A World Press Photo hét évtizedes történetének legnagyobb változását hozta létre idén azzal, hogy a világ legrangosabb pályázatának előzsűrizését regionálissá tette, amelynek eredményeképpen a helyi események értőbb értékelése várható. Az idei kiállítás képeit a Nemzeti Múzeumban lehet megtekinteni.

 

 

    A World Press Photo kiállítást minden évben rendkívüli érdeklődés kíséri, így a tárlat megnyitása nemcsak a sajtófotó ünnepe volt, hanem fontos közéleti esemény is. A World Press Photo jelentőségét jelzi, hogy a kiállítást idén Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyitotta meg szeptember 23-án. A miniszter a megnyitóbeszédében  emlékeztetett rá, hogy egy jó fotós nem azt fotózza, amit lát, hanem amit érez, és azt is kiemelte, hogy egy jó  fotóriporter kezében a fényképezőgépe olyan fegyver, amivel az igazságosságot és a békét kell, hogy szolgálja.

   Az ünnepélyes megnyitón L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is köszöntőt mondott, amiben méltatta a szervezőket és kollégáit, akik immár ötödik alkalommal hozzák el a Magyar Nemzeti Múzeum falai közé ezt a nagyszabású kiállítást.


WORLD PRESSS PHOTO BP1

 


   A globális zsűrizés előtt, külön-külön értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép-amerikai, a dél-amerikai, a dél-kelet-ázsiai és óceániai régióból küldött pályaműveket.  Az elmúlt évben 4066 fotográfus 130 országból 64823 fotóval pályázott. A kiállításon 138 képet láthatunk.www.worldpressphoto.org 

 WORLD PRESSS PHOTO BP2

 Praktikus tudnivalók a fotókiállítás meglátogatásához:

 

KISÉRŐ KIÁLLÍTÁS:
RADISICS MILÁN „LÁBNYOMUNK, - AZ EMBER HATÁSA BOLYGÓNKRA", TÁRLATVEZETÉS
Diák csoportok tárlatvezetése ingyenes. Időpont egyeztetése szükséges.
NYITVATARTÁS:
kedd, szerda, csütörtök, vasárnap:
10.00 – 18.00 óráig;
péntek, szombat október 23:
10.00 - 20.00 óráig.
Október 23-án a megszokott jegyárak érvényesek.
A World Press Photo-ra október 23-án is belépőt kell váltani, mivel külső, befogadott kiállításról van szó. A Nemzeti Múzeum saját kiállításai október 23-án ingyenesen tekinthetők meg.
Teljes árú belépőjegy: 2900 Ft
Kedvezményes belépőjegy (diák és nyugdíjas): 1450 Ft
Családi jegy (1-2 felnőtt, 1-3 gyerek): 5400 Ft.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.