Az ember hatása a természetre egyre több területen és mintán tűnik fel. Ha csak nem történik hatalmas változás az emberek véleményével kapcsolatban, a katasztrófa elkerülhetetlen.


A legutolsó negatív vízhozam rekordot a ’90-es évek közepén mérték, ami akkor 99 köbméter volt, most pedig 109 köbméter. (Egészen pontosan ez a Zambézi folyó vízhozama) Ez alapvetően nem feltétlenül negatív dolog, például az esős évszakok során a mért rekord 6172 köbméter/másodperc, de a mostani érték az átlagostól (1400 köbméter/másodperc) is elmarad. Egy kicsit érthetőbben: a Zambézi folyó 1708 méter széles a vízesésénél, és ennek ellenére mindössze 109 köbméter víz folyik át rajta egy másodperc alatt.


 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások
a legjobb áron!

A vízesésen két ország osztozkodik: Zambia és Zimbabwe, és ezeknek az országoknak a GDP-jének a jelentős része a vízesésből származó turizmusból származik. A csökkenő vízhozam a turizmus csökkenése mellett azt is hozhatja magával, mint következmény, hogy az alázúduló vízpára által táplált esőerdő is megsínyli a dolgot. Ráadásul az egész terület rendkívül száraz most, amit az állatok többsége (pl. elefántok) is megérez.


viktoria vizeses 01


A vízesés alatt található víztározó, ami a legnagyobb a világon és a Kariba-gát névre hallgat, mindössze 15%-os töltöttséggel rendelkezik. Az átlagos vízhozam mellett a helyiek képesek arra, hogy a lehulló vízből termeljék meg az ország áramszükségletének többségét, viszont ez most kivitelezhetetlen. Jelenleg az energiatermelés mindössze 10%-val dolgoznak, viszont ha tovább csökken a vízhozam, akkor elérhetnek arra a kritikus szintre, hogy a munka teljes egészét le kell állítani. A helyiek többsége és a szakértők is a klímaváltozást tartják a bajok forrásának, de a helyzetben az a legrosszabb, hogy nem lehet tenni ellene.

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.