Hirdetés

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a Moszkvát választó utazók dolgát, összegyűjtöttük azt a 10 látnivalót, amit mindenképp érdemes megtekinteni.

 

Habár Moszkva neve mindenki számára ismerősen cseng, sokak számára a jól ismert, az elmúlt 2-3 évtized intenzív változásai miatt még a szocialista időkben oda utazóknak is újra látniuk kell, hiszen mai formájában a város szinte mindenki számára felfedezetlen, újdonságokat tartogat. Oroszország fővárosa, mint az egyik legélénkebb kelet-európai nagyváros a történelmi múltat reprezentáló régi épületek és a hatalmas parkosított területek erőteljes keveréke, telis-tele világhírű és káprázatos látnivalókkal. A várost több mint 800 éve alapították, így jórészt jelentős történelmi múltjának is köszönhető, hogy sosem hagyja az idelátogató turistákat unatkozni.

 

A kontinensnyi ország legrégebbi építményeitől a világhírű metróig, a különlegesebbnél különlegesebb vallási épületektől az élettel teli zöldterületekig minden megtalálható az egyedi atmoszférával rendelkező orosz fővárosban, így egy igazán színes és látnivalókban bővelkedő, kulturálisan is nem mindennapi élménnyel gazdagodhatnak az ide utazók.


 Utazási Tipp  
    Utazások Oroszországba

1. Vörös tér: Moszkva, és Oroszország leghíresebb tere, mely a Kreml épületegyüttessel 1990 óta UNESCO Világörökségi helyszín. Érdekessége, hogy neve nem a kommunizmushoz köthető, ugyanis neve ma már lefordítva valóban vöröset jelent, de a régi orosz nyelvben a jelentése a gyönyörű, szép magyar szavaknak felelt meg.

 

Kialakulásának története egészen a 15. századra nyúlik vissza.

 

A korábban házakkal borított területet III. Iván cár parancsára alakítottak át térré. Szónoklatok, nyilvános bejelentések, felvonulások, koronázási ceremóniák és kivégzések helyeként is szolgált korábban, manapság különböző kulturális események helyszíne. A tér nem csak napközben csodálható meg, éjszaka a tornyok fényeivel káprázatos látvány tárul szemünk elé. A téren járva érdemes betekinteni még a GUM áruházba is, amely abszolút a luxusról szól, a felső rétegek kiszolgálása a fő koncepciója.


voros ter2. Kreml: A Kreml a Vörös téren álló, autentikus és gigantikus, fallal körülvett épületegyüttes neve.

 

A szó eredeti jelentése fellegvár.

 

Oroszország hatalmi és kulturális központja, döntéshozók, uralkodók székhelye volt a történelem során. A több hektáros területhez tartoznak székesegyházak, különféle múzeumok és paloták is, mint például a Szentháromság-torony, az Arzenál, a Legfelsőbb Elnöki Tanács épülete, a Pátriárkák Palotája, a Mária mennybemenetele-székesegyház vagy a Nagy-Iván harangtorony. A Kreml csak belépőjeggyel látogatható, de ha itt jár az ember, mindenképp érdemes ezt kiváltani.

 

 

3. Vaszilij Blazsennij székesegyház: Avagy magyarosabb nevén Boldog Vazul-székesegyházként ismert épület egy igazán jól ismert orosz jelkép a Vörös téren. A 16. század végén kapta nevét az itt nyugalomra helyezett, igencsak kedvelt moszkvai Boldog Vazulról.. A színes, hagymakupolás tornyok a 16. században épültek Rettegett Iván cár megrendelésére. A legenda szerint a cár annyira gyönyörűnek találta az alkotást, hogy elrendelte az építész megvakíttatását annak érdekében, hogy véletlenül se tudja felülmúlni az ő megrendelésére készített székesegyházat.

 

 

4. Lenin Mauzóleum: Itt látható Vlagyimir Iljics Lenin a kommunizmus első számú vezetőjének bebalzsamozott holtteste. Az oroszok körében többször is felvetődött megtartásának kérdése illetve a test eltemetésével kapcsolatban is újra és újra viták nyílnak meg, ám döntés máig sem született, így a Vörös téren álló Mauzóleum továbbra is nyitva áll a turisták előtt.


lenin mauzoleum


5. A Régi Arbat: Ezalatt az elnevezés alatt Moszkva leghíresebb, leghosszabb és legrégebbi sétálóutcáját értjük, melynek létrejötte szintén a 15. századra tehető. Az utca egyedi légköréhez hozzátartoznak a különböző árusok, könyvárusok, üzletek, kávézók, utcazenészek, művészek.

 

Az 53-as szám alatt lakott egykoron Puskin a feleségével, ma otthonuk helyén egy múzeumot találhatunk.

 

Ha időnk engedi, ne hagyjuk le ezt sem az útra készített bakancslistánkról.

 

 

6. Állami Történelmi Múzeum: Már maga a múzeum épülete is rendelkezik egy sajátos vonzerővel akkor is, ha csak kívülről vetünk rá egy pillantást. Ahogyan az már a nevéből is sejthető, az orosz történelem legfontosabb műkincseit rejti ez a gyönyörű épület, az őskori törzsek relikviáitól egészen a Romanov dinasztia műkincseiig.

 


7. Tretyakov Galéria: A Treytakov fivérek magángyűjteményével induló, később állami kézbe kerülő képtár az orosz művészet, képzőművészet hatalmas gyűjteményének ad otthont. A galéria jelenleg több mint 60 teremmel várja az érdeklődőket, igazi ikonikus orosz művészek kiváló alkotásaival


moszkva 01


8. A moszkvai metró: Moszkva nem csak káprázatos épületekkel és művészeti alkotásokkal büszkélkedhet, hanem egy páratlan metróhálózattal is. A kedvező árak, tökéletes hatékonyság, kiváló biztonság mellett bátran jellemezhetjük a moszkvai metrót a világ egyik legszebb hálózata címmel is. A 182 metróállomásból álló rendszer több korábbi vezető ötlete után Sztálin által lett igazán megvalósítva.

 

Ahogyan ő mondta: „A megállók legyenek paloták az emberek számára.”

 

Az elképzelés megvalósult, és minden állomása egyedi stílusban készült el, sok turista külön időt szán arra, hogy felfedezze díszes állomások széles választékát. Néhány műalkotás, aminek érdemes csodájára járni: Kiyevskaya, Dostoyevskaya, Kurszkaja, Mayakovszkaya, Ploschad Revolyutsii. A hálózat hatékonysága rendkívüli, nagyjából 9 millió embert mozgat naponta. Ha mindez valakinek nem lenne elegendő, a praktikusság érdekében még saját wifi hálózattal is rendelkezik.

 

 

9. Kolomenszkoje: A több száz hektáros nemzeti park és építészettörténeti múzeum Moszkva egyik déli kerületében foglal helyet, és korábban az orosz cárok nyári rezidenciájaként funkcionált. Műemlékeinek leghíresebb épülete a Mennybemenetel-templom, ahová már maga az odavezető út is gyönyörű, hiszen páratlan panoráma tárul az ember szeme elé. Érdemes lehet még megtekinteni Péter cár nyári rezidenciáját, vagy tenni egy sétát a nyugodt, csendes, erdős parkban.


 Utazási Tipp  
    Utazások Oroszországba

10. Novogyevicsij kolostor: A 16. szátadban alapított kolostor egykoron erődként szolgált. Négy katedrális található itt, amelyekhez egy páratlan ikongyűjtemény és egy temető is társul, ahol az orosz kultúra nagy alakjait helyezték végső nyugalomra. A kolostor ma már a világörökség része.

 

 

+1.Gorkij Park: A természet szerelmesei sem fognak unatkozni, ha Moszkvába látogatnak, hiszen a város több mint száz parkkal rendelkezik. Az előbb említett nem csak természeti szépségével vívta ki a helyét a listán, hanem páratlan szórakozási lehetőségeivel is. Rendszerint tartanak itt szabadtéri tánc és jógaórákat, télen pedig a korcsolyázás szerelmesei lepik el a területet. A park otthont ad egy szabadtéri mozinak, egy színháznak, sportpályáknak és egy múzeumnak is. Ha egy kis pihenésre vágynánk egy hosszabb városnézést követően, a Moszkva folyó partján elhelyezkedő létesítmény kiváló erre a célra is.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.