állatritkaságokat gyűjtöttek össze a nemesek, néha orangerie-knek is nevezték ezeket az üvegházakat. A keszthelyi pálmaház 1880-ban épült gróf Festetics Tasziló utasítására és számos növényfajt tartalmaz, így plumériát, kávécserjét, cukornádat, vagy kakaófát, hibiszkuszt, de 2016-ban egy Madárpark is létesült a Pálmaház mellett, ahol fácánok és pávák mellett hottentotta récét is láthatunk.


Keszthely kastély3

   Ha a kastélyt teljesen fel akarjuk fedezni, nyugodtan szánjunk rá legalább egy fél, de akár egy egész napot, annyi látnivalót tartogat. Ha még nem fáradtunk el a múzeumtúrákban, Keszthely környékén számos más múzeumot is találhatunk, mint a Babamúzeum, a Csigaparlament, a Játékmúzeum vagy a Kínzó Múzeum.
Kesszthely kastélykert


A kastély nyitvatartása:
- Október 1-április 30.  -   Kedd - Vasárnap 10-17 óra között

Jegyárak:
- Kastély + 1 kiállítás: 2.900 HUF (felnőtt), 1.450 HUF (kedvezményes)
- Kastély + 5 kiállítás: 4.400 HUF (felnőtt), 2.200 HUF (kedvezményes)
Van lehetőség nagycsaládos kedvezmény és tárlatvezetés igénybe vételére is. A fotójegyet is előre meg kell váltani (1.500 HUF)!

Lehetőség van online jegyrendelésre is.
Infó:  http://helikonkastely.hu/hu/informaciok/jegyarak/ 


                                                                                      Szerző :  Méhes Judit   Fotók:  Bajna Gábor 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.