Hirdetés

 

Bécsben, az Osztrák-Magyar Monarchia hírneves császárvárosában lépten-nyomon magyar emlékekbe botolhat az osztrák fővárosba látogató turista. A Habsburg Birodalom, majd a Monarchia osztrák felének fővárosában rengeteg magyar nemes, feltaláló, költő és más híres hazánkfia fordult meg. Nézzük csak, melyek Bécs legismertebb magyar vonatkozású emlékei!


A belvárosban található, impozáns épületekkel és udvarokkal tűzdelt Burg évszázadokig a Habsburg Birodalom urainak téli rezidenciájaként funkcionált. Az itt található császári kincstár (Weltliche und Geistliche Schatzkammer) néhány magyar vonatkozású kincset is tartogat. A legfontosabbak ezek közül honfoglaláskori vezéri kard, valamint Nagy Lajos király keresztje és Bocskai István fejedelem koronája. A Bécsi Kunsthistorisches Museum lépcsőházának mennyezetén Munkácsy Mihály híres freskója díszíti, a kiállításokon közelebbről is szemügyre vehetjük az értékes nagyszentmiklósi kincset, de láthatjuk itt Luxemburgi Zsigmond eredeti életnagyságú portréját, Mátyás király domborművét, Mária magyar királynő mellszobrát. A Burg fegyvergyűjteményében rengeteg más fegyver között megtalálhatók Mátyás király, II. Lajos király, a szigetvári hős Zrínyi Miklós, illetve Báthori István fejedelem fegyverei, de snájdig huszárruhák is szerepelnek a kiállítási anyagban.

Ausztria Bocskai korona1A következő híresebb magyar vonalat is felvonultató állomás a Mária Terézia-emlékmű, ahol az osztrák felvilágosult abszolutizmus egyik legnagyobb alakja mellett magyar mellékalakokat is találhatunk: így Grassalkovich Antalt, Nádasdy Ferencet, Hadik Andrást, illetve Pray Györgyöt is szerepeltették a szobor együttesben. Ha már Mária Terézia, akkor ne felejtsük ki a Theresianum (Teréz-intézet) nevét sem. Az ifjú nemesek elméjét pallérozó akadémia egykori hallgatóinak listáján Festetics György és gr. Bethlen István mellett az aradi vértanú Kiss Ernőt, a telefonközpont feltalálóját, Puskás Tivadart, illetve Széchenyi István édesapját, a filantróp Széchenyi Ferencet is megtalálhatjuk.A Neue Universität árkádjai alatt az anyák megmentője, Semmelweis Ignác szobra áll.

Ausztria Bécs Maria Theresien Denkmal1Az idők során rengeteg főúr is építtetett vagy vett magának palotát a városban. Az Esterházy-palota hercegi urainak például nem kisebb zeneszerző, mint Joseph Haydn szolgáltatta valaha a talpalávalót, de a Pálffy-palota, a Batthyány-palota, a Nádasdy-palota és Széchenyi István szülőhelye, a Wilczek-palota is máig őrzik nagy múltú magyar származású tulajdonosaik nevét. A Hotel zum König von Ungarn nagyon közkedvelt szálláshely volt a Bécsbe látogató magyar főurak körében, mely egyes lakosztályainak nevét is egykori magyar nemesektől nyerte.

Ausztria Bécs Grassalkovichaugarten1A belvároson kívüli magyar emékek egyik legszebbike a Grassalkovich-kastély. A háromszintes, szépséges klasszicista épület kellemes környezetben, a főváros Strominsel nevű részén, Leopoldstadtban található. Grassalkovich Antal 1789-ben kezdett neki az építkezésnek a korábban ligetes területen.

Ausztria Bécs muzeumreszlet1A bécsi Hadtörténeti Múzeumban rengeteg magyar vonatkozású szoborral, festménnyel, címerrel, egyenruhával és természetesen fegyverrel és más kiállítási tárggyal találkozhatunk. A Bécsi Városi Múzeum (Museum der Stadt Wien) is bővelkedik magyar vonatkozású festményekben. Vannak magyar történelmi témákról szóló rézkarcok és olyan műtárgyak is, amelyek például Nádasdy Ferenc kivégzéséről vagy Libényi József Ferenc József elleni merényletét örökítik meg. A Pazmaneum régen magyar papneveldeként működött, több később nevessé vált bíboros és érsek mellett itt tanult és lakott 1971-1975 között például Mindszenty József bíboros is.

ausztria bécs lehar schloss1
Az egyik legnagyobb operettszerzőnk, Lehár Ferenc is ezer szállal kötődik a császárvároshoz. A mostani Lehár-házban lakott valaha a híres zeneszerző, míg a Schikaneder-Lehár-kastélyban emlékszobát rendeztek be a tiszteletére. De a városban található még a néhány évig a városban dolgozó Munkácsy Mihály egykori lakóháza is.

Készítette: Méhes Judit         Képek: Wikimedia

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.