Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

  A Balaton-felvidék legszebb és legértékesebb természeti szépségei a Tanúhegyek néven ismert vulkáni kúpok, amik leginkább egy gyerekrajzra emlékeztető horizontot rajzonak ki elénk. A valóságban azonban a 10 millió évvel ezelőtti földtörténeti korra emlékeztetnek mindenkit a Balaton-vidék meseszép tanúhegyei, amik még szebbé teszik ezt az amúgy is varázslatos vidéket.

    A Balaton-felvidéki vulkánok keletkezésének megismeréséhez vissza kell tekerni az idő kerekét kb.  10 millió évvel, amikor a Kárpát-medencében hullámzó Pannon-tenger vize átalakult az édesvizű Pannon-beltóvá. Nagyjából 4,5 millió éve kezdődött el a területen  a táj mai arculatát is meghatározó vulkáni aktivitás, ami  3 millió éve maradt abba.. A földkéreg lassú mozgásának hatására a  törésvonalakon izzó láva tört a felszínre  és viszonylag gyorsan meg is szilárdult.  Ezek a hegyek kemény lávapáncéljuknak köszönhetően a mai napig ellenálltak mindenféle hatásoknak. Az erózió nem kímélte őket az eltelt kb. 3 millió év alatt, így a közhiedelemmel ellentétben a tanúhegyek már nem az eredeti magasságukról tanúskodnak. 


tanuhegyes térkép


   A  kb. 20 ezer éve létrejött Balaton  közelében sorjázó vulkáni kúpok közül, a Badacsony, a Gulács és a Tóti-hegy kőzetét a 20. század közepéig intenzíven bányászták. A bányászatot csak több évtizedes küzdelem nyomán fokozatosan számolták fel.  Ma már csak  Uzsán, a Keszthelyi-hegység szélén zajlik bányászat. A bányák bezárása, a tanúhegyek és a természeti-tájképi értékek védelem alá helyezése a 20. századi természetvédelem  egyik legnagyobb  eredménye volt. A terület Balatonhoz való közelsége és a régió remek bortermesztési adottságai miatt népszerű nyaraló- és kirándulóhellyé  változott.


Káli medence Kisapáti


 1. Hegyestű 337 m.

  A Káli-medencébe kelet felől érkezik a legtöbb utazó és mindjárt elhalad  a medence kapuját őrző Hegyestű előtt. Egy kőbánya  közel ötven évig, 1970-ig bontotta  a hegyet. Ennek egyik jótékony  hatásaként láthatóvá vált az egykori vulkán belseje. A látogatóknak lehetőségük lett a bolygó ,,keresztmetszetének" tanulmányozására.  A helyenként 50 méter magas bányafal kőoszlopai hazánkban egyedülállóak, de Európában is  kevés hasonlót lehet találni. A nemzeti park védett természeti kincseként egy geológiai bemutató helykszínént népszerű látványosság a Hegyestű. A csúcsáról pazar panorámát lehet élvezni a Balatonra, és a magyar Toszkánaként is említett a Káli-medencére és a Tapolcai-medence többi tanúhegyére.


 Hegyestű


2, Szigliget 230 m

  A Balaton partjához legközelebb eső 230 méter magas Szigligeti tanúhegyen ma az egyik legnépszerűbb balatoni turistalátványosságként egy frissen felújított középkori várat lehet megnézni. Érdemes végigmenni a  szigligeti római katolikus templomtól induló  és ugyanoda visszaérkező, kék T-jelzésű Kamon-kő tanösvényen – amit a vulkanizmus emlékeit bemutató sziklavonulatról neveztek el. A 290 méternyi szintkülönbség legyőzése során ez a tanösvény végigviszi a túrázót Szigliget hangulatos utcáin, az erdőbe érve pedig a tó kialakulásáról, állat- és növényvilágáról is olvashatunk bővebben.

Ha érdekel olvass többet róla!


 szigligeti var

 3. Csobánc 376 m

  Ez a  lapos, elnyújtott  formájú  hegy a közel 400 méteres magasságával nem tűnik óriásnak, de az északi oldalán szinte mászhatatlanul meredek sziklafalaival fontos képviselője a tanúhegyeknek, egyben ez volt az egyik legkomolyabb várhegyünk a Balaton-felvidéken.  Az 1250-es években épített Csobáncot több ízben is sikertelenül ostromolták a török csapatok,  de sosem tudták bevenni. A várromhoz az onnét nyíló körpanoráma miatt is nagyon megéri felmenni.  Csobánc egyben  a siklóernyősök paradicsoma is. Ezt tartják Magyarország legszebb siklóernyős starthelyének. Csak ott engedélyezik a siklóernyős repülést.


 csobánc1


4. Badacsony 437 m

    A legmagasabb és leghíresebb balatoni tanúhegyünket nagyon sokan ismerik a tóhoz való közelsége, látnivalói és régóta fennálló remek bormarketingje miatt is.   A hegy vulkáni talaja kiválóan alkalmas a szőlőtermesztésre, a meredek  bazaltsziklái  felett egy erdős bazaltfennsík  található. Már a 19. században divatba jött, sorra létesültek kúriák és pincészetek a hegyen Egészen 1965-ig bányásztak követ  a hegyen, de azóta már országos természetvédelem alatt áll. Sok hajójárat érinti, de vasúton és közúton is könnyű a megközelítése. Tavasztól-őszig több rendezvényt is szerveznek Badacsonyban az odalátogató vendégeknek.

Olvass többet erről a helyről itt!


Badacsony2


5. GULÁCS   393 m

  A Balaton-felvidéki Fudzsi-hegyként is nevezik ezt a sok  kalandot, és csodálatos felfedeznivalót tartogató tanúhegyet. Sziklák, ösvényekk, kidőlt fák, meredek kaptatók várják a kalandokat kedvelőket. Semmiképpen sem szabad kihagyni  a Balaton-felvidék kellős közepén  található  Gulácsot, ha valaki szereti a túrázást és a természetet.


Gulács

6.  Szent György-hegy 415 m

   A Tapolcai-medence középső részén található tanúhegy nagyon sokban hasonlít a Badacsonyhoz. A Szent György-hegyet nem csúfítják el régi felhagyott bányák, mert a bazaltja gyengébb minőségű  volt. A legegyszerűbben a  jelzett turistaút-hálózata  segítségével lehet felfedezni.  Nevét a középkorban elterjedt, Szent Györgyről és sárkányról szóló legendáknak köszönheti, régen  Magashegynek hívták. A Szent György-hegy látványosságai a bazaltorgonák, melyekről  messze földön híres hely. 


Keresd meg  magatoknak ezen a térképen a legjobb árú szállást! 

Booking.com


 

Kattints és olvass  többet a napsütötte Magyar Toszkána legszebb látnivalóiról  itt !


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.