Cuzcóból többféleképpen is ellehet jutni a titokzatos Machu Picchu romjaihoz, egész Dél-Amerika legfőbb látványosságához.   

 

1. A leggyorsabban helikopterrel juthatunk oda, aminek megvan az az előnye, hogy a fél órás repülő út során a levegőből a környező hegyek ölelésében is megcsodálhatjuk a Machu Picchut madár perspektívából is.

 

2. Az inka ösvény használata a  leghosszabb lehetőség, de ez áll legközelebb az inkák és a chaskik szellemiségéhez. A 4 napos klasszikus gyalogtúra, ami az Inka Birodalom megmaradt úthálózatának egy szakaszát követi hágókon és völgyeken vezet keresztül, hogy az út végén közvetlenül a Nap Kapun keresztül érjen el az utazó az inka fellgvár romjaihoz. Utazási Tipp  
    Válassz a legjobb perui utazásokból

3. A kevesebb idővel és büdzsével, ám annál több kalandvággyal rendelkezők választhatják a közúti megközelítést helyi kisbuszokkal. Ebben az esetben viszont az utolsó 10 kilométeres szakaszt a sínek mellett gyalogolva kell megtenni, az Aguas Calientesig tartó szakaszon alagutakon és vasúti hidakon is osztozva a menetrendszerint közlekedő vasúti járművekkel. Ennek a rövidebb túrának is megvan a maga vadromantikus bája.   


vasúton Machu Picchu 5
  


 Utazási Tipp  
    Fedezd fel velünk az inkák földjét!

4, A legtöbben viszont vonattal érkeznek meg a világ 7 csodája közé beválasztott műemlékhez. És ők is osztják azt a véleményt, hogy már a Machu Picchuhoz vezető út is csodálatos élmény, mivel az Aguas Calientesbe vezető másfél órás vonatozás sokak szerint a világ 10 legszebb vasúti utazása közé tartozik. Ollantaytamboban még felfedezhetjük az inka városka településszerkezetét, bár a legtöbben csak azért keresik fel, hogy itt vonatra szállva eljussanak a Machu Picchuhoz, ahova autóút innen már nem vezet. A vasútvonal az Urubamba folyó kanyarulatait követve ereszkedik le a nehezen megjegyezhető nevű inka kori település 2700 méter magasan található állomásától, a kétezer méteres szinten található Aguas Calientesig, hogy majd onnan busszal menjünk újra fel a szerpentinen a romváros bejáratához.  


vasút Machu Picchu 3

Ahogy ereszkedünk lefelé a vonatút során, úgy válik egyre zöldebbé és dúsabbá a reggeli táj. Utunk elején az ablakon kinézve eleinte megművelt magaslati földeket láthatunk, a távolban a kordillerák havas csúcsaival. Az ezeken a rendkívül termékeny, évezredek óta művelt parcellákon bőséggel termő kukorica, quinoa, kiwicha, tarwi, és más haszonnövények alapozták meg az inkák erejét és gazdagságát, ami nélkül Machu Picchut sem építhették volna fel. Aztán egyre zöldebb és trópusi fákban gazdagabb lesz a vegetáció, ahogy egyre lejjebb ereszkedünk a hegyi dzsungel párás klímájába. A mindvégig kétezer méter felett kanyargó sínpár ezáltal az Andok két különböző klímájú területét kapcsolja össze, így már magával az odautazással még különlegesebb élménnyé téve a Machu Picchu meglátogatását.   
vasúton Machu Picchu 4