Hirdetés

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

A karácsonnyal kapcsolatos írásomban említettem, hogy Spanyolországvan Vízkereszt is nagy ünnep, az ajándékozás is ilyenkor történik. Január 6-án az egész ország egy nagyon népszerű és finom süteményt, a roscón de reyest, a királyok koronáját fogyasztja.

   Az ajándék a háromkirályok "közreműködésével" érkezik. A sütemény Menyhért, Gáspár és Boldizsár koronájának szimbóluma, rajta a kandírozott gyümölcsök a koronázási ékszereket juttatják eszünkbe.

  Nézzük meg, mi ennek a szokásnak az eredete. Az i.e. II. századig kell visszamennünk. Az ún. saturnal ünnep Saturnus tiszteletére alakult ki, aki a mezőgazdaság istene. Amikor a rabszolgák végeztek a betakarítással (egy év végéhez közeli dátum általában), egy kis ünnepséget rendeztek számukra, ahol egy kerek formájú édességet is felszolgáltak. A századok múlásával a sütemény tésztájába dugtak egy babszemet, a termékenység szimbólumát. Szeleteléskor  az lett a király, akinek a babszemet tartalmazó darab jutott és egy napig nem kellett dolgoznia.    Ezek a gyökerek elhalványultak, de nem merültek teljesen feledésbe. A IV. században lett vízkereszt napja egy keresztény ünnep. 


vízkereszti süti roscon


  A régi szokás eljutott Franciaországba. Amikor XV. Lajos gyerek volt, egy udvari cukrász aranypénzt tett a vízkereszti süteménybe. A forradalom győzelme után Nicolas Chambon polgármester megtiltotta a korona formájú édesség forgalmazását. Spanyolországba a szokás az első Bourbon király, V. Fülöp uralkodása alatt érkezett. Liszt, tojás, cukor, élesztő, tej, rum, narancsvirág aroma, vaj és citrom reszelék az alkotók.  Ma is van benne egy mütyür. Akinek az jut, annak lesz szerencséje az év során.

Spanyolorszg

Január első napjaiban mindenki vásárolja a roscónt és 6-án az ünnepi ebéd után vagy uzsonnára nagy előszeretettel fogyasztja.
Szerző & fotók:   Almási Gabriella  kirandulasokandaluziaban.com

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.