Hirdetés

Ha szeretnéd jobban megismerni Magyarországot, akkor valószínűleg az első dolgod az lesz, hogy különböző úti célokat keresel magadnak. Cikkünk segít, hogy faluk közt megtaláld a 8 legszebbet!

 

Cégénydányád


A falu legnagyobb látványossága a Kölcsey-Kende Kastély, és annak kertje, ami egzotikus növényvilággal rendelkezik. A hely az újkori viszonyokat kívánja felidézni, többek között 19. századi szakácskönyveket és egyéb mindennapi használati tárgyakat ismerhetünk meg testközelből. A települést először 1180-ban említették írásosan, a Kende család 1833-ban építettet ide kúriát. Az épület elején található verset Kölcsey Ferenc direkt ide írta, így ez is felbecsülhetetlen értéket képez. A kastélyt 1958-ban kiáltották ki műemléknek, és azóta fokozottan figyelnek az épségére. 2003-ban a Hortobágyi Nemzeti Park vásárolta meg területet, és 2015-ben nyitotta meg a kastély a(z újonnan felújított) kapuit. Legszebb kastélyok magyarországon

 

cegeny danyad

forrás: cultura.hu


Csaroda


Ennek a falunak a különlegességét az a középkori templom jelenti, amit sokan a legszebb magyarországi templomnak tartanak. Az épületet a „mosolygó szentek templomának” nevezik, mivel egy restaurálás alkalmával sok, addig még számunkra ismeretlen falfestmény került felfedezésre. A templom egyébként román stílusban épült a 13. században, és hazánk keleti részében várja a látogatókat. A hely egyébként Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik jelképévé is vált, így különösen nagy tisztelet övezi a vallási épületet a helyiek körében.

 

csaroda


Egerszalók

 

Ez a település a különleges barlanglakások miatt érdekes, és a történelem évszázadai a saját szemünk előtt és a számítógépen is megelevenedhet, mivel a hely sok interaktív programmal várja a látogatókat. A barlanglakások hiába jellegzetességei a falunak, mindössze a 17-18. században kezdték el őket építeni, viszont amikor már voltak ilyen épületek, akkor ugyanúgy előfordult istálló és lakás, mint ilyen módon épült pince. Az írásos források alapján a legtöbb barlanglakás a 19. században volt, összesen 33. Jelenleg 18 van, amik közül vannak olyanok, ahol múzeum működik a második világháború előtti időszakról. Ezekben a mini múzeumi állomásokban korhűen berendezett szobák várják a látogatókat. Egerszaklók rövid története és csodás sódombjai

 

egerszalok barlanglakasok

forrás: blogspot.com


Noszvaj


Itt is épültek barlanglakások, viszont a lakók jóval hamarabb elhagyták az otthonaikat, így mára már Egerszalók mintájára lehetőség volr arra, hogy az így üresen maradt lakásokban lehetőség nyílt egy művésztelep létrehozására. 1997-ben a hely tulajdonosa a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület lett, akik megbíztak egy tucat művészt és szobrászt, hogy alakítsák át a barlanglakások belsejét úgy, hogy azok romantikus belsővel bírjanak. Természetesen sikerrel jártak, és így egy egészen különleges helyet hoztak létre. A művésztelep rendelkezik egy akusztikus teremmel és egy furcsa fülkékkel teli teremmel, ahol minden hanghatás megzengeti az egész helyet, így egy páratlan hanghatás részei lehetnek az ott lévő emberek.

 

noszvaj

forrás: wikimedia.org


Palóznak


A Balaton menti falvak önmagukban is elég népszerűek, de ez megspékelve régi épületekkel és különleges borokkal, még több látogatót vonz maga után. A település első írásos említése 970-ben történt, egy adománylevélben. A faluban alacsony a lélekszám, de az összes itt élő ember hagyományőrző, így az épületek többsége kifogástalan állapotban van. A hely két fő bevételi forrása a turizmus és a borászat, ráadásul a vidék otthont ad csomó gyümölcsnek is. Látnivaló még a gótikus templom, a Diószegi-ház és a Pongrácz-kastély is. A balaton legjobb szabadstrandjai

 

paloznak

forrás: wikimedia.org


Vácrátót


A helyi botanikus kert 13 000 növényfajjal büszkélkedhet, így a növényvilág kedvelőinek és a tanulni vágyóknak is egyaránt sok lehetőséget kínálhat a falu. Mivel hatalmas területen fekszik a komplexum, minden hónapban más és más helyszíneket járhatnak be a látogatók. A botanikus kert egészen hatalmas, 27 hektáron fekszik, és a mai formáját akkor nyerte el, amikor gróf Vigyázó Sándor megvette a helyet beteg feleségének.

 

vacratot

forrás: wikimedia.org


Szatmárcseke


Itt található Kölcsey Ferenc síremléke, így már önmagában ez is bír egyfajta húzóerővel, ha arra adnánk a fejünket, hogy meglátogassuk ezt a hangulatos kis falut. Először ejtsünk szót a település temetőjéről, amely 1973 óta számít műemléknek. A temetőben viszont több tucat kétes eredetű fejfa található, amelyek közül a legrégebbi 1880-ból való. Mivel tekintélyes hírnévnek örvend a temető, mind a mai napig működik és sok ember végső nyughelye is egyben. Nemzetközileg is, de Magyarországon is sokan zarándokhelyként tekintenek rá.

 

szatmarcseke

forrás: wikimedia.org


Vérteskozma


Bár a település életében volt egy pillanatnyi leállás még régebben, de azóta képes volt újra lábra állni, és mára már egy virágzó faluként várja a látogatókat. A falu konkrétan egyetlen utcából áll, ami köré épült az összes ház, még valamikor a 19. században, amikor a németek megalapították a települést. A hely gyönyörű, és nyugodt környezete miatt sokan keresik fel a pihenni vágyók közül. A település mentén fekvő erdőkben nagyon sok állat él, így a populáció miatt az állatokat kedvelők is megtalálják itt a helyüket.

 

verteskozma

forrás: wikimedia.org


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.