Hirdetés

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Ausztria egyik legszebb és leghíresebb tájegysége az Alsó-Ausztriában elterülő Wachau. A Duna mentén mintegy 30 kilométer hosszan kanyargó völgyszoros valóságos kincsesládikája az ódon váraknak és apátságoknak, a teraszokon gondosan művelt szőlőkerteknek és az impozáns barokk kastélyoknak.

Wachau vadregényes tájain járva könnyedén érezhetjük azt, mintha egy mesekönyvbe csöppentünk volna. Az alant hömpölygő kékesszürke Duna és a szurdokot övező bájos falvacskák, a titokzatos várromok és ódon apátságok, a roppant sziklák és a sűrű erdők teszik különleges hangulatúvá e tájat. Szinte már várnánk, hogy egy-egy manó vagy tündér toppanjon lábaink (vagy biciklink) elé. A 2000 óta UNESCO világörökség védelmét képező táj Melk városától egészen Krems an der Donau településig terjed. A lebilincselő természeti látványosságok, a világi és egyházi építészet középkori és barokk műremekei már Wachau korábbi lakosságát is megihlették.


ausztria wachau panorama1
A legendák szerint Wachau és környékén győzte le a Nibelung-énekben szereplő Siegfried lovag Fafnirt, a szurdok egyik barlangjában értékes kincseit és a Nibelungok gyűrűjét őrző ravasz sárkányt. A tragikus sorsú hős ugyan megfürdött a sárkány sebezhetetlenné tevő vérében, de hiába, mivel akárcsak a trójai Akhilleuszt, őt is utolérte a végzet: egy ráhullott falevél letakart egy kis részt, így azt nem érte a sárkány vére. Hogy-hogy sem: pontosan azon a helyen sikerült beledöfni ellenlábasának egy tőrt, így Siegfried nagy kínok között elvérzett. A Nibelung-ének természetesen alaposan ki lett színezve, de valós történelmi eseményekre építkezik.

ausztria wachau szolok1
Annyi biztos, hogy az ember már ősidőktől fogva lakta e tájat. Erre szolgál bizonyítékul a közelben talált willendorfi Vénusz és egyéb őskori leletek is. A kelták Noricum nevű királyságát i.e. 15-ben olvasztották be birodalmukba a rómaiak, az ő bukásuk után pedig gombamód elszaporodtak errefelé a bencések, illetve a más szerzetesrendek által alapított apátságok. A barátok magukkal hozták Wachauba a teraszos szőlőművelés fortélyait is, amely a sárgabarack mellett a környék másik legfontosabb terménye. A leggyakoribb borfajták a zöld vetellini és a rizling. A 11-12. századi piacvárosok máig őrzik a középkori településszerkezetüket, a legősibb köztük talán a 2. századtól lakott Mautern an der Donau. A városokat gyakran falakkal vették körül, többjükben toronyházak is álltak és gyakori a kontyolt tetőszerkezet is. A 18. században viszont – elsősorban az egyházi vonatkozású – épületek barokk arculatot kaptak.

ausztria wachau varoska1
Krems an der Donau, a tájegység keleti bejárataként szolgáló város egyben a legnépesebb is Wachauban. Tőle nem sokkal messzebb fekszik Schallaburg gazdagon faragott árkádokkal kerített reneszánsz kastélya. Az ódon kastélyban egyaránt kaptak helyet állandó és időszakos tárlatok is. A kúriához egy szépséges park is tartozik. Errefelé bukkanhatunk rá Göttweig dombon magasodó tüneményes apátságára is. A barokk épületegyüttes belsejét gazdag stukkódíszítések és értékes freskók, festmények ékítik.

ausztria wachau varkastely1
Wachau egyik leghíresebb látványossága Dürnstein, illetve a Duna feletti meredek sziklaormon emelkedő apátság és az az ódon várrom, ahol a Szentföldről Angliába hazatérni igyekvő, a Robin Hood-legendákban is megjelenő Oroszlánszívű Richárd is raboskodott egy ideig. Az álruhában utazó angol királyt egy sértés megtorlásaként záratta be V. Lipót osztrák őrgróf a vár tömlöcébe és I. Richárd csak horriblis váltságdíj árán szabadulhatott a fogságból. A hely kikötőjéből induló sétahajókon vízi úton is felfedezhetjük Wachau mesés táját, de a romantikus várhoz való felkapaszkodás, illetve az onnan elénk táruló pazar kilátás is megér egy misét. Aggstein várát sem szabad kihagynunk, ha erre vet az utunk. A 11-12. század fordulóján épült sasfészek a maga idején hírhedt rablóvár volt. Néhai lakói kegyetlenségéről sokat elmond, hogy az építmény egykori rózsakertjében fogvatartott dunai kereskedők két szabadulási lehetőségi közül választhattak: az egyik a vár fokáról lezuhanás, a másik a rózsakertben történő lassú éhhalál volt. Manapság lényegesen jobb helyzetben vannak a vár látogatói: a vár történetével kapcsolatos kiállításokon vehetnek részt, megcsodálhatják a páratlan panorámát és szabadon sétálgathatnak a rózsakertben, amely ma már egy helyi növényfajtákat bemutató alpesi kertté avanzsálódott.

ausztria wachau melki apatsag1
Nyugaton Melk felé hagyhatjuk el a vadregényes völgyszorost, ahol egyben Ausztria leglátogatottabb erődített apátsága is fekszik. A barokk stílusú hatalmas épületegyüttes bejárása, hatalmas barokk freskókkal díszített templomának, és rengeteg régi kötettel teli látványos könyvtárának meglátogatása és a magaslaton fekvő apátság egyik tornyából való visszatekintés a legendákkal teli völgyszorosra remek zárása lehet a túrának.
Manapság a legtöbben kerékpárral és a szurdokban jól kiépített vasúttal fedezik fel Wachau területét, hiszen a völgyszorosban szinte minden kanyarban akad egy-egy látnivaló. Ha magunk is ellátogatnánk Wachauba, ne siessünk, bátran szánjunk pár napot a vidék felfedezésére!

Készítette: Méhes Judit             Képek: Wikimedia


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.