Ha Mexikó, akkor legtöbbünknek a homokos tengerpart, a napfény és a kókuszdióból való kókuszlé szürcsölgetés jut eszünkbe. Ez így is van, hiszen az ország teljes keleti és nyugati hosszában tengerpart fut végig, azonban a távoli, misztikus országban még megannyi érdekesség várja az odalátogatót.

   Mexikó telve van kulturális, történelmi, gasztronómiai és természeti kincsekkel, és ezen értékek megismeréséhez nyújt segítséget a Varázsfalu program, mind a külföldi, mind belföldi turisták előtt.

   A Varázsfalu programot 2001-ben indította a mexikói kormány turisztikai minisztériuma azzal a céllal, hogy fejlessze a turizmust az ország olyan falvaiban és kis községeiben, amelyek valamilyen különlegességet nyújthatnak a látogatóknak a kultúra, a tradíciók, a gasztronómia, az őslakosság vagy a természet területén, mint ahogy ezt a program logója, az öt színű szélforgó is jelképezi. Szerte az országban jelenleg 132 varázsfalut tartanak számon, a lista pedig folyamatosan bővül. Hogy egy kicsit elkalandozzunk a tengerpartról, és megismerjük Mexikó mélységét, következzen egy kis ízelítő az ország belső területein megbújó varázsfalvakról, néhány azok közül, melyekben nekem is volt szerencsém járni.

   Számos varázsfalu veszi körbe a fővárost, így ha Mexikóvárosba utazunk, ne felejtsük el meglátogatni a rendszeres buszjáratokkal egy-két órán belül megközelíthető csinos kis településeket.


Varázsfalvak 1


   Első utunk most a Puebla államban fekvő Cholulába vezet. A Mexikóvárosi TAPO-ról (Keleti Buszpályaudvar) kiindulva két órahossza alatt eljutunk Cholula prehispán és kora-gyarmatkori történelemtől duzzadó falvába. A zenepavilonnal díszített, hűsítő fákkal beborított és teraszos kávézókkal szegélyezett csendes kis központi tértől néhány macskaköves utcán felkaptatva elérkezünk a világ legnagyobb alapterületű piramisának talapzatához (202500 m²). Mindössze ennyi maradt meg a cholulteca őslakosok által időszámításunk kezdete környékén épült, és az egyik legfontosabb istenségnek, Quetzalcoatl-nek, az élet, a fény és a termékenység istenének állított piramisból. Az 1519-ben érkező spanyol hódító hadseregnek először ezt a falut kellett legyőznie ahhoz, hogy tovább állhasson az azték főváros, Tenochtitlán felé. Jól tudták ezt a faluban élő őslakosok, akik az utolsókig kitartottak, azonban végezetül a cholulai mészárlásban a korabeli feljegyzések szerint 3000-6000 civilt gyilkoltak meg a spanyolok. A falu hősies védelmezőiről és a vérengzésről emléktáblák tájékoztatnak a főtéren. A győzelem (nem sokkal később pedig az azték főváros felett aratott, végleges győzelem) után megkezdődött a gyarmatosítás kora, melynek első éveiben a spanyolok birtokukba vették Cholulát, hatalmas piramisukat lerombolták, fölébe pedig, napjainkban a piramis talapzatán álló domb tetején látható szentélyt építették. A templomhoz rövid gyalogút vezet, teréről pedig pompás kilátás nyílik a falura és a szomszédos Puebla óriási városára, valamint a háttérből figyelő híres Popocatepetl vulkánra.


Varázsfalvak_2.png


   Mexikóváros Central Sur (Közép-déli) buszpályaudvaráról érhetjük el Taxco de Alarcón mesebeli varázsfaluját. A domboldalra épült, fel-alá kacskaringózó utcácskákon kézműves termékeket árulnak a járó-kelőknek, fehér bogár-taxik fuvarozzák a látogatókat, és mindent beterítenek az ezüstöt áruló üzletek és utcai pultok. A falu ugyanis egy ezüstbányára épült. A nemesfém bányászatát és megmunkálását még a gyarmatosítás kora előtt, az ott őshonos olmék lakókkal kezdték. Azóta is itt bányásszák a világ legtisztább ezüstjét, és ezzel Mexikó a világ legnagyobb ezüst termelője is. Ha erre járunk, mindenképpen vásároljunk taxcói ezüst ékszert, sétáljunk egyet a főtéren a gyönyörű, új-spanyol barokk stílusban, rózsaszín cantera kőből épült katedrális előtt, és menjünk fel a kilátóba, ahol a hatalmas Krisztus-szobor mellől csodálhatjuk meg a falu látképét.

   Utunk most a Mexikó második legnagyobb városa, Guadalajara körüli varázsfalvakban folytatódik. Ez a terület az ország középső-nyugati felében, Jalisco államban fekszik. Egyelőre kevés európai turista fordul meg ezen a vidéken, inkább az egyesült államokbeli látogatók körében népszerű. Ugyanakkor arra nagyon is érdemes táj ez, mivel innen származik Mexikó két legikonikusabb kincse, e vidék két varázsfalvából.


varázsfalvak_3.png


  Elsőként vegyük utunkat a nagyvárossal egybeolvadt falu, Tlaquepaque felé. A megmosolyogtató nevű falucskát Guadalajara városközpontjából busszal, de legkönnyebben az öt percenként járó kombínó hármas vonalán közelíthetjük meg. A falu központjában található a híres Parián, egy belül nyitott, körívben futó éttermek sokaságának épülete, ahol a vendéglők közrefogják a középen álló zenepavilont. Innen indult ki a mariachi zene, és ma itt játszanak az ország legjobb mariachi zenészei. A híres zenekarok és énekesek egymást váltják a pódiumon, hogy a gitárok és trombiták igazi mexikói melódiájával elkápráztassák a körülöttük ebédelő vagy vacsorázó párokat és családokat. Foglaljunk asztalt a pavilonhoz közel, hogy testközelből élvezzük a sombrero kalapos muzsikusok előadását, majd sétáljunk egyet a kis kézműves kirakodóban.


varázsfalvak 4


    Az utolsó varázsfalu a mai listánkon szintén Mexikó egyik jelképének szülőhelye. Vegyük az irányt Tequilába! Pontosan, előbb Tequila falu létezett, és itt látott napvilágot a XVI. században az alkoholos ital. Guadalajarából az Central Vieja (Régi központi) buszpályaudvarról indulnak járatok, de a főtérről Tequila feliratú turistabusszal is mehetünk, vagy akár felülhetünk a Tequila Express turista vonatra, mely egy egész napos körutazásra visz bennünket a faluba. A falut minden irányból kék agávé ültetvények veszik körül, melyeket betakarítva, levágják róluk a nagy leveleket, s az így kapott agávé szívből, mely egy nagy ananászra emlékeztet, nyerik ki a neves italt. Itt jártunkkor látogassuk meg a híres tequila lepárlók valamelyikét, melyben angol vagy spanyol nyelvű idegenvezetéssel magyarázzák el és mutatják meg a tequila készítés folyamatait és történetét. Vegyünk részt kóstolón és kérjünk egy cantarito-t, amely egy tequilás, chilis koktél, az agyagkorsót, amiben felszolgálják, pedig megtarthatjuk szuvenírnek.


 

Varázsfalvak5

Most csak négyet említettem meg Mexikó 132 varázsfalva közül, de bármelyikbe érdemes ellátogatni, amelyik éppen útunkba esik a nyaralás során. Csak keressük a pueblo mágico feliratot, és élvezzük Mexikót, tanuljunk róla.


Kedvezményeket biztosító szállodák Guadalajarában:

Booking.com


szerző&fotók:  Varga Tímea Judit   Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.