Vannak átlagos utazások  és vannak az Atlanti szigetek, ezek közül is kiemelkedik Madeira: az Atlanti-óceán legfinomabb Deluxe Gourmet bonbonja.

  Mindenki szereti a csokit és mindenki szeret utazni. Lehet sima tejcsokit enni kilóra, és lehet egy finom, elegáns, omlós, zseniális ízkombinációjú Deluxe Gourmet bonbont élvezni. Vannak átlagos utazások. És vannak az atlanti szigetek, ezek közül is Madeira: az Atlanti-óceán legfinomabb Deluxe Gourmet bonbonja.Sokan nem is tudják, hol van Madeira. Ez az írás nem nekik készült. Ennek megfelelően nem is azzal kezdem, hol megadom Madeira földrajzi pozícióját a földgolyóbison. Elég az hozzá, hogy tőlünk elég messze van, de még kényelmes közelségben. Egy egész napot kell utazni, Liszabonban átszállni, Covid idején máshol is átszállni. Kétszer látogattam meg a szigetet, másodszor Covid idején utaztunk, ezért kicsit zűrzavaros volt a tervezgetés a sok járatmódosítás miatt, de a szigeten ebből már semmit sem éreztünk. Jelen sorok írásakor a szigetre csak negatív PCR-teszttel lehet menni, illetve a reptéren ingyenesen elvégzik, aminek az eredményét a szálláson kell megvárni. A tesztelés gyors, fájdalommentes és szakszerű. Az eredmény is megvolt hat órán belül, minekutána belevetettük magunkat a sziget forgatagába.


Madeira 1a

  Remélhetőleg a Covid-őrület is elmúlik egyszer, hagyjuk tehát az aktualitásokat, és lássuk az örökérvényű dolgokat.
Minden portugál utazás a lisszaboni Belém-toronnyal kezdődik, már vagy ötszáz éve. Mi is úgy kezdtük, lévén, hogy volt egy szabad esténk Lisszabonban. Este felkerestük a Tejo torkolatában álló Belém-tornyot, innen indultak régen a portugál hajósok a tengerre, az Azori-, Zöld-foki-szigetekre, Afrika partjai mentén egészen Indiáig és Japánig. Madeirára is innen indult Zarco kapitány, aki 1420-ban először pillantotta meg ezeket a szigeteket. Többes számban mondom, mert Madeira nem egy sziget, hanem egy szigetcsoport, mely áll a főszigetből, Porto Santo- aranyhomokos strandú szigetéből és a Desertas három lakatlan szigetéből, amelyek jól láthatóak Funchalból.
Madeira2a

  Madeira valami fantasztikus kombinációja Norvégiának, Svájcnak, Új-Zélandnak és Portugáliának. Pici helyen van itt minden, ami egy természetszerető utazót érdekelheti. Madeira rendkívül változatos. Van nagyvárosi nyüzsgés, és csendes levadák. Van szitáló eső és hideg köd az északi parton, és ugyanakkor süt a nap a délin. Hideg alatt plusz 15 fokot kell érteni. Lehet hegyet mászni és fürödni az óceánban. Egy dolgot nem lehet a szigeten: unatkozni. Tizenkét napig habzsoltuk Madeirát, és egyetlen percet sem unatkoztunk.
Madeira3a

  A víz: Ahogy dél felé haladunk az Atlanti-óceánban, úgy lesznek a szigetek is egyre szárazabbak. Az Azori-szigeteken még nem probléma a víz. A Kanári-szigetek más eléggé szárazak, amelyik sziget nem emelkedik ki eléggé az óceánból, az sivatagos. A Zöld-foki szigeteken már csendes élet-halál harc folyik minden csepp vízért. Madeira a Kanári és az Azori-szigetek között félúton helyezkedik el, itt van víz, viszont nagyon meg kell becsülni. Sok más makaronéziai szigethez hasonlóan, a sziget északi oldala megakasztja a felhőket, a felhők feltorlódnak és lecsepegtetik terhüket. Ha nem is esik az eső, a fák/növények levelein lecsapódik elég víz ahhoz, hogy az északi oldal jól el legyen látva vízzel. A sziget tetején levő erdők, mint egy nagy szivacs, tárolják a vizet. A déli oldal viszont napfényes és száraz. És itt jön képbe az évszázadok alatt kiépített, zseniális mini -öntözőrendszer: a levadák.
A levadák: a levadák szállítják a vizet északról délre. A levadák teszik lehetővé a cukornád-, szőlő-, és legújabban a banán termesztését a szigeten: összegyűjtik az értékes vizet, és a domboldalban elvezetik a célnak megfelelő helyre. A levadák kvázi vízszintesen kanyarognak a domboldalban, ami, figyelembevéve a helyi domborzati formákat, egyáltalán nem kis teljesítmény. A pici csatornákat folyton karban kell tartani, ezért mindegyik mentén kanyarog egy kis ösvény. Ezek a kis ösvények teszik Madeirát túra-nagyhatalommá. A levadák mentén gyakorlatilag csak vízszintesen kell sétálni, így minimális erőfeszítéssel hajmeresztő helyekre lehet eljutni.
Madeira4a 1Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.