Hirdetés

Vikingek, fjordok, sarki fény – festői látogatás Norvégiába. A Lofoten szigetcsoport csodái.

 

A Norvégiához tartozó Nordland régióban található Lofoten szigetcsoport bár közel található az Északi sarkkörhöz, elhelyezkedése ellenére a Golf-áramlatnak köszönhetően egy igazán egyedi mikroklímájú terület. Enyhe teleket és meleg nyarakat tapasztalhatnak az erre járók, ami azért nem túl gyakori jelenség az északi területeken.


lofoten1
A szigetcsoport hét nagyobb és néhány kisebb szigetből tevődik össze 100 km2-en, amelyek olyannyira közel helyezkednek el egymáshoz a térképen, hogy szinte olyan mintha egybeolvadnának egy hegyláncként. Ha egy felejthetetlen természeti élményre vágyik, az izgalmas sziklaalakzatokban, egyedülálló fjordokban, lenyűgöző gleccserekben és festői partvidékekben gazdag Lofotent bátran ajánljuk Önnek. Az élénk, változatos tájnak köszönhetően a helyszín kiváló választás lehet túrázás, hegymászás, biciklizés, búvárkodás, síelés, szörfözés, horgászat és fotózás céljából is.
Utazási Tipp
Skandináviai utazások, szálláskereső

Tekintsük meg azon látnivalók sorát, amelyek még véletlenül sem szabad kihagynunk, ha lehetőségünk adódik a Lofoten szigetcsoport meglátogatására:

 

1. Svolvaer: Lofoten legnagyobb városa, az Austvågøy sziget déli partján található. A város több száz éves történelmi múlttal rendelkezik, az 1500-as évekből már írásos emlék is maradt fent róla. Itt is találkozhatunk az autentikus norvég atmoszférával, építészeti stílussal, bármerre is tévedünk. Svolvaer híres a kikötőjéről, amely nem csak hajózási célokból látogatható, hanem a rengeteg étterem, bár, galéria és bolt kedvéért. A Lofoten Háborús Emlékmúzeum (Lofoten Krigsminnemuseum) is szeretettel várja a látogatókat. A hegymászás szerelmesei pedig semmiképp se hagyják ki a Svolvær Goat sziklacsúcsot, ahol páratlan kilátás fogadja a bátrakat.

 

 

2. Trollfjord: Kétségkívül Lofoten leghíresebb és leglátogatottabb hajós kirándulóhelye. A lenyűgöző, keskeny fjord a Rastfund szoros egy 2 km hosszú mellékága, szűk bejáratával és meredek hegyoldalaival káprázatos látvány tárul szemeink elé utunk során.


lofoten2


3. Lofotr Viking Múzeum: Talán senkinek sem új információ a norvégok viking eredete, de ki ne szeretné tovább bővíteni tudását, ismereteit? A múzeum a Vestvågøy-szigeten található, Bøstad falujában. Maga az épület egy, az 500-as évekből származó ház rekonstrukciója, amely az egykori törzsfőnök tulajdonában állhatott. Ha ezután lesétálunk a szomszédos tóhoz, megkoronázhatjuk a múzeum által nyújtott élményeket és megcsodálhatjuk az eredetiekkel azonosan restaurált viking hajókat.

 

 

4. Reine: A norvég falut gyakran emlegetik a helyiek és a látogatók is Norvégia legszebb falvaként. Tipikus halászfaluról beszélhetünk, melynek festői látványa miatt minden idelátogatónak tátva marad a szája. A falu megismerése után érdemes lesz körülnézni a környéken is. Nem véletlenül kedvelik annyira a hegymászók és a festők is. A falu feletti magaslat kiváló kilátást nyújt a Moskenesstrømmenre, amely nem más, mint a Jules Verne és Edgar Allan Poe által is leírt vad tengeri örvény.

 

5. Røst-szigetek: A csak hajóval megközelíthető természeti csoda különleges élővilágával érdemelte ki elsősorban a listán való szereplését. Egyedülálló madarak otthona ez a kicsiny terület. Találkozhatunk itt lundákkal, petrelekkel, sirályszákkal és megannyi tengeri madárfajjal. Ha kicsit messzebb hajózunk és szerencsések vagyunk még bálnákat is láthatunk utunk során. Akinek lehetősége van rá, látogassa meg az 1800-as években épült Skomvær világítótornyot is, mielőtt tovább folytatja útját az északi paradicsomban.


lofoten3


6. Kabelvåg: Austvågøy egyik kis halászfaluja ahol többet tudhat meg az utazó Lofoten halászatának fontosságáról. Ellátogathat a Lofoten múzeumba, ahol ízelítőt kaphat az 1800-as évekből, beleértve a sziget halászatának történelmét és megtekintheti a Nordland típusú hajók és eredeti halászkabinok gyűjteményét. A Lofoten Akváriumot is érdemes meglátogatni, melynek látogatása során megismerhető a környék élővilága a halaktól egészen a tengeri emlősökig. Végül semmiképp sem szabad kihagyni a Vågan templomot, mely legnagyobb fatemplom Trondheim északi részén.

 

 

7. Sarki fény: Végül, de nem utolsó sorban pedig a szerencséseknek lehetősége adódhat egy olyan káprázatos természeti jelenség megcsodálására, amit szinte kötelező megcsodálni, ha az élet erre az északi területre sodor bennünket. A környezeti adottságoknak köszönhetően az év bizonyos szakaszában tökéletesen látható a sarki fény. Kifejezetten ebből a célból is szerveznek túrákat, de sajnos a jelenség nem törvényszerű, Ha a Lofoten szigetcsoport felé járunk, némi szerencsével részesei lehetünk ezen ennek a rendkívül ritka természeti csodának.

 

Ha a sarki fényt nem is feltétlenül sikerül elcsípni, garantáltan beleszeret az utazó az északi fjordok világának minden rejtelmébe és szépségébe. A távoli Lofoten szigetekről biztosan senki sem fog csalódottan hazatérni.


 Utazási Tipp  
    Skandináviai utazások, szálláskereső

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.