Verona a romantikával és szép történelmi épületeivel csábítja az utazókat, aminek senki sem tud ellenállni.

 

Verona Olaszország észak-keleti részén, a népszerű Garda tótól mindössze 30 kilométerre található 260 ezres nagyváros. Veneto tartomány székhelye, melyet történelmi épületei miatt 2000-ben felvettek az UNESCO világörökségi listájára is. Veronát minden évben sok utazó keresi fel, ami nem is csoda, hiszen kiemelkedően sok és érdekes látnivalóval rendelkezik. Azt például kevesen tudják Veronáról, hogy Róma után a legtöbb ókori műemlékkel büszkélkedhet, és három Shakespeare-darab cselekménye is Veronában játszódik, holott szerzőjük sohasem járt Olaszországban. ( Rómeo és Júlia, Makrancos hölgy, Két veronai nemes )

 

TIPP: A veronai látogatáshoz mindenképpen érdemes Verona kártyát vásárolni.

 

Az egynapos kártya ára 18 Euró, a kétnapos kártya 22 Euróba kerül. A kártya ingyenes, belépést biztosít a legfontosabb látnivalókba: (Anfiteátrum Arena , Lapidario Maffeiano Múzeum, Castelvecchio Műzeum, Complesso del Duomo valamint Júlia háza) további kedvezményeket egyéb nevezetességeknél, éttermekben és egyes szállodákban is. A Verona kártyával a belépőkön túl a tömegközlekedést is ingyen lehet igénybe venni.Látnivalók Veronában:

 

Dóm - Duomo

 

A veronai dómot két földrengés által elpusztított templom helyén építették fel a 12-15. század közötti időszakban és 1187-ben szentelték katedrálissá. A főleg fehér és rózsaszínű márványból épült középkori épületet gyönyörű freskók és szobrok sokasága díszíti. Közülük a leghíresebb mennyezeti freskó Tiziano alkotása.

 

verona dom


 Utazási Tipp  
    Fedezzük fel Veronát

San Zeno Maggiore Bazilika

 

Egész Olaszország legszebb templomainak sorában említik az 1138 és 1398 között épült csodálatos templomot, melyet csodálatos műalkotásokkal díszítettek az építői. Úgy tartják, hogy ebben a templomban esküdött örök hűséget Rómeo és Júlia. Külön említést érdemelnek a szépen megmunkált bronzból készült ajtói.

 

 

Aréna

 

Kb. kétezer évvel ezelőtt Veronában építették fel a világ harmadik legnagyobb arénáját, ahol eredetileg gladiátorok küzdöttek meg egymással, majd később színházzá alakították. Az idők során sikerült megőrizni az eredeti állapotát, ma a híres veronai Operafesztivál helyszínéül szolgál.

 

verona arena


Júlia háza / Casa di Giulietta

 

Shakespeare világhírűvé vált drámájának története egy kitalált történet ami Veronában játszódott.Júlia valójában sohasem élt a róla elnevezett házban. A híressé vált épületet évente mintegy másfél millióan látogatják meg , 1905-ben vásárolta meg az önkormányzat és csináltatott belőle egy igazi veronai látványosságot. Júlia erkélyét 1936-ban építették a Piazza delle Erbe környéki házhoz, az erkély alatti szerelmesek faléra szerelmesek sokasága tűzi ki kívánságait. Rengeteg fotó készül az épületnél felállított Júliát ábrázoló bronzszobornál.

 

 

Júlia sírja

 

A San Francesco al Corso kerengő alatti kriptában lévő vörös márvány szarkofágban nyugszik a legenda szerint Júlia, mely szintén a turisták zarándokhelyévé vált.


 Utazási Tipp  
    Fedezzük fel Veronát

Piazza delle Erbe

 

Verona központi piacterét lenyűgöző műemlékek veszik körül. A látogatók megcsodálhatják a meseszép paloták és polgárházak díszes homlokzatait, Dante Alighieri tér közepén álló szobrát és megmászhatják a városháza magas tornyát is, ahonnét csodálatos kilátás nyílik egész Veronára.

 

verona Piazza delle Erbe

forrás: wikimedia.org


Séta és vásárlás Veronában

 

Ha valaki belefáradt a városnézésbe, érdemes lesz végigsétálnia a híres Via Mazzini bevásárló utcáján ami a Piazza Brá és a Piazza delle Erbe között húzódik. Az utca mindkét oldalán neves olasz márkák üzletei csábítanak vásárlásra és hangulatos éttermek kínálják az olasz konyha legjobb specialitásait

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.