Kicsit korzóztunk a főutcán, felfrissítettük magunkat az Onofrio-kút kristálytiszta vizében és betértünk egy étterembe is, aminek a nevére ugyan nem emlékszem, csak arra, hogy egy tetőn volt és nagyon szép kilátás nyílt az óvárosra. Utána elsétáltunk a közeli kikötőhöz  és a Szent János-erődhöz, ahol lőttünk pár szép képet, felkerestük a barokkos Jezsuita lépcsőt, a sorozatban itt történt Cersei szégyensétája, majd a nap zárásaként csobbantunk egyet a kicsi, sziklás Buza-strandon.


dubrovnik 01

    A következő napot a híres Várfal végigjárásával kezdtük, amit érdemes a kora reggeli vagy a kora esti órákra időzíteni, amelyet kb. 1,5- 2 óra alatt tettünk meg és ahonnan nagyon jól körülfényképezhető az egész város. Figyelem! A távban lépcsősorok is szerepelnek, szám szerint kb. 150 darab, nincs akadálymentesítve és 100 kunába kerül a végigjárása, de ezt az árat bőven megéri a kilátás. A várfal után a Pile kapunál kötöttünk ki, ahol tettünk egy könnyű sétát a mólón, majd megtekintettük a masszív kinézetű Minceta erődöt, amely a sorozatban a Halhatatlanok Háza  szerepét töltötte be és ellátogattunk a Rupe Néprajzi Múzeumba is, amelynek szintén ismerős volt a sziluettje, mivel a sorozatban Kisujj bordélyházaként szerepelt. A 40 méter magas sziklaszirtre épült Lovrijenac erődben (avagy a sorozatbeli Vörös Erődben) is  tettünk egy rövid látogatást, amely egy tengeri bástya volt és az ellenség sosem tudta elfoglalni. A délután szuvenírboltok felhozatalának böngészésével és strandolással telt el. Az utolsó napunkon összecsomagolás után úgy döntöttünk, hogy barátainkkal közösen átruccanunk a közeli Lokrum szigetére, ahol a Quath királyság jeleneteit is forgatták, méghozzá a Royal Fort erődben, illetve ennek közelében. A dubrovniki kikötőből induló rendszeres hajójáratok által megközelíthető, egykor narancsfákkal borított, ám ma is zöldellő szigetet nem csupán emiatt éri meg meglátogatni, hanem azért is, mert található rajta egy arborétum is, valamint számos, nem túl zsúfolt strand is, mi főleg ez utóbbit használtuk ki. Miután visszatértünk délután a kikötőbe, búcsút vettünk a várostól, de hazafelé még beugrottunk a Trsteno Arborétumba, hogy megcsodálhassuk a különböző növénykülönlegességeket és a szépen gondozott parkot, amely egy egykori patríciusvillához tartozott és nem mellesleg a Trónok Harcában Királyvár kertjeiként jelent meg.


Pár hasznos infó Dubrovnikról:
- A hangulat nagyon különleges és romantikus, köszönhetően a középkori városszerkezetnek
- Ami meglepő, hogy az óváros viszonylag könnyen bejárható, viszont a főszezonban zsúfolt,
   így talán érdemesebb tavasszal és ősszel felkeresni a várost
- Noha sárkányoktól nem kell tartanunk, de a galambok indíthatnak „szőnyegbombázást”,
  ezért és a napsugárzás miatt is érdemes akár egy esernyőt a fejünk fölé tartani
- A városban rengeteg turista van, ez néha zavaró lehet
- Ne sétálj a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőgatyában, a hatóságok nem díjazzák, sőt,
   keményen büntetik
- Drágaság van, a gépkocsival való közlekedés napközben finoman szólva sem egyszerű, és a
   külföldi turistákra specializálódott éttermekben nincs igazi változatosság a menüajánlatok terén  
                                                                                Szerző :   Méhes Judit
 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.