Vaduzt nem írtam fel a bakancslistámra. Mert sosem gondoltam volna, hogy valaha is eljutok ide.

  Az általános iskolában tanultak alapján persze tudtam róla, hogy Liechtenstein fővárosa, hogy Ausztria és Svájc között terül el, a Rajna partján, 11 települése van, tehát eléggé kicsi a maga 160 négyzetkilométerével (mert ez pont Pécs területének felel meg). Az élet azonban úgy hozta, hogy végül lehetőségem volt ezekről a saját szememmel is meggyőződni! Először 2018 augusztusában, legutóbb pedig 2019 őszén. Szerintem visszajáró vendégük leszek, mert igazán megszerettem a világnak eme rejtett kis zugát. Már tervbe is vettem, hogy legközelebb akkor szeretnék ide újból ellátogatni, amikor mindent hó borít. Fenséges látvány lehet!


 Vaduz 1


 Ha meghallom egyébként Liechtenstein fővárosának, Vaduznak a nevét, akkor a hegyek, a völgyek és a smaragdzöld mezők jutnak róla először az eszembe, mert nagyon szép természeti közeggel büszkélkedhet. Ezért számomra olyan, mint egy kis ékszerdoboz, az Alpok ölelésében.    A második, ami eszembe jut, az a hercegi kastély (Schloss Vaduz), ami sajna nem látogatható (mert a hercegi család otthona). Ettől eltekintve nekem nagyon bejön az erős, robusztos falaival.


Vaduz 2


  Hála Istennek, legalább fényképezhető és ha csak részben is, de az út felőli részén végig lehet sétálni és így egy kicsit mi is részesei lehetünk a történelmének.  Egyébként inkább messzebbről mutat, a háttérben a kékeszöld hegyvonulatokkal, mellette a puha zöld pázsittal és egy bájosan kanyargó autóúttal.


Vaduz 3


  Apropó! Fel is lehet idáig autókázni, mert kicsivel feljebb kialakítottak pár ingyenes beállóhelyet (vagy a város elején levő óriás parkolóban lehet még parkolni, ami viszont fizetős).

Az edzettebbek gyalog is felsétálhatnak. Már csak azért is érdemes, mert a kastély alatti részen, a sétaút fenti végén van az ún. Känzile nevű kilátóhely, ahonnan remekül belátható Vaduz és környéke. Mondhatni a lábunk alatt hever az egész főváros és ez fantasztikus látvány! 


Vaduz 4