Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés


A nyár mindig a nyaralás örömét hozza nekünk. Legtöbben már megtapasztalhattuk az Adriai-tenger szépségét, de biztos van olyan, aki még nem hallott az itt található világítótornyokról

Pedig ha Ön is rajong értük és szeretné ezeket felfedezni, akkor Horvátország ebből a szempontból is ideális. A tengerpart mentén magányosan kimagasló tornyok közül a legrégebbiek 200 éve épültek. Manapság automatikus rendszereken keresztül küldik a figyelmeztető fényjeleket, de van néhány olyan épület, ahol még meg van személyzet, a toronyőr. Ezeket akár egy kisebb kirándulás keretén belül javaslunk felfedezni. De ha esetleg kipróbálna az eddigitől teljesen másfajta vakációt egy olyan nyaralást, amit mindentől távol, magányosan tölthet, akkor mit szólna egy olyan pihenéshez, amely tele van történelemmel, egyedi történetekkel, és hangulatával különbözik az eddig tapasztaltaktól? Igen, ezek a varázslatos helyek, a világítótornyok. Fürdőzés kíváncsi tekintetek elől, saját magunk által fogott halak, grillezés, késő estig való lebzselés a parton, csodás kilátással a nyílt tengerre? Kell ennél több? Az alábbiakban gyönyörű világítótornyokat mutatunk be, amelyek akár bérelhetőek is.


világító torony pixabay1forrás: pixabay Walter Bichler képe 

Porer Világítótorony
Elhelyezkedés: Porer- sziget,2,5 km-re található Isztria déli részétől és Premantura várostól. A 35 m magas torony egy kőépület közepén helyezkedik el, ez egy földszinti épület udvarral. 80 m széles szikla, három kisebb kikötőhellyel. A sziget annyira kicsi, hogy alig egy percet vesz igénybe, hogy elérjük a világítótornyot. Ezért jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a régieknek hogyan sikerült 1833-ban, ezt felépíteni, úgy hogy körülötte csak a szeszélyes tenger van. Magát a szigetet Medulinból szervezett transzferrel érhetjük el. Fürdeni csak ott javasolt, azokon a helyeken, ahol a hajók ki vannak kötve! A tengeri áramlatok a sziget körül nagyon erősek így még a jó úszóknak sem ajánljuk, hogy ötven méternél többre távolodjanak el a parttól. A világítótorony őre szívesen segít, és olyan helyeket tud mutatni, ahol biztos, hogy lehetséges egy kellemes fürdőzés. Számos legenda él a világítótoronyról és megannyi ókori maradvány rejtőzik a tengerfenék homokos lerakódásaiban. A Fenoliga sziget különlegessége a dinoszaurusz lábnyomai, amelyeket mindenképpen érdemes megnézni!

 


 Utazási Tipp  
    A legjobb isztriai ajánlatok olcsótól a luxusig minden ami megéri

  


Szent Ivan Világítótorony – Pucin
Elhelyezkedés: egy kis szigetcsoport leginkább kiálló szigetén helyezkedik el, Rovinj előtt. Ez egy csupasz szikla, amelynek mérete 70x50 m. Az 1853-ban épült torony magassága 23 m. Bár vannak sekély tengerparti szakaszok, mégis a jól úszóknak is javasoljuk, hogy legyenek óvatosak a változó és erős áramlatok miatt. A legenda szerint egy velencei dózse rossz időjárási viszonyok között Rovinj felé hajózott. A legénység az utolsó pillanatban vette észre ezt a veszélyesen kiálló szigetet, de időben sikerült irányt változtatniuk. A dózse fogadalmat tett Szent Ivannak, hogy ha élve ér Rovinjba, akkor egy akkora gyertyát fog gyújtani hálája jeléül, mint a szent nevével megegyező szigeten lévő katedrális tornya. Élve és egészségesen ért Rovinjba. Sietett vissza Velencébe és - ígéretét megszegve- még egy kisebb gyertyát sem gyújtott meg. Fogadalma biztos eszébe jutott, amikor pár hónappal később, ugyanitt megint viharba keveredett, de most már nem úszta, meg mint korábban, ő és legénysége eltűnt a mélységben. A szigetet körülvevő tenger mélysége 10-40 méter, a tengerfenék sziklás, gazdag növény- és halfajban. Kiválóan alkalmas víz alatti és sporthorgászatra. Rovinjból induló transzferrel lehet a szigetre jutni.


Savudrija Világítótorony - Umag
Elhelyezés: A Savudrija Világítótorony a legrégebbi és egyben a legészakabbra fekvő világítótorony az Adrián. Közvetlenül a szlovén határ mellett, csupán 56 km-re délre az olaszországi Triesztől fekszik. A rendelkezésre álló információk és a helyi krónikák szerint a Savudrija világítótornyot Meternich gróf 1818-ban építette egy gyönyörű horvát nemes hölgy számára, akibe egy bécsi bálon szeretett bele. Sajnos soha nem tudtak itt együtt élni, mert a kisasszony azon a napon halt meg, amikor a világítótorony elkészült. Meternich gróf az épületet ezt követően soha többé nem látogatta meg! A legközelebbi turisztikai központ és a tenisz szerelmeseinek híres úti célja - Umag, mindössze 9 km-re található. A világítótorony könnyen megközelíthető. Villogó jele akár 32 kilométer távolságról is jól látható, az épület 36 méter magas, és itt él a toronyőr is. A tenger 30 méterre fekszik, a strand köves. Az épület közelében számos étterem található. A világítótorony elkerített kertjében Isztria ezen zöld területére jellemző mediterrán növények vannak. A kedvező szél és az enyhe tengeri áramlatok kiválóan alkalmasak tengeri sportokhoz, mint például a szörfözéshez. A tiszta tenger ideális búvárkodáshoz.     


Savudrija világítotoronywm3forrás: wikimedia

 

Veli Rat Világítótorony - Dugi Otok
Elhelyezkedés: A világítótorony 1849-ben épült a Dugi otok-sziget délnyugati részén, Zadartól 35 km-re, nyugatra. A fenyőfákkal, gyönyörű öblökkel és kavicsos strandokkal körülvett világítótorony az egyik legszebb az Adriai-tengeren. A Veli Rat felejthetetlen élményt nyújt, csodálatos kilátást a 40 m magas toronyból. A világítótorony vastag falai, - amelyek kötő- anyagaiba a legenda szerint több ezer tojásfehérjét kevertek össze, hogy jobban ellenálljanak a sónak és a szélnek,- természetes hűvösséget biztosítanak. A világítótorony nagy udvarát a Szent Miklós régi fogadalmi templom díszíti, ahol alkalmanként még tartanak egyházi szertartásokat. A világítótorony közelében két csodálatos kavicsos strand található, amelyek alkalmasak kisgyermekek számára is. Az Adriai-Szaharun az egyik legszebb, homokos öböl, autóval kb. 10 perc alatt elérhető. Séta közben több elbűvölő öblöt találhatunk. A Dugi -otok szigetet a szárazfölddel a Zadar - Brbinj kompjáratok kötik össze (egy óra és 15 perc). A világítótorony körülbelül 20 km-re fekszik Brbinjtől, és autóval megközelíthető.


Struga Világítótorony -  Lastovo-sziget
A Lastovo -szigetek déli oldalának közepén, a Skrivena Luka-öböl bejáratánál fekszik a Struga-fok, ahol az azonos nevű világítótorony található. 1839-ben épült. A világítótorony 90 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, egy meredek szikla szélén, kivételes kilátással a nyílt tengerre. A 19. század végén egy 18 kg-os rákot fogtak ki. A legenda szerint ezt elküldték a bécsi udvarba, Ferenc József császárnak, aki ezt egy nagy láda kávéval és cukorral viszonzott. A huszadik század ötvenes éveiben ugyanerről a korallfalról a halászok egy 45 kg-ot nyomó korallt fogtak ki. A meglévő nyilvántartás szerint a mai napig ez a legnagyobb korall törzs, amit az Adria-tengerből emeltek ki. Fürdőzésre alkalmas terület a világítótorony alsó részén található, fenyőfákkal körülvéve. Számos csodálatos, félreeső öblökben, sziklás strandokon úszhat, még, ahol a tenger viszonylag sekély. A strandok gyermekek számára is alkalmasak.  Bővebben a szigetekről: 

Természetközeli élmények a Lastovo-szigeteken

 


 Utazási Tipp  
    Minden adriai szálláshely olcsótól a luxusig

 

Prisnjka Világítótorony -  Murter-sziget
A világítótorony épülete mindössze 15 m-re fekszik a strandtól és a kis vízparti mólótól. A lépcsőkkel ellátott betonozott bejárat lehetővé teszi a tengerbe való könnyű bejutást mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. A sziget másik részén számos természetes strand található, ám ezek nem alkalmasak kisgyermekek számára. A Prišnjak-on egészen novemberig kellemes a fürdőzés. Mint minden világítótoronynak, ennek is meg van a saját története. Az 1950-es években a várandós világítótorony őr feleségénél korai szülési fájdalmak jelentkeztek. A férje gyorsan csónakba rakta és Muter felé evezett vele. A tenger azonban erősebb volt, mint a férfi ereje és a gyermek a csónakban született meg. A kicsi a Jadran ( Adria) nevet kapta, és a születési hely rublikába a Prišnjak-Murter lett beírva.      


   

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.