Amióta először láttam a Trónok harcát, azóta izgatta a fantáziámat Királyvár, avagy Dubrovnik gyönyörűséges, az UNESCO világörökség részét képező óvárosának meglátogatása, amelyre nyár végén lehetőségünk is nyílt egy baráti társasággal eltöltött hosszú hétvége keretében.

    Amióta először láttam a Trónok harcát, azóta izgatta a fantáziámat Királyvár, avagy Dubrovnik gyönyörűséges, az UNESCO világörökség részét képező óvárosának meglátogatása, amelyre nyár végén lehetőségünk is nyílt egy baráti társasággal eltöltött hosszú hétvége keretében. A kocsiút kereken tizenegy órán keresztül tartott, igaz, többször megálltunk a hosszú út alatt, hogy kinyújtóztassuk elgémberedett végtagjainkat. Délután négy óra környékén értünk Dubrovnikba, ahol legalább fél órányi keresgélés után megtaláltuk végre azt az apartmant, amit előzetesen lefoglaltunk. 


Utazási Tipp
online szállásfoglalás olcsótól a luxusig

   Párommal az esti beavató bórkóstolás utáni félig delíriumos állapotban úgy döntöttünk, hogy magunk járjuk be az egykor a Raguzai Köztársaság székhelyéül szolgáló várost a következő három nap során és az egyik kedvenc sorozatunk, a Trónok harca forgatási helyszíneire is ellátogatunk, így egy újabb tételt kihúzhatunk az anno két és fél éve írt közös bakancslistánkról. Másnap a kezdeti enyhe macskajaj ellenére nyakunkba is vettük az óvárost. Utólag cseppet sem csodálkozom, hogy a TV-sorozat készítői épp ezt a helyet szemelték ki a Hét Királyság fővárosának, az ódon, mészkőből épült törtfehér épületek, a kies sikátorok és a hosszú lépcsők, a gyönyörű azúr- és mélykék színekben pompázó tenger felőli simogató szellő és a naplemente fényében fürdő fenséges panoráma már érkezésünkkor rabul ejtettek minket.
dubrovnik festival

   A szállásadóink javaslata szerint városnéző túránkat a Főtéren kezdtük el. Az Orlando oszlop hátterében a város védőszentjének, Szent Balázsnak szentelt, igazi mediterrán barokk stílusú templom áll. A Rektori Palota (a Trónok harcában a Qarth-i Fűszerkirály palotája), a mediterrán Harangtorony és reneszánsz kort idéző, szemet gyönyörködtető boltíves ablakokkal ellátott Sponza Palota a tér legfőbb látnivalói közé tartoznak, utóbbi manapság Európa egyik legnagyobb gyűjteménnyel bíró levéltára, de ha már itt jártunk, az eredetileg Oroszlánszívű Richárd angol király által építtetett dubrovniki katedrálist sem hagyhattuk ki. A Placa/ Stradun, vagyis Dubrovnik középkori kelet-nyugati sétálóutcája szó szerint kettéosztja az óvárost és többnyire itt kerülnek megrendezésre a nagyobb rendezvények, így például a februárban tartott Balázs-napi körmenet is.