Ez a csodálatos kastély szerepelt már egy cikkünkben, amikor is beválogattuk a 15 legszebb magyar kastély című listánkba, de mindenképpen érdemes erről a különleges helyről bővebben is beszélni.

 

A kastély Szabadkígyóson található, országunk egyik legkeletibb megyéjében, Békésen. A 18. században ez az egész terület a Harruckern-birtok részét képezte, amikor 1798-ban felosztásra került, és szabadkígyósi grófi címet a Wenckheim-család kapta meg Wenckheim József személyében. Az ő fia, Wenckheim József Antal volt az, aki kialakította az akkor még Ókígyós nevű község majorságát. József Antal 1852-ben bekövetkezett halála után gyermeke, Krisztina követte az utódlásban. Ő mindössze nyolcéves volt, mikor

 

meglátogatta birtokán Ferenc József osztrák császár, és az ő odaadó felesége, Erzsébet királyné.Jóval később, 1872-ben egy házasság színesítette ki a helyiek életét, amikor Krisztina hozzáment unokatestvéréhez, Frigyeshez. Frigyük első gyümölcse az újonnan felépített kastély volt. (Majd született hét gyerekük. Ezzel kapcsolatban érdekesség lehet az, hogy mind a heten megélték a felnőttkort, ami akkoriban ritkaságszámba ment)


wenckheim castle 01kép források: muemlekem.hu - wikimedia.org


A kastély a magyarországi kastélyok egyik legszebbje lett, ennek az oka a remek kivitelezés mellett a remek tervezés is, hiszen Ybl Miklós szolgáltatta az épület terveit. A házaspár kérése az volt, hogy a kastély úgy őrizze meg harmóniáját, hogy közben aszimmetrikus látványt nyújtson. Ezt még bonyolította az is, hogy Wenckheim Krisztina szerette volna,

 

hogy az épületnek annyi ablaka legyen, mint ahány nap van egy évben, annyi szobája, mint ahány hét található egy évben. Mindösszesen 365 ablak, 52 szoba, 12 bejárat és 4 épületrész!

 

A hely építése 1875-1879 között zajlott, de csak 1882. július 19-én került átadásra. Érdemes egy kicsit beszélni a beltérről is, épült ide kápolna, télikert, könyvtár, zeneszalon, pipázó, ebédlő és dolgozó szobák. A kastély rendelkezik egy terebélyes, 23 hektáron elterülő parkkal is, ami keveri a francia és az angol stílus jellegzetes vonásait. A kertben többek között található egy mesterséges tó, ezen egy sziget, kicsit távolabb szökőkút, és ha ez nem lenne elég, a park a megye legnagyobb platánfájával is elbüszkélkedhet.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.