Hirdetés

Fontos információk a szentföldi utazásokhoz, praktikus tudnivalók, tippek, érdekes látnivalók.

 

Nagyon sokan szeretnék felkeresni Izraelt, hogy megismerhessék bibliai történetek helyszíneit. A hazánknál jóval kisebb, mindössze 20.770 km2 területű, kb. 8,5 milliós lakosságú országot járva minduntalan a zsidó, a keresztény és a mohamedán vallás emlékeibe ütközünk, ezért az utazásunk előtt érdemes jól felkészülni, hogy mik a hatósági előírások, és alaposan végig gondolni, hogy hol és mit szeretnénk megnézni, mert rengeteg a látnivaló és gyorsan elrepül az utazásra szánt időnk.


Utazási Tipp
Akciók, Last minute Izrael

izrael 01


Mindenki számára közismert tény, hogy az izraeli utazások esetén a biztonsági előírásokat még komolyabban veszik a hatóságok, mint azt más országoknál szokásos.

 1. Vízumra nincs szüksége a magyar állampolgároknak, viszont az útlevelük minimum 6 hónapig érvényes kell hogy legyen a hazautazás napjától. Az útlevélbe kérésre nem tesznek pecsétet, hanem mindenki kap egy fényképes adatlapot, amit hazautazásáig meg kell őrizni. A közhiedelemmel ellentétben nem gond az útlevélben lévő muzulmán országból származó pecsétek megléte, de ilyenkor alaposabban ellenőriznek.
 2. Repülés: Az EL-AL légitársaság esetében a külön biztonsági ellenőrzés végett minimum 3 órával az indulás előtt meg kell jelenni a repülőtéren, más légitársaság esetében ez az idő 2 óra. Jelenleg Budapestről és Debrecenből is közlekednek közvetlen járatok, a menetidő kb. 3 óra.
 3. Távolság: Izrael Közel-Keleti ország, Jeruzsálem és Budapest távolsága 2220 km.
 4. Mikor utazzunk? Egész évben érdemes Izraelbe utazni, de talán a tavaszi és az ősz hónapok a legkellemesebbek utazási szempontból. A nyár sokszor túl forró a városnézésekhez. Az időeltolódás +1 óra.
 5. Egészség: Oltásokra nincs szükség Izraelben, de a mediterrán országokra érvényes elővigyázatossági szabályokra itt is ügyeljünk! A csapvizet hivatalosan nem ajánlják az utazóknak, de sokak szerint veszélytelen a fogyasztása. Az ország egészségügyi besorolása hazánkéval azonos. Az egészségügyi ellátás világszínvonalú, de drága. Semmiképpen sem szabad érvényes utasbiztosítás nélkül útra kelni.
 6. Közbiztonság: Már az országba érkezés előtt elkezdődnek az ellenőrzések. A repülővel érkezők feladott és kézicsomagjait is átvizsgálják valamint egy biztonsági kérdéssort is meg kell válaszolni az utazás céljával és körülményeivel kapcsolatban. Izraelben a pályaudvarokon, a szórakozóhelyeken, a bevásárló központokban és a nevezetességeknél gyakoriak a biztonsági kapuk, sok helyen látni katonákat és rendőröket. A közbiztonság alapvetően mindenütt jó. A gázai övezetet, Sderot és Askelon városát érdemes elkerülni. Ciszjordánia és Názáret biztonságosak, Betlehem és Jerikó palesztin felügyelet alá esnek, látogatásukkor legyünk körültekintőek. A szállodai szobában, turistabuszban ne hagyjunk elől pénz és egyéb értékeket, a tömegben legyünk mindenképpen körültekintőek!
 7. Shabbat: pénteken délutántól szombat estig szinte mindenhol leáll az élet. Az üzletek és éttermek jórészt zárva tartanak,valamint a tömegközlekedés is szünetel. Ilyenkor célszerű az arabok által üzemeltetett sherut iránytaxikkal (kb. 8-10 személyes) közlekednünk. Jeruzsálemben teljesen, Tel Avivban csak részlegesen zár be minden. Ajánlatos felkészülni az egyéb ünnepek időpontjából is, mert ezeknél hasonló a helyzet a Shabbathoz. Időpontjukat a holdnaptár szerint határozzák meg, így azok a mi húsvétunkhoz hasonlóan eltolódnak, ezért az adott év szerint érdemes tájékozódni.
 8. Árszínvonal: Az izraeli árak szinte mindenben 50-70%-al magasabbak, mint a magyarországiak, de egy Nyugat-Európából érkezőt nem hoznak zavarba. Szinte mindenhol lehet kártyával is fizetni. 1 shékel (ILS) kb. 75 Forintba kerül. A legtöbb helyen amerikai dollárral és euróval is lehet fizetni, bár érdemes magunknál tartani valamennyi helyi valutát is. A nyilvános WC-k és az éttermekben a víz ingyenes, borravalóként kb. 10%-ot szokás adni. 
   

  A cikk nem ért véget, olvasd tovább új Utazási Élmények közösségi magazinunkban

  Praktikus tudnivalók Izraelbe utazóknak


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.