Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

 

Németország jelenleg 46 világörökségi helyszínnel rendelkezik és további 18 helyszín várakozik még arra, hogy bekerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

  Németország jelenleg 46 világörökségi helyszínnel rendelkezik, de további 18 helyszín várakozik még arra, hogy bekerülhessen az UNESCO világörökségi listájára. Az UNESCO listán egyaránt megtalálhatók olyan német települések vagy látványosságok, amelyek jelentős építészeti, természeti, ipari vagy kulturális örökséggel bírnak, esetleg egy-egy jelentős személy által váltak nevessé. Cikkünkben több figyelemre méltó világörökségi helyszínt is bemutatunk.


 Utazási Tipp  
    A legjobb németországi utazások

A természet és az emberi tevékenység összhangja – Kertek, parkok, határok
A Németország római korból fennmaradt limes (határ) anno a Római Birodalom szárazföldi határát jelképezve futott végig Dacia (ma Románia) tartománytól egészen Nagy Britanniáig (Hadrianus fala) és elválasztotta a Birodalom népét a nomád barbár törzsektől. Bizonyos határszakaszonként erődítményeket és őrtornyokat emeltek, innen tartották szemmel a rómaiak a határvidéket. Ma a Limes teljes szakasza az UNESCO világörökség része. A Limes Germanicus, azaz a Németországon keresztülfutó limes a Dunától a Rajna mentén egészen az Északi-tengerig vezetett.


A Spree folyó által körbeölelve, festői helyen terül el a Múzeum-sziget Berlin központjában. A város legnevezetesebb múzeumai közül öt itt található meg. A műgyűjtemények számára otthont adó épületek felépítését még II. Frigyes Vilmos császár rendelte el a 18. század végén. A Bode Museum és a világhírű antik műtárgyakat őrző Pergamonmuseum (Pergamon-oltár, Istár-kapu), illetve a Régi Galéria mellett  a Régi- valamint az Új Múzeum is a szigeten kapott helyet. Ma a Brandenburgi kapu mellett a német főváros másik leglátogatottabb helyszíne.     


dessau worlitz gardenxForrás:  dam.germany.travel


 A Szász-Anhalt tartományban, az Elba partjainál elhelyezkedő 142 négyzetkilométeres Dessau-wörlitzi kertbirodalom egy pompás kultúrtáj, amely kastélyokból, palotákból és hosszan elterjeszkedő csodás angolkertekből áll. A leghíresebb kastélyok benne a barokk-rokokó időszak hatásait mutató Luisium, a Georgium, az oranienbaumi kastély valamint a klasszicista wörlitzi park, ma mindegyikük látogatható. Az 1683-tól kezdődően kiépített hatalmas kertben járva az az érzésünk, mintha Jane Austen egyik könyvébe csöppentünk volna, erre a hangulatra erősítenek rá az épületek, a növények, a kilátók, a tavak és a mesterségesen kialakított ligetek is. A Kasselben fekvő Wilhelmshöhe hegyi park a legnagyobb ilyen jellegű terület egész Európában. Aki itt jár, annak kár lenne kihagyni az 1786-ban épült Wilhelmshöhe kastélyának, a lovagvárakra hajazó Löwenburg romjainak, valamint a Herkules-szobornak a meglátogatását. A kastélyban egy múzeumot rendeztek be és érdemes megnézni a mesterségesen kialakított vízesésen is a vízi játékot.  
kölni dóm

Égbetörő csodák - Katedrálisok


A Rajna partján emelkedő, 157 méteres magassággal büszkélkedő Kölni dóm, vagy másképpen a Szent Péter- és Szűz Mária templom a világ harmadik legnagyobb temploma. Nemcsak gótikus, ég felé törő külseje, de a belseje is lenyűgöző: szinte sértetlenül vészelte át az évszázadok viharait, még egy 6. századból származó szószék is helyet kapott benne, akárcsak a Szent Péter-harang, amely a világ egyik legnagyobb harangja. Németország egyik legnépszerűbb turistalátványossága. A helyszínek közé tartozik az Aacheni dóm, amely 1200 év alatt számos átépítésen esett keresztül. A mai gótikus stílusú dóm egykor Nagy Károly, a legendás frank király nyughelyéül szolgált. 936-tól 1531-ig számos császárt koronáztak meg évszázados falai között.

insel reichenau krautergartenxForrás:  dam.germany.travel


Szentek, merengők, gyógyítók - apátságok
A Lorschi Bencés Apátság Hessen tartományban található és 764-ben alapították meg. A román kori épületegyüttes a Karoling-kor remeke, a kora középkor folyamán jelentős szellemi központként funkcionált, számos híres kódex került ki az itteni szerzetesek gondos kezei közül, azonban 1232-ben a kolostor elveszítette függetlenségét és a mainzi érsekséghez csatolták. Egy másik híres monostor a Baden-Württembergben található maulbrunni kolostoregyüttes. A ciszterciek által alapított, az Alpoktól északra a legépebben fennmaradt ilyen jellegű épületnek tartott középkori kolostoron szinte mindegyik korstílus meghagyta a maga művészeti lenyomatát a román kortól a késő gótikáig bezárólag. A Corveyi apátság az egyik leghíresebb Karoling-kori bencés kolostor volt. Falai közül nemcsak számos apát és püspök, hanem Szent Ansgar (vagy Szent Oszkár) került ki, aki a dánok hittérítőjeként nagy szerepet vállalt Skandinávia távoli vidékének megtérítésében is. Könyvtára értékes kódexekkel rendelkezett, azonban a harmincéves háború során a kolostort felégették, így sajnos a felbecsülhetetlen értékű irományok is odavesztek a tűzvészben. A kolostort újraépítették, s barokk külsőt kapott. Az enyhe éghajlatú Reichenau a Bodeni tóban elterülő szigetek legnagyobbika. A 8. század elején létesült itt egy Benedek-rendi apátság is, amely a 10-11. század folyamán rendkívüli kulturális fölénnyel rendelkezett és szerzetesi iskolája messze földön híressé vált. Falfestményei és építészeti különlegessége folytán 2000-ben került fel az UNESCO-listára.

 Utazási Tipp  
    A legjobb németországi utazások

A modernizmus forradalma – Bauhaus-emlékek
A dessaui Bauhaus-emlékek az 1919-ben, Walter Gropius által alapított stílus és eszme ékes bizonyítékai. A két weimari iskolából alakult stílus egyfajta válaszként jött létre a 20. századi modernitás kihívásaira, igyekezett összeegyeztetni egymással a művészetet és az ipari technológiákat. A Bauhaus iskola egészen 1932-ig működött, ekkor azonban politikai és költségvetési okokra hivatkozva a város beszüntette a művészeti intézményt, a stílus azonban továbbra is fennmaradt.  Szintén Walter Gropius nevéhez köthető a Fagus-művek nevű épületkomplexum, amelyet 1910 körül tervezett a neves építész. Az ipari épületkomplexum legfőbb értéke a funkcionalitásában rejlik. Az egyik első olyan építmény volt, amelyen nem volt semmiféle felesleges díszítés. A falak nagy része üvegtáblákból állt, amiknek köszönhetően a belső tér világossá vált, amely a dolgozók igényeinek is jobban megfelelt. 1946-ban került műemlék védelem alá. A Berlin különböző negyedeiben felhúzott, Bruno Taut és Martin Wagner által tervezett lakótelepek a modernitás jegyében készültek 1913 és 1934 között. A letisztult vonalú, modern épületek a szociális építkezéseknek köszönhetően jöttek létre, mivel akkoriban sok lakást leromboltak a bombák és a berliniek hiányt szenvedtek a lakásokból.      

EGY JÓ AKCIÓS UTAT KERES? HASZNÁLJA UTAZÁS TERVEZŐNKET ! itt


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.