Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Franciaország egyik leglátványosabb természeti jelenségét a Verdon folyó vájta ki vizével több évszázaddal ezelőtt, de mind a mai napig hatalmas hatást gyakorol az oda látogató turistákra.

 

A Verdon folyó egyébként is népszerű a turisták körében, és a napszaktól függően különböző színekben pompázhat: smaragd, türkiz zöld, vagy akár az azúr kék színt is felveheti. A kanyon maga Délkelet-Franciaországban található, és népszerű ragadványnevét elsősorban az utóbbi években vette fel, az emberek előszeretettel hivatkoznak rá úgy, mint az európai Grand Canyon, és ha ez bár a szkeptikusok számára költői túlzásnak is tűnhet, az tagadhatatlan, hogy a páratlan szurdok hatalmas népszerűségnek örvend, nem hiába.


verdon szurdok 01A különböző földtörténeti időszakokban mindig más és más formát vett fel a terület, a Triászban tenger alatt volt még a hely, a ma is nagy mennyiségű mészkő ekkor rakódott le. A Jura kor alatt a tenger hőmérséklete egy kicsit enyhült, így a melegebb időjárás kedvezett a különböző korallfajoknak. A Krétában emelkedett ki a területet, az eurázsiai és az afrikai kőzetlemezek közeledésével.


verdon szurdok 03

forrás: wikipedia.org


A szurdok ennél csak jóval később alakult ki, a Verdon folyó eróziós munkája csak negyedidőszakban kezdett el területre hatást gyakorolni. Ez a folyó 175 km hosszú úton kanyarodik, egészen addig, ameddig Vinon-sur-Verdon település közelében bele nem torkollik a Durance folyóba.


 Utazási Tipp  
    Legjobb utazások Franciaországba

Írásos források először 1782-ben említik a szurdokot, ezután húsz évig nem esik szó róla, míg 1804-ben ismételten említésre nem kerül. 1850-re Franciaországban már ismert volt a hely, különböző útikalauzokban már szerepelt a neve, de világhírnevet ekkor még nem tudott magának szerezni. A külföldi turisták nagyszámban 1906-ban érkeztek először ide, azóta pedig minden évben több turista látogatja a szurdokot, mint az azelőtti évben.

verdon szurdok 02


Természetesen különböző sportolási lehetőségek is rendelkezésünkre állnak, ilyen például az egészen evidens sziklamászás, amit külön elősegít az is, hogy 1500 útvonalon gyakorolhatjuk ezt a sokak által kedvelt tevékenységet. A folyó körül található szemet gyönyörködtető táj a hobbi és a versenyszerűen kajak-kenuzókat is vonzhatja, erre is külön ki vannak alakítva különböző pályák.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.