Hirdetés

  Gondolkodott már azon, hogy miért változik a Húsvét és a tavaszi szünet dátuma évről-évre?  Az állandó időpont tologatás sokaknak  okoz gondot a szabadidejük eltervezésnél. Naptár nélkül még  azt sem tudhatjuk előre, hogy a Húsvét  az adott évben vajon márciusra vagy áprilisra fog-e esni ?  Írásunkban bemutatjuk, hogy hogyan és miért változik Húsvét vasárnapjaminden esztendőben?

   Kevés olyan népszerű ünnep van, aminek ennyire örülnek az emberek a világ szinte minden részén, mint éppen a Húsvét érkezésének.  Ébred a természet, új dolgok kezdődnek a világban és ez pont egybe esik egy fontos egyházi ünneppel is, amikor Jézus feltámadását ünneplik a keresztény világban. A Húsvét mozgó dátumának kiszámítási módjával viszont kevesen vannak tisztában.  Íme itt van a válasz, hogy miért változik ez a fontos dátum minden évben:


izrael 01


  A korai keresztény  egyháztörténet szerint a Húsvét pontos dátumának meghatározása folyamatos vita tárgyát képezte. Néhányan akár arra is  gondolhatnának, hogy Krisztus követői elhanyagolták Jézus feltámadásának pontos feljegyzését, de ez másképp van. A Húsvét számítása valójában a holdnaptáron és a tavaszi napéjegyenlőségen alapszik, így ezek figyelembe vételével az ügy nehezen érthetővé  vált.


 


 Utazási Tipp  
    pénztárcabarát szállásfoglalás olcsótól a luxusig online akár SZÉP kártyával is


Egyfajta  folyamatosság  megteremtése érdekében a korai egyházalapítók anno úgy gondolták, hogy  a Húsvét megtartását a zsidó pészah ünnepéhez kössék. Mivel Jézus Krisztus halála, eltemetése majd feltámadása is pészah után következett be, azt akarták, hogy a Húsvét ünneplése is mindig a pészah után következzen. Mivel azonban a zsidó ünnepi naptár a holdcikluson alapul, minden ünnep más naptári dátumra esett. 


Pásztorok mezeje 2


   Ma a nyugati kereszténység világában a Húsvétot minden évben a pészahi telihold  dátumát követő vasárnapon ünneplik.  Mivel a csillagászok képesek voltak kiszámítani a teliholdak pontos dátumát, a nyugati keresztény egyház ezeket a számításokat vette alapul a telihold és a Szent Ünnepnapok naptáránaknak összeállításánál.   1.583-ban készült el az az Egyházi Telihold meghatározására szolgáló táblázat, amelyet azóta is használnak Húsvét  pontos dátumának meghatározására. Így a keresztény  egyházak  a Húsvétot mindig a pészah teliholdját közvetlenül követő vasárnapon ünneplik.  Ennek eredményeként a Húsvét dátumai a nyugati kereszténységben március 22. és április 25. között változhatnak. Az ortodox egyházakon kívül minden keresztény egyház ezt a számítási módszert használja.  Az ortodox egyházak dátumszámítási módszere viszont a karácsonyhoz hasonlóan gregorián naptárreform előtti Juliánusz naptári rend maradt.A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, LAPOZZ TOVÁBB A FOLYTATÁSÉRT !

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.