Izgalmas, egyben érdekes programra vállalkozik minden kiránduló, aki ellátogat a Dunántúl közepén  Veszprém és Székesfehérvár között pont félúton található változatos történelmű Várpalotára, ahol bőven akad látnivaló.

   A Veszprém megye keleti részén található kb. húszezres lakosságú kisváros területe már az ókorban is lakott volt. Erre utalnak a város határában található halomsírok és a rómaiak által épített kőgát is. A későbbi évszázadokban is fontos események színhelye volt a város, melynek mai képe a XIX. században indult básyászatnak és iparosodásnak köszönhetően alakult ki a mai formájára.  A látogatókat több helyi nevezetesség és a bányavárosokra jellemző épületek fogadják.

Thury vár

   Várpalota legnépszerűbb nevezetessége  a középkorban mocsaras területnek számító vidéken épült XIV. századi kővára, melyet többször is átalakítottak és végvárként dicsőséges  szerepe volr a magyarság török kori  történelmében. A sok véres ostromot túlélt várpalotai vár leghíresebb kapitánya a híres törökverő Thury György volt.  Palota vára ill. mostani nevén a Thury-vár ma több érdekes történelmi kiállításnak is otthont ad. Felújítása során külön figyelmet fordítottak a vár falaiban rejlő  lehetőségek minél jobb kihazsnálására. Ennek keretében építettek egy  több termet is magában foglaló kb. 1000 négyzetméteres rendezvényközpontot,  ami  számos rendezvénynek ad otthont. 


várpalota thury vár

Trianon Múzeum

   Várpalota másik nagyhírű látványossága a közeli dombon található Trianon Múzeum, mely  a Kárpát-medence egyetlen olyan múzeuma, ami részletesen bemutatja  az első világháborút követő trianoni diktátum következményeit és napjainkra gyakorolt hatásukat.  A Zichy kastélyban kialakított gyüjtemény méltó keretek között tárja elénk Trianon hatásait egy nagyon gazdag és megrázó tárgyi gyűjtemény segítségével. A Múzeumban bemutatott anyag a Kárpát-medence viszonylatában egyaránt felöleli a trianoni békediktátum történetét, felelőseit, következményeit. Emellett  bemutatja az I. világháborút követő irredenta mozgalmakat, az anyaországhoz átmeneti időre  visszacsatolt magyar lakta országrészeinek hazatérési pillanatait, a II. világháború eseményeit, és a háború utáni  magyar népet sújtó kollektív megtorlásokat.


Várpalota trianon múzeum


 Nagy Gyula Galéria

    A város híres festőjéről elnevezett galériát az egykori városi zsinagóga klasszikus stílusú épületében alakították ki. Korábban több időszaki kiállítást mutattak be falai között és hangversenyteremként is használták. A Nagy Gyula Galéria 2021. szeptember 01. napjától határozatlan ideig felújítás miatt zárva tart.


várpalota nagy képtár  

Jó Szerencsét Művelődési Központ

  Ha valaki szereti a szocreál stílust, ne hagyja ki az 1952-től 1957-ig épült Károlyi Antal, Ybl-díjas építész tervei alapján épült várpalotai bányász művelődési házat. Érdekes látni a Rákosi-korszakra jellemző klasszicizáló jegyeit, a mennyezettáblák erdélyi népi motívumok alapján készített díszítéseit. Az előtér és a színházi  nézőtér közötti térben láthatók Ferenczy Noémi-tanítványok munkái. A patinás épület több regionális és országos rendezvény helyszínéül szolgált a múltban.


várpalota művház

 Utazási Tipp  
    BOMBA áru szállások, online foglalás akár SZÉP kártyával is !Szerző&fotók: Bajna Gábor   
 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.