Ragyogó napsütés, végtelen fehér homokos strandok, azúr színű tenger vár 8 órányi repülőútra a Zöld foki szigeteken.

 

Afrika nyugati partjaitól kb. 650 kilométerre található a 15 kisebb-nagyobb szigetből álló Zöld-foki Köztársaság, mely két nagyobb szigetcsoportból áll. A Zöld-foki szigetek 1492 és 1975 között portugál gyarmat volt, fővárosa a 100 ezer lakosú Praia. Lakosai európai-afrikai keverékek, portugálul (a turistásabb helyeken angolul is) beszélnek és többségük (97%) katolikus vallású. Az ország gazdaságában a mezőgazdaság és a halászat mellett a turizmus játszik meghatározó szerepet. Évek óta épülnek a jó minőségű nagy nemzetközi láncokhoz tartozó 4 és 5 csillagos szállodák és a közbiztonság is jónak mondható.zold foki szigetek 01
A Zöld-foki szigetek hangulata és turisztikai adottságai leginkább a Karib-tengeri országokéra hasonlít. Valódi paradicsom a télből nyárba vágyók, a búvárok és a szörfösök számára is. Klímája a tengeri áramlatoknak köszönhetően egész évben száraz és trópusi ( kb. 25-30 C), kevés a csapadék.

 

A smaragd színű óceánban meseszép a víz alatti élővilág. A színpompás halakon és növényzeten kívül akár delfinekkel, teknősökkel és kék bálnákkal is lehet találkozni. Nem jellemző még a tömegturizmus a Zöld-foki szigeteken, így a végtelennek tűnő fehér homokos strandokon sétálva sok helyen találkozhatunk a szinte érintetlen természettel. Sal szigetén a legjobb az idegenforgalmi infrastruktúra ahová a téli szezonban a charterjáratok is közlekednek. A sóról elnevezett Sal-szigeten található a legtöbb szálloda is, míg a többi szigetre leginkább kirándulni járnak át a turisták. A helyiek abban reménykednek, hogy 15-20 éven belül utolérhetik a Kanári-szigetek fejlettségi szintjét a turizmus segítségével.

 

Utazási tudnivalók:

 

  • A Zöld-foki szigetekre utazóknak a hazautazásuktól számított legalább 6 hónapig érvényes útlevélre van szükségük. A vízumot az utazási irodákban is befizethetik jelentkezéskor (kb.10.000 Ft), illetve az országba érkezve is megváltható.
  • Az időeltolódás Magyarországhoz képest -2 óra, a repülőút kb. 8 órát vesz igénybe.
  • Az egészségügyi ellátás megfelelő, de érdemes elkerülni a csapvíz fogyasztását és javasolt betartani az általános étkezési és napozási óvintézkedéseket. Kötelező oltás nincs, mindenki forduljon a nemzetközi Oltóközponthoz ajánlásért. Napozószereket és házi patikát érdemes vinni, gond esetén pedig a szállodai személyzethez kell fordulni.
  • Feltétlenül javasolt egy megfelelő érvényességű utazási biztosítás kiváltása! (A bankkártyákhoz adott biztosítások többsége erre a területre nem érvényes.)
  • A magyar szabványú elektromos csatlakozók szinte mindenhol használhatóak. A mobilszolgáltatók közül egyedül a T-mobile működik, de használata igen drága.
  • Sal sziget és Praia között napi repülőjárat közlekedik, a helyi közlekedésre érdemes taxit rendelni vagy autót bérelni amihez indulás előtt nemzetközi jogosítványt kell igényelni az okmányirodában.


zold foki szigetek 02


Kirándulási lehetőségek, fakultatív programok Sal-szigetén;

 

 

Sal sziget túra

 

Ezen a félnapos túrán megismerhetik az utazók Sal sziget legfontosabb látnivalóit. Előbb a Baia da Murdeira kilátó és egy kis halászfalu kerülnek bemutatásra, majd a „Kék szem” természetes medencéi bemutatása és az ebéd után a sziget fővárosa Espargos következik. Végezetül egy helyi sóbányát mutatnak be, ahol a holt-tengerhez hasonlóan lehet lebegni a 25%-os sótartalmú vízben. A program ebéd és belépő nélkül is foglalható, de a külön fizetendő díjak miatt nem éri meg. (A programok ára: kb. 25-40 EUR)

 


Katamarán és Jacht kirándulások

 

Emlékezetes élményt jelentenek ezek a programok, melyek során a környék legszebb vizein hajózva ismerkedhetnek meg az utazók az óceán világával. fürödhetnek egy szép öbölnél, úszhatnak, felszíni búvárkodhatnak és akár horgászhatnak is. (A programok ára: Kb.50-80 EUR)

 


Repülős kirándulások Boa Vista és Santiago szigeteire


A kíváncsibb utazóknak szervezett repülős kirándulások során Boa Vista és Santiago szigetét lehet felkeresni;  Boa Vista szigetén a térség legszebb 30 kilométer hosszúságú fehérhomokos standján (Santa Monica) lehet fürdőzni, bemutatnak egy régi portugál erődöt és egy elhagyott porcelángyárat valamint Sal Rei városát keresik fel a kirándulók.
Santiago szigetére érkezve először egy kilátóhegyre viszik fel a csoportot (São Jorge dos Órgãos), majd előbb a Zöld-foki szigetcsoport régi fővárosának Cidade Velhaba-nak UNESCO védelem alatt álló két középkori erődje, később pedig a pezsgő életű jelenlegi főváros Praia megtekintése következik. (A programok ára: Kb.170-250 EUR)

 

Természetesen a fent leírt programokon túl is számtalan érdekes és a Zöld-foki szigetek geológiai adottságait és élővilágát bemutató programot szerveznek a tengeralattjárózástól ,horgászattól és lovaglástól kezdve egészen a terepjáró és Quad túrákig. A legcélszerűbb ezekről helyben az idegenvezetőnél vagy a szálloda recepcióján részletesebb információkat kérni.

 

zold foki szigetek 03


 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.