Kairó felfedezéséhez hetekre lenne szükség, írásunk bemutatja a legfontosabb kairói látványosságokat

 

Sok más városhoz hasonló módon, annyira kevés időt töltenek az utazók Kairóban, hogy a legokosabb dolog, ha előre eltervezik azt, hogy mit fognak megnézni az egyiptomi fővárosban? Kairó és a tágabb értelemben vett környezete minden bizonnyal hetekre elegendő látnivalót tartogatna, így megpróbáljuk összeszedni a legfontosabbakat, melyeket egy pár napos tartózkodás alatt mindenképpen érdemes lesz felkeresni:


egyiptom piramis 011. Az Egyiptomban található több, mit 80 piramisból a Gizai piramisok a leghíresebbek. A Hufu piramis (Kheopsz) a legnagyobb egyiptomi piramis, és az ókori világ egyetlen megmaradt csodája. A mellette lévő szfinx pedig a világ legnagyobb monolit szobra. 10 érdekesség az egyiptomi piramisokról

 

Tipp: a piramisok és a szfinx mellett érdemes megnézni az ókori hajó múzeumát, ami lényegében egy teljes méretű hajó, amelyet a Hufu (Kheopsz) piramis lábánál temettek el. Nyári hónapokban jól fog esni a kellemes légkondicionálás és a nyugodt légkör. Esténként pedig kb egyórás a piramisok és Egyiptom történetét bemutató látványos zenés fény- és lézerbemutatón lehet részt venni. A belépő ára kb. 50 Euro.


 Utazási Tipp  
    Körutazások, szállások Kairóban

2. Kairo Egyiptomi Régészeti Múzeum

 

Sehol máshol nem található annyi ókori emlék, mint a Tahrir téren lévő kairói régészeti Múzeumban. A múzeum jelenlegi épületét 1900-ban adták át. A gyűjteményben több, mint 120.000 darabot őriznek a történelem előtti időktől egészen a római-görög korszakig. A látogatásra kb. 3-4 órát érdemes betervezni, a 27 múmiát bemutató terembe extra felárat kérnek. Az egész múzeum legérdekesebb látnivalói a Thutanhamon kincsek, melyek egy különteremben tekinthetők meg.


kairo 01


3. Khan el Khalili és Muizz utca

 

Kairó Khanili és Muizz al din utcái az óváros legjobb látványosságok közé tartoznak. A 14.századi eredetű Khan el Khalili nem csak egy egyszerű bazár, ahol ékszereket, régiségeket, kézműveseket és ajándéktárgyakat lehet vásárolni – hanem egy darab történelem is, ami koncentráltan mutatja be a középkori Kairó hangulatát és az iszlám építészetet. A bazár éjszaka is nyitva tart, vásárlás közben érdemes szünetet tartani egy helyi kávézóban, ahol akár vízi pipázni is lehet.


kairo 022


4. Nílus - feluccázás

 

Bár nyilvánvalóan a felucca önmagában nem látványosság, de határozottan az egyik legjobb módja annak, hogy megtapasztaljuk Kairó hangulatát, miközben a kis vitorlás hajó nyugodtan úszik a Nílus vizén. Különleges hangulata van annak, amikor alkonyat idején a kaotikus nagyvárosban a kis hajó kapitánya átvisz minket a városon.


 Utazási Tipp  
    Körutazások, szállások Kairóban

5. Citadella

 

Rengeteg érdekes látnivaló koncentrálódik a hatalmas kilencszáz éve Szaladin szultán által építtetett kairói erődítmény területén. Hosszú időn át az uralkodócsalád lakóhelyeként is szolgált az erődrendszer. A citadella legérdekesebb látnivalói a Mohammed Ali, a Szulejmán pasa és az al-Nasszír Mohammed mecsetek, az óratorony, az Ékszer Palota és a Hadtörténeti Múzeum.

 

 

6. El-Muallaqa-templom

 

Az egyiptomi kopt keresztények 7. században épült központi temploma az El-Muallaqa templom ( a Szűz temploma) Kairó egyik legősibb részén található. A római időkben épített vízi kapu két védőbástyájának helyén található templom fő ékessége a szépen faragott márvány szószéke.

 

kairo 03

forrás: wikimedia.org