Hirdetés

Idegenvezetők mesélnek

Kenya északi részén, a Turkana-tó délkeleti csücskénél élnek az El Molo-öbölnél fekvő két falucskában, de ma már szinte csak az öböl neve és a fanatikus kutatók adathalmaza emlékeztet mindenkit arra, hogy egykoron az elmolok nem egy kihalásra ítélt népcsoport volt. Ennek fő oka az, hogy a Turkana-tó környékén, a régióban élő domináns népcsoportok az évtizedek során szépen “felemésztették” az elmolokat, főként házasságok útján.

Még egy írás az ünnepekről? Miért? Már vége az ünnepeknek, az élet visszatért a normál kerékvágásba. De nem Spanyolországban. Itt ugyanis január 6-ig tartanak az ünnepek. Azaz a hízókúra nem egy, hanem kéthetes. Megpróbálom összeszedni az ünnepek legfontosabb eseményeit.

  Kuba, a Karib-tenger egyik legszebb gyöngyszeme, sokak népszerű nyaralóhelyének számít már a 80-as évek óta. Mit írjak róla, ami még nem hangzott el? 

Munkámnak köszönhetően évente többször látogatok el Mexikóba. A Közép-Amerikai ország egyaránt gazdag prekolombián emlékekben, koloniális épületekben és természeti szépségekben. Azaz minden érdeklődést kielégít. Már többször írtam Mexikóról, Frida Kahloról, a textíliákról, talán a konyhájáról is. Most a spanyol felfedezés előtti idők emlékeire szeretnék kitérni.

   Sri Lanka az Indiai óceán gyöngyszeme, az a trópusi sziget, amelyet nem csupán a híres „dőlős” pálmás strandjai miatt látogatnak. Több ezer éves írott történelme számos érdekes és izgalmas látnivalót, hogy stílusosan mondjuk, gyöngyszemet hagyott maga után a mai kor embere számára.

  Sok évvel ezelőtt egy jelentkező vendégünk hívta fel a figyelmemet Ambuluwawa kilátójára. Ahhoz nem kellett sok, hogy alapvető információkat megtaláljak róla, s az adott programba is szépen belesimult, de egy jó év kellett ahhoz, hogy én is eljussak a kilátó tetejére, s saját tapasztalatokatszerezzek.

 A Kravica-vízesés Bosznia-Hercegovina  legnagyobb és legszebb vízesése, az ország egyik legszebb természeti kincse. Itt már a horvát határ közelében járunk, Ploce felett 900 méter magasan a tengerszint felett.

   Azt hiszem, már írtam róla. De talán nem unják az olvasók. Valahányszor arra járok, általában hetente, sziven üt. Mindig találok újdonságot, amit korábban nem láttam. Mindig különbözőek a fényviszonyok. Mindig más és más virágok nyílnak.

Repül az idő, amely ilyenkor nyáron még jobban felgyorsul. Észre sem veszem és már el is telt egy gyönyörű nap. Régen írtam Nektek Velencéről, most bepótolom ezt  az elmaradást:  ?

  Spanyolországban 17 régió, autonóm terület található. Ezekből egy, Andalúzia rendelkezik Földközi-tengeri és Atlanti-óceáni parttal is. A Földközi-tenger szépen kiépített strandokból áll Almería, Granada és Malaga megyékben. Szemben a Cádizt és Huelvát érintő Atlanti-óceánnal, mely jórészt szabad (nem kiépített) strandokból áll . A strandhasználat természetesen mindenhol ingyenes.

   Minden évben április közepén egy kötelező program a Bardini kert meglátogatása Firenzében, mert ilyenkor pompázik teljes szépségében a híres lilalakác lugas. Maga a park is gyönyörűséges, teraszosan ereszkedik le a középkori városfalaktól az óváros felé, fantasztikusan szép kilátást nyújtva Firenze leghíresebb műemlékeire.

 1452 április 15-én született Leonardo da Vinci, minden idők egyik legragyogóbb tehetsége. Sokat olvashatunk a remekműveiről, a felnőtt éveiről, de honnan kezdődik a reneszánsz zsenijének a története?

  Mexikó legkülönlegesebb, legautentikusabb és legszegényebb állama Chiapas. Területe 73 ezer km², Veracruz, Oaxaca és Tabasco államok határolják, délen pedig Guatemala. A mayák különböző népcsoportjai lakják, tzotzilek, choles, mames, stb.

    Kolumbiáról sokaknak egyből a drogkartellek és a gerillák ugranak be, pedig az ország közbiztonsága az elmúlt 15-20 évben jelentősen javult. Manapság Kolumbiát az egyik legsokszínűbb turisztikai desztinációnak tartják a régióban, ami nem véletlen: 5000 méter feletti Andok, Karib-tenger, Csendes-óceán, koloniális falvak, lüktető nagyvárosok, kávéfarmok, sivatagok, Amazonas és barátságos helyiek.

   A Yucatán-félsziget keleti partján, Quintana Roo államban található, 200 km hosszú észak-dél irányú partszakasz neve Maja Riviéra . Élményparkok, kis kikötők, mega szállodák, üdülővárosok és régészeti körzetek alkotják. Most Tulumról és Xcaretről mesélek, amit nem szabad kihagyni, ha valaki  arra jár

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.